fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: margarin

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesülete laboratóriumban vizsgálta 11 margarin potenciális rákkeltőanyag-tartalmát. Az egyes termékek rákkeltőanyag-tartalma között akár háromszoros különbség is lehet. Részletes eredmények a cikkben.

A transzzsírsav miatt régóta zajló margarin-vaj vita ellenére, a margarin igen népszerű termék kedvező ára és könnyen kenhető állaga miatt. Egy közepes méretű szupermarketben is legalább 4-5 féléből lehet választani, és vannak bio minősítésű termékek is. Még ha szülőként otthon a vajat használunk is, az óvodai, iskolai menzán a gyerek kenyerén nagy valószínűséggel margarint találunk. Mivel az Európa Bizottság szerint a 3-MCPD nevű potenciális rákkeltő anyag leggyakrabban a margarinokban bukkan fel, kíváncsiak voltunk mi a helyzet a hazai boltokban található termékekkel.

 

Mi az a 3-MCPD?

A 2- és 3-monoklórpropán-1,2-diol (MCPD) zsírsavészterek az élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként felhasznált, feldolgozott étkezési olajokban előforduló szennyező anyagok. Az étkezési olaj magas hőmérsékleten történő kezelésekor, a szagtalanítási folyamat során keletkeznek.  

Köszönjük a támogatást!
A teszt költségeinek egy jelentős részét a TVE támogatói és szimpatizánsai adták össze az adjukössze.hu oldalon. Köszönjük! Nélkületek nem tudtuk volna megvalósítani a tesztet.

 

Vannak határértékek

Az Európai Bizottság határértéket állapított meg a 3-MCPD-re mivel a WHO rákkutatásért felelős háttérintézménye az embernél potenciális rákkeltő anyagnak minősítette: testtömeg-kilogrammonkénti 20 mikrogramm tolerálható napi bevitelt állapítottak meg (1 mikrogramm a gramm milliomod része). Azaz egy 20 kilós gyereknél 400 mikrogramm a tolerálható érték.

A 40 % szárazanyagot tartalmazó folyékony termék esetében a hidrolizált növényi fehérjében (HVP) és szójaszószban lévő 3-MCPD felső határértékeit kilogrammonként 20 mikrogrammban határozták meg, ez a szárazanyagban lévő kilogrammonkénti 50 mikrogramm felső határértéknek felel meg.

 

2013-ban találtak már rákkeltő anyagot

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2013-ban tudományos jelentést tett közzé, amely 2009 és 2011 között az európai élelmiszerekben előforduló 3-monoklórpropán-1,2-diol (3-MCPD) szennyezettséget vizsgálta. Akkor a legmagasabb 3-MCPD szennyezettséget (1.500 mikrogramm/kilogramm) a margarinokban és egyéb növényi zsírokban, olajokban találták. A jelentés szerint a fogyasztók összesen 15 termékcsoportban találkozhattak ezzel az egészségkárosító anyaggal, , ezen belül is a lakosság mintegy 70%-a margarin és hasonló termékek formájában.

 

A vizsgált margarinok

Bio margarin, Bords Eve, Delma szendvics, Flóra, Liga, Promienna Light, Rama classic, Spar Budget halbfett, Tesco Value Light, Vénusz sós, Vita D’or Sunflower Spread.

 

Teszt eredmények

A TVE 11 a hazai szupermarketben és bioboltokban kapható terméket vizsgáltatott be a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal) laboratóriumában.

 

A legtöbb szennyezőanyagot a Flóra, Liga és Bio margarinban találtunk, de ezek is jóval a megengedett kilogrammonkénti 20 mikrogramm határérték alatt voltak.   

Termék neve

Gyártó/Forgalmazó

3-MCPD (μg/kg) tartalom

 

Flóra

Unilever Magyarország Kft

3,7

 

 

határérték alatt

Liga

Unilever Magyarország Kft

1,6

 

 

határérték alatt

Bio margarin

Biopont Kft

1,3

 

 

határérték alatt

Bords Eve

Bunge Polska sp.zo.

< 1

 

határérték alatt

Delma szendvics

Unilever Magyarország Kft

< 1

 

határérték alatt

Promienna Light

Lidl saját márka

< 1

 

határérték alatt

Rama classic

Unilever Magyarország Kft

< 1

 

határérték alatt

Spar Budget halbfett

Spar saját márka

< 1

 

határérték alatt

Tesco Value Light

 

Tesco saját márka

< 1

 

 

határérték alatt

Vénusz sós

Bunge Növényolajipari Zrt.

< 1

 

 

határérték alatt

Vita D’or Sunflower Spread

Lidl  saját márka

< 1

 

határérték alatt

 

Kép: enjoymargarineevryday.com

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok