fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: környezetbarát mosogatószivacsok

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesülete támogató tagok bevonásával környezetbarát mosogatószivacsokat tesztelt. Háromféle, részben hulladékból vagy természetes anyagból készült terméket hasonlítottunk össze egy-egy hetes mosogatás után. Eredmények a cikkben!

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

Olyan szivacsokat teszteltünk, amelyek valamilyen szempontból környezetkímélőbbek, mint a boltokban kapható szokványos termékek: újrahasznosított vagy természetes anyagból készült, Magyarországon vagy közeli országban gyártották. Ökológiai szempontból egyik sem tökéletes termék, hiszen egyik sem készült 100%-ban hulladékból, és nem 100% lebomlóak, de mindegyik egy fokkal környezetbarátabb megoldás, mint a szokványos bolti szivacsok.

 

Eredmény

A Tudatos Vásárlók Egyesületének 10 támogató tagja tesztelte le mind a három szivacsot egy-egy héten keresztül. Arra voltunk kíváncsiak, hogy bírják a mindennapos mosogatást, mennyire kényelmes használni őket. Négyes skálán kellett értékelniük a tesztelőknek a termékeket, ahol a legjobb a 4-es és a legrosszabb az 1-es volt.

Maximum 36 pontot érhetett el egy-egy termék. 31 ponttal holtversenyben a Sonett és a Bio Natura kender nyert. Magas pontszámot kaptak a hajlékonyságra és a kézreálló méretre. Sokan nyilatkozták, hogy használnák szívesen a jövőben is, és hogy ajánlanák olyanoknak is, akik nem öko-fanatikusok.

A legtöbb szempontnál fej-fej mellett haladt a Sonett és a kender szivacs. A szivacs része viszont a kendernek volt legjobb állapotban 1 hét használat után. Habár a kender dörzsis szivaccsal sokan meg voltak elégedve, de felmerült a kérdés, hogy mennyire számít környezetbarátnak, ha a szivacs rész hagyományos műanyagból van, a dörzsi pedig kis részét teszi ki a teljes terméknek.

Ezzel szemben a Multy Jumbo mindössze 22 pontot kapott tesztelőinktől. Mivel gyártási hulladékból összepréselt anyagból készül, sokan kényelmetlennek találták az állagát, nem volt elég hajlékony.

A teszt létrejöttét a Zöldpolc és a Zöldbolt támogatta. Köszönjük a segítségüket!

Árban a Sonett a legdrágább közel 600 Ft darabja, míg a Multy Jumbo 150 Ft, a kender pedig 100 Ft alatt van.

Mint azt lentebb is láthatjuk, egyik sem tökéletes öko megoldás, de ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy nagyobb háztartásban havonta akár két-három mosogatószivacs is elhasználódik, az éves szinten közel 30 darab szivacsot jelent háztartásonként (a munkahelyi ill. egyéb használati helyeket nem is számoltuk), bármelyik tesztelt termék jelentősen kisebb környezetterheléssel jár mint a „hagyományos” bolti mosogatószivacsok. 

 

Szempontok

Multi Jumbo

147 Ft/db

Sonett

597 Ft/db

Bio Natura kender

87 Ft/db

Mennyire kézreálló a szivacs mérete?

2,4

3,3

3,3

Mennyire hajlékony?

1,8

3,5

3,5

Egy hét után elkezdett-e szétválni a dörzsi és a szivacs rész?

3,6

3,6

3,8

Milyen állapotban volt a dörzsi rész 1 hét használat után?

3,5

3,7

3,5

Milyen állapotban volt a szivacs rész 1 hét használat után?

2,7

3,1

3,7

Mennyire lehet könnyen kimosni a kajamaradékot a dörzsiből?

2,8

3

3,2

Összességében mennyire voltál elégedett vele?

2,04

3,4

3,24

Használnád-e még?

1,46

3,4

3,42

Ajánlanád-e nem öko-fanatikusoknak?

1,44

3,5

3,62

Összesen (36 pont a maximum)

21,74

30,5

31,28

 

Tesztelt termékek

 

Kép: Zöldbolt.hu

Sonett Öko mosogatószivacs

Szintén az EU-ban gyártják. A szivacs oldala 100% természetes, lebomló cellulózrostokból áll, a dörzsi rész pedig 60% szizálkender rostból és 40% újrahasznosított PET műanyagból.

 

Tesztelőink véleménye

„A Sonettet próbáltam először, ennek a gyorsabb kopásán kívül más hátrányát nem találtam; számomra nem volt lényeges különbség egy ‘hagyományos’ mosogatószivacshoz képest.”

 „Nekem a legjobban a Sonett szivacs tetszett, azt nagyon szívesen használnám később is! Kicsi, kézreálló, jó vele mosogatni a kis „réseket” is.”

 „Szörnyen nézett ki egy hét után, deformálódott-laposodott. A dörzsije viszont bejött, elég erős, így emiatt nem dobtam még ki. Az alakja is esetlen volt, nekem túl vékony.”

„ A Sonettnek az anyaga nekem különösen tetszett, jó az érintése, és gusztusos.”

 „Vele kezdtem, és ő lett a kedvenc. Habár elsőre ijesztően merev, de amint egy pici nedvesség éri azonnal megszelídül. Pici, ezért nagyon könnyen illeszkedik bármilyen kicsi résbe. A dörzsi tette a dolgát, és nem lett tele kajamaradékkal. Nem maradt meg benne az étel színe, könnyen kimosható, higiénikus darab.”

 

Kép: Zöldpolc.hu

Bio Natura kenderrost tartalmú dörzsivel rendelkező szivacs

Mivel a csomagoláson és a webáruház honlapján is csak a dörzsi részről van információ, ezért a beszerzés helyén a Zöld polcnál érdeklődtünk a termék összetételéről, és a következő információt kaptuk a gyártótól. A szivacs része ugyanabból a kőolaj alapú poliuretánból készül, amiből az átlagos szivacsok, de ezt a részt Magyarországon gyártják. Itt ragasztják össze a dörzsivel, ami kenderszálakból, dió és kókuszdió héjból illetve újrahasznosított PET-ből áll. Habár a kender Magyarországon is megtermelhető, így jobb alapanyag lenne mint hasonló környezetbarát termékekben használt kókuszrost, de mint megtudtuk csak a szivacs rész készül Magyarországon, a dörzsi részről nem tudnak információt adni.

 

Tesztelőink véleménye

„Harmadjára jött az abszolút nyertes kenderes szivacs. Az egyetlen hátránya az, hogy a dörzsi részből nehezen jön ki az ételmaradék. A spenótot úgy kellett kiáztatni belőle. De minden egyéb tekintetben nekem ez volt a kedvenc.”

„A kender-nek nevezett, magyar szivacs meglátásom szerint pontosan ugyanannyi kendert tartalmazott, mint a másik két szereplő, mert a dörzsis része gyakorlatilag ugyanazon kenderrost anyagból készült mindhárom esetében. A habszivacs része kétlem, hogy kenderből készült volna, szinte megegyezik a hagyományos szintetikus hab alapú szivacsokéval. Olyan szempontból viszont rosszabb, hogy nehezen szívja magába a mosogatószert, és nehezebben is jön ki belőle, tehát kimondottan problémás volt ezzel a mosogatás.”

 „Kis kezekhez kevésbé kézreálló, mivel elég széles és vastag, de hajlékony, vékonyabb poharakhoz is megfelelő. A mosogatószert kellően felhabosítja, a dörzsi része hatékony, az intenzívebb használattól azonban kicsit kezd elválni a szivacstól.”

„Nekem ez az ideális, viszont nem tudom, hogy a szivacs része is természetes? Erről semmi infó nincs a dobozon. A mérete nekem kicsit bumfordi, mert annyira ugye nem hajlik a dörzsirész, és így volt, amit alig tudtam elmosni.”

 „A dörzsije (habár elsőre mindhárom ugyanolyannak nézett ki) nagyon kemény volt az elején, a kézbőrt is kicsit karcolja, és később sok szösz jött ki belőle, illetve szálak, amik bele tudtak akadni az edényekbe, ez nagyon nem volt kényelmes.”

 

 

 

Kép: Zöldbolt.hu

Multy Jumbo Eco mosogatószivacs

Az Európai Unióban gyártják. Szivacsrésze gyártási hulladék újrahasznosításából származik, a dörzsi pedig 55%-ban újrafelhasznált anyagokból: ruhaneműből, PET palackokból és különböző gyümölcshéjazatokból készül.

 

Tesztelőink véleménye

„Nagyon jól kézreáll, de alig hajlik, rettentő kemény és merev a szivacs része, de a dörzsi rész erős, így pl. fürdőszobai takarításra, kádsikálásra kiválóan alkalmas lehet, de poharat vagy evőeszközt mosogatni vele szenvedés.”

„Nekem nem állt kézre, és még „potyogtak” is a darabkái, nekem nem jött be, de a másik kettőt bátran ajánlom!„

 „A legnagyobb baj azzal volt, hogy szétvált, illetve a szivacs része egy idő után kimoshatatlanul elszíneződött- egy hét után szerintem ennek sem kellene ennyire (még akkor sem, ha pörköltes lábost mosok el). Így a végén már olyan gusztustalan volt kézbe fogni.”

„Első ránézésre a multi jumbo eco szivacs tetszett nekünk a legjobban, mert annak volt a legegyszerűbb, legkevesebb papír a csomagolása. Ennek ellenére az első mosogatásnál nehezen állt kézre, mert nagyon merev volt. Ez a további egy hétben se javult, de nagyon jól lehetett vele tisztítani. Ilyet már korábban is használtunk, és ugyanezek voltak vele a tapasztalatok.”

 

 

 

Kép: pixabay.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.    

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok