fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: páraelszívók, szagelszívók

12 különböző márkájú, összesen 30 pára- és szagelszívó berendezést tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. A teszt során azt vizsgálták, hogy a készülékek milyen jól szívják el a párát, a szagot és a zsírt a levegőből, és mennyire hangosak. 

A teszt nem festett fényes képet. Mindössze egy termék, egy Miele modell, ért el 75%-nál jobb eredményt az összes szempont alapján, vagyis a zsír-, szag- és a páraelszívásra is közepesnél jobb pontot kapott. Hátránya, hogy nagyon a zsebünkbe kell nyúlnunk ezért a készülékért, mert az ára majdnem félmillió forint. További 5 termék kapott 60 és 70% közötti összesítést.

Habár a legolcsóbb, vagyis a 20-50.000 forint körüli termékek a lista végére kerültek, mivel 50% alatt teljesítettek az összes szempont alapján. Nem árt az elővigyázatosság, mert közel 300 ezerért is találunk olyat, amelyik csak 50% körüli eredményt ért el a tesztben. Viszont jó hír, hogy az első 7 helyezett között is van 120-130 ezer forint körüli áron mozgó páraelszívó is.

 

Szagelszívás

Habár pont azért veszünk ilyen konyhai berendezést, hogy elszívja a szagot, sajnos ezen a téren nem teljesítettek túl jól a tesztelt gépek. A teszt során egy serpenyőt 170°C-ra hevítettek, majd ebbe desztillált víz és aromás metil-etil-keton keverékét csöpögtették 30 percig. A teszt során az aroma koncentrációt percenként mérték.  

A 0-tól 5-ig terjedő skálán 4-es vagy 5-ös pontot egyik készülék sem kapott, és mindössze 2 termék ért el közepesnél jobb teljesítményt, ráadásul ezek a legdrágábbak közé tartoznak, áruk 350.000Ft-nál kezdődik.

 

Páraelszívás

Azt is vizsgálták, hogy a készülékek milyen hatékonyan szívják el a főzés során keletkező gőzt. A teszt során a főzőlap mind a négy főzési zónáján vizet forraltak, amíg a páratartalom elérte a teszthelyiségben a 90%-ot. Ezután megnézték, hogy a páraelszívó mennyi idő alatt csökkenti le 30%-ra a páratartalmat.

Az eredmények alapján a páraelszívásnál is csak egy kicsit jobb a helyzet a szagelszíváshoz képest, itt 7 készülék kapott 3-as vagy 4-es pontot, a többi még közepest sem ért el.

 

Zsírelnyelés

A tesztben azt is vizsgálták, hogy a főzés közben levegőbe kerülő zsírt milyen hatékonyan nyelik el a készülékek. A teszt során egy serpenyőt hevítettek 250°C-ra, amelybe 30 percen keresztül kukorica olajat és vizet csöpögtettek, a páraelszívót a csöpögtetés után még további 10 percig üzemeltették. A szakértők a zsírszűrők súlyából számolták ki az elnyelt zsír mennyiségét.

A tesztelt termékek a zsírelnyelésben tűntek a leghatékonyabbnak. Négy készülék kapott 4 vagy ennél több pontot erre a szempontra, és még további 5 készülék ért el legalább közepes értéket.

 

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

 

Kép: pixabay.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás