fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: környezetbarát mosogatószivacsok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete támogató tagok bevonásával környezetbarát mosogatószivacsokat tesztelt. Háromféle, részben hulladékból vagy természetes anyagból készült terméket hasonlítottunk össze egy-egy hetes mosogatás után. Eredmények a cikkben!

Olyan szivacsokat teszteltünk, amelyek valamilyen szempontból környezetkímélőbbek, mint a boltokban kapható szokványos termékek: újrahasznosított vagy természetes anyagból készült, Magyarországon vagy közeli országban gyártották. Ökológiai szempontból egyik sem tökéletes termék, hiszen egyik sem készült 100%-ban hulladékból, és nem 100% lebomlóak, de mindegyik egy fokkal környezetbarátabb megoldás, mint a szokványos bolti szivacsok.

 

Eredmény

A Tudatos Vásárlók Egyesületének 10 támogató tagja tesztelte le mind a három szivacsot egy-egy héten keresztül. Arra voltunk kíváncsiak, hogy bírják a mindennapos mosogatást, mennyire kényelmes használni őket. Négyes skálán kellett értékelniük a tesztelőknek a termékeket, ahol a legjobb a 4-es és a legrosszabb az 1-es volt.

Maximum 36 pontot érhetett el egy-egy termék. 31 ponttal holtversenyben a Sonett és a Bio Natura kender nyert. Magas pontszámot kaptak a hajlékonyságra és a kézreálló méretre. Sokan nyilatkozták, hogy használnák szívesen a jövőben is, és hogy ajánlanák olyanoknak is, akik nem öko-fanatikusok.

A legtöbb szempontnál fej-fej mellett haladt a Sonett és a kender szivacs. A szivacs része viszont a kendernek volt legjobb állapotban 1 hét használat után. Habár a kender dörzsis szivaccsal sokan meg voltak elégedve, de felmerült a kérdés, hogy mennyire számít környezetbarátnak, ha a szivacs rész hagyományos műanyagból van, a dörzsi pedig kis részét teszi ki a teljes terméknek.

Ezzel szemben a Multy Jumbo mindössze 22 pontot kapott tesztelőinktől. Mivel gyártási hulladékból összepréselt anyagból készül, sokan kényelmetlennek találták az állagát, nem volt elég hajlékony.

A teszt létrejöttét a Zöldpolc és a Zöldbolt támogatta. Köszönjük a segítségüket!

Árban a Sonett a legdrágább közel 600 Ft darabja, míg a Multy Jumbo 150 Ft, a kender pedig 100 Ft alatt van.

Mint azt lentebb is láthatjuk, egyik sem tökéletes öko megoldás, de ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy nagyobb háztartásban havonta akár két-három mosogatószivacs is elhasználódik, az éves szinten közel 30 darab szivacsot jelent háztartásonként (a munkahelyi ill. egyéb használati helyeket nem is számoltuk), bármelyik tesztelt termék jelentősen kisebb környezetterheléssel jár mint a “hagyományos” bolti mosogatószivacsok. 

 

Szempontok

Multi Jumbo

147 Ft/db

Sonett

597 Ft/db

Bio Natura kender

87 Ft/db

Mennyire kézreálló a szivacs mérete?

2,4

3,3

3,3

Mennyire hajlékony?

1,8

3,5

3,5

Egy hét után elkezdett-e szétválni a dörzsi és a szivacs rész?

3,6

3,6

3,8

Milyen állapotban volt a dörzsi rész 1 hét használat után?

3,5

3,7

3,5

Milyen állapotban volt a szivacs rész 1 hét használat után?

2,7

3,1

3,7

Mennyire lehet könnyen kimosni a kajamaradékot a dörzsiből?

2,8

3

3,2

Összességében mennyire voltál elégedett vele?

2,04

3,4

3,24

Használnád-e még?

1,46

3,4

3,42

Ajánlanád-e nem öko-fanatikusoknak?

1,44

3,5

3,62

Összesen (36 pont a maximum)

21,74

30,5

31,28

 

Tesztelt termékek

 

Kép: Zöldbolt.hu

Sonett Öko mosogatószivacs

Szintén az EU-ban gyártják. A szivacs oldala 100% természetes, lebomló cellulózrostokból áll, a dörzsi rész pedig 60% szizálkender rostból és 40% újrahasznosított PET műanyagból.

 

Tesztelőink véleménye

„A Sonettet próbáltam először, ennek a gyorsabb kopásán kívül más hátrányát nem találtam; számomra nem volt lényeges különbség egy ‘hagyományos’ mosogatószivacshoz képest.”

 „Nekem a legjobban a Sonett szivacs tetszett, azt nagyon szívesen használnám később is! Kicsi, kézreálló, jó vele mosogatni a kis “réseket” is.”

 „Szörnyen nézett ki egy hét után, deformálódott-laposodott. A dörzsije viszont bejött, elég erős, így emiatt nem dobtam még ki. Az alakja is esetlen volt, nekem túl vékony.”

„ A Sonettnek az anyaga nekem különösen tetszett, jó az érintése, és gusztusos.”

 „Vele kezdtem, és ő lett a kedvenc. Habár elsőre ijesztően merev, de amint egy pici nedvesség éri azonnal megszelídül. Pici, ezért nagyon könnyen illeszkedik bármilyen kicsi résbe. A dörzsi tette a dolgát, és nem lett tele kajamaradékkal. Nem maradt meg benne az étel színe, könnyen kimosható, higiénikus darab.”

 

Kép: Zöldpolc.hu

Bio Natura kenderrost tartalmú dörzsivel rendelkező szivacs

Mivel a csomagoláson és a webáruház honlapján is csak a dörzsi részről van információ, ezért a beszerzés helyén a Zöld polcnál érdeklődtünk a termék összetételéről, és a következő információt kaptuk a gyártótól. A szivacs része ugyanabból a kőolaj alapú poliuretánból készül, amiből az átlagos szivacsok, de ezt a részt Magyarországon gyártják. Itt ragasztják össze a dörzsivel, ami kenderszálakból, dió és kókuszdió héjból illetve újrahasznosított PET-ből áll. Habár a kender Magyarországon is megtermelhető, így jobb alapanyag lenne mint hasonló környezetbarát termékekben használt kókuszrost, de mint megtudtuk csak a szivacs rész készül Magyarországon, a dörzsi részről nem tudnak információt adni.

 

Tesztelőink véleménye

„Harmadjára jött az abszolút nyertes kenderes szivacs. Az egyetlen hátránya az, hogy a dörzsi részből nehezen jön ki az ételmaradék. A spenótot úgy kellett kiáztatni belőle. De minden egyéb tekintetben nekem ez volt a kedvenc.”

„A kender-nek nevezett, magyar szivacs meglátásom szerint pontosan ugyanannyi kendert tartalmazott, mint a másik két szereplő, mert a dörzsis része gyakorlatilag ugyanazon kenderrost anyagból készült mindhárom esetében. A habszivacs része kétlem, hogy kenderből készült volna, szinte megegyezik a hagyományos szintetikus hab alapú szivacsokéval. Olyan szempontból viszont rosszabb, hogy nehezen szívja magába a mosogatószert, és nehezebben is jön ki belőle, tehát kimondottan problémás volt ezzel a mosogatás.”

 „Kis kezekhez kevésbé kézreálló, mivel elég széles és vastag, de hajlékony, vékonyabb poharakhoz is megfelelő. A mosogatószert kellően felhabosítja, a dörzsi része hatékony, az intenzívebb használattól azonban kicsit kezd elválni a szivacstól.”

„Nekem ez az ideális, viszont nem tudom, hogy a szivacs része is természetes? Erről semmi infó nincs a dobozon. A mérete nekem kicsit bumfordi, mert annyira ugye nem hajlik a dörzsirész, és így volt, amit alig tudtam elmosni.”

 „A dörzsije (habár elsőre mindhárom ugyanolyannak nézett ki) nagyon kemény volt az elején, a kézbőrt is kicsit karcolja, és később sok szösz jött ki belőle, illetve szálak, amik bele tudtak akadni az edényekbe, ez nagyon nem volt kényelmes.”

 

 

 

Kép: Zöldbolt.hu

Multy Jumbo Eco mosogatószivacs

Az Európai Unióban gyártják. Szivacsrésze gyártási hulladék újrahasznosításából származik, a dörzsi pedig 55%-ban újrafelhasznált anyagokból: ruhaneműből, PET palackokból és különböző gyümölcshéjazatokból készül.

 

Tesztelőink véleménye

„Nagyon jól kézreáll, de alig hajlik, rettentő kemény és merev a szivacs része, de a dörzsi rész erős, így pl. fürdőszobai takarításra, kádsikálásra kiválóan alkalmas lehet, de poharat vagy evőeszközt mosogatni vele szenvedés.”

„Nekem nem állt kézre, és még “potyogtak” is a darabkái, nekem nem jött be, de a másik kettőt bátran ajánlom!„

 „A legnagyobb baj azzal volt, hogy szétvált, illetve a szivacs része egy idő után kimoshatatlanul elszíneződött- egy hét után szerintem ennek sem kellene ennyire (még akkor sem, ha pörköltes lábost mosok el). Így a végén már olyan gusztustalan volt kézbe fogni.”

„Első ránézésre a multi jumbo eco szivacs tetszett nekünk a legjobban, mert annak volt a legegyszerűbb, legkevesebb papír a csomagolása. Ennek ellenére az első mosogatásnál nehezen állt kézre, mert nagyon merev volt. Ez a további egy hétben se javult, de nagyon jól lehetett vele tisztítani. Ilyet már korábban is használtunk, és ugyanezek voltak vele a tapasztalatok.”

 

 

 

Kép: pixabay.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás