fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: Kávézók

| Tudatos Vásárló

A legnagyobb kávézóláncokat teszteltük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy találkozhatunk-e minősített fair trade termékekkel, mennyire környezettudatosak ezek a helyek, illetve extraszolgáltatás-e a laktózmentes- vagy biotej. Nem állunk olyan rosszul.

Tesztünkben hat cég társadalmi és környezeti érzékenységét vizsgáltuk. Arra voltunk kíváncsiak, kapható-e méltányos kereskedelemből származó minősített kávé és forró csoki, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, illetve van-e lehetőség megelőzésre azáltal, hogy nem csak eldobható, hanem üveg vagy porcelán poharat is választhatunk. Továbbá a biogazdaságból származó tej, valamint a tejérzékenyeknek előnyösebb laktózmentes tej meglétét is pontoztuk.

Az általunk tesztelt kávézóláncok – Royal Kávéház (Szamos), Costa Coffee, McCafe, California Café Company, Frei Café, Starbucks – közös jellemzője a nagyon trendi enteriőr, a nagy választék, az udvarias és viszonylag gyors kiszolgálás.

A baristákat alkalmazó kávézók előnye, hogy zömében jól látható, miből és hogyan készül a kávénk. Ezek a láncok képesek elhihetni vevőikkel, hogy náluk valódi a törődés, és nem csupán egy gyors gombnyomással készül el a forró ital.

Mivel ma már Magyarországon számos boltban kapható méltányos kereskedelemből származó termék – többek között kávé, tea, csoki, kakaó – joggal várhatjuk el, hogy a kávézókban is ihassunk fair trade kávét vagy forró csokit.

Azt gondoltuk, hogy a cégek a kiszolgáló személyzettől teljes információ-zárlatot várnak el, kérdésekre nem válaszolhatnak, de kellemesen csalódtunk. Csak egy helyen, a California Coffee Company-nál kaptunk vezetékes telefonszámot válaszok helyett, de így is készségesen informáltak bennünket [Bár később ezt írásban nem erősítették meg, ld keretes írásunk. Szerk].

 

Tesztünk alapján elmondható, hogy nem is olyan rossz a helyzet:

 • A vizsgáltak közül mindössze két kávézóláncban nem kapható egyáltalán méltányos kereskedelemből származó kávé (egyikben nem minősített kapható), bár forró csoki ügyben nem ilyen rózsás a helyzet. Hatból csupán egy kávézóban kérhetünk ilyet.
 • Egyet kivéve mindenhol kaphatunk laktózmentes tejet, mindenhol felár nélkül, biotej viszont egyikben sincs.
 • Szelektív hulladékgyűjtés két helyen nincs, az ételmaradékot viszont csak egyik vendéglátó egység adja oda rászorulóknak, a többi hulladékként kezeli.
 • Mindegyik helyen választhatunk porcelán vagy üvegpoharat.

 

Kávézó

Pontszám

Starbucks

14

Costa Coffee

13

Mc Cafe

13

Frei Coffe

12

Royal Kávéház

11

California C.C.

10

A teljes eredménytábázatot itt nézheted meg. 

 

Eredmények

A legtöbb, 14 potot a Starbucks kapta. A Starbucks amerikai honlapján jelöli a fair trade kávét és a forró csokit. A porcelánpohár és felár nélküli laktózmentes tej rendben volt, a hulladékot viszont nem gyűjtik szelektíven. Tehát van még mit fejlődni.

Egy ponttal maradt el a McDonald’s kávézója. Itt is minősített (UTZ) kávét ihatunk, amit a helyszínen és a honlapon is korrektül feltűntetnek, de sajnos a fair trade forró csokira még várni kell. Szelektíven gyűjtik a hulladékot és felár nélkül választhatunk szójatejet.

Mindenképp említésre méltó, hogy a McDonald’s kávézója nem akar többnek látszani, mint ami: egy gyorsétterem gyorskávézója, széles tömegnek kínált áruval, könnyen felejthető kávéval, megfizethető áron. A kiszolgálás közvetlen és udvarias, információ pedig mindenről kapható, személyesen, e-mailben és a cég honlapján is.

A Costa Coffee is 13 ponttal teljesített. A kávé itt is minősített (Rainforest Alliance) – ugyan nincs feltüntetve a kávézóban, de ha rákérdezünk, elmondják, és angol nyelvű honlapjukról is kiderül. Itt kell megjegyeznünk, hogy a kávézóláncnak nincs magyar nyelvű honlapja, csak néhány magyar nyelvű fórumon és közösségi oldalon akadhatunk a nyomára, de ott is meglehetősen szegényes adatlappal találkoztunk.

A Costában porcelán vagy üvegpohár is rendelkezésünkre áll, és laktózmentes tejjel és házitejjel is kérhetjük a kávénkat, felár nélkül, a hulladékot szelektíven gyűjtik, a megmaradt élelmiszereket viszont megsemmisítik.

Hozzájuk képest egy ponttal maradt el a Frei Cafe. Bár független minősítésük nincs, tájékoztatásuk és weboldaluk szerint is közvetlenül a termelőtől vásárolják a kávét, ezért a kettő helyett egy pontot adtunk. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, és itt is kérhetünk laktózmentes tejet.

 

Egy olvasónk a California Cafeban járva megvizsgálta az ott kapható kávé csomagolását, és azon semmilyen minősítést nem talált, holott korábban telefonos megkeresésünkre a cégnél azt mondták, hogy a kávéjuk és a forró csokijuk is minősített fair trade. Ezért írásban és telefonon is újra megkerestük a céget, hogy írásban nyilatkozzanak arról, hogy kávéjuk és forró csokoládéjuk valóban minősített-e. Megkeresésünkre két hét elmúltával sem kaptunk választ, így 2012. április 27-én töröltük a California Cafe minősített kávéért és forró csokiért járó pontjait. Ezzel a kávézó lánc tesztünkben elsőről az utolsó helyre esett vissza. Ezúton is köszönjük olvasónk, Újszászi Györgyi segítségét. 

Bár a Szamosnál tapasztaltuk a legnagyobb előzékenységet, mégis az utolsó előtti helyre szorult a listánkon: nincs fair trade minősítésű termékük és laktózérzékeny vendég nem tud tejeskávét inni. Pozitívum viszont, hogy a maradékok egy részét rászorulóknak adják, és szelektíven gyűjtik a hulladékot.

Ennél rosszabb, vagyis utolsó helyezést ért el a California Cafe, ahol sem fair trade kávét vagy forró csokit nem kaphatunk, de szelektív hulladékgyűjtés sincs. Egyedül a laktózmentes tejért kaptak plusz pontot. 

 

Hogyan pontoztunk?

Minden kávézólánc 10 pontról indult. Az alábbi szempontok alapján adtunk hozzá, vagy vontunk le pontot.

Környezeti, társadalmi szempontok

 • 2 pontot adtunk fair trade minősítésű kávéért
 • 2 pontot adtunk fair trade minősítésű forró csokiért/kakaóért
 • 1 pontot adtunk, ha volt laktózmentes tej
 • 1 pontot adtunk, ha volt biotej
 • 1 pontot adtunk, ha az ételmaradékot szociálisan rászorulóknak adják, vagyis nem semmisítik meg
 • 1 pontot vontunk le, ha nem volt szelektív hulladékgyűjtés
 • 1 pontot vontunk le, ha eldobható pohár helyett nem választhatunk porcelán/üveg poharat

Tájékoztatás:

 • 1 pontot vontunk le minden kérdésnél, ha ezzel kapcsolatban nem volt információ a honlapon, vagy nem kaptunk tájékoztatást a helyszínen vagy levélben

 

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok