
| Cziczelszky Judit
Termékteszt: gyorséttermi fagylaltok
Bár a fagylalt – magas zsír és cukortartalma miatt – egyáltalán nem nevezhető egészséges terméknek, itt is mindig választhatunk jobbat. Még a gyorséttermi fagyik között is jelentős különbség van.
Teszteredmény
Terméktesztünkben négy gyorsétteremlánc – a McDonald’s, a Burger King, a KFC és a Pizza Hut – fagylaltjait vizsgáltuk táplálkozástani szempontok alapján. Az összehasonlításba bevettünk néhány boltban kapható, előrecsomagolt fagylaltot és jégkrémet is.
- Így végül
- a McDonald’s Tölcséres McFreeze (csokibevonat nélküli változat),
- a Burger King Krémes vaníliafagylaltja,
- a KFC Tölcséres/ Poharas fagylaltja,
- az országszerte kapható Carte d’Or „Vanília jégkrém madagaszkári vaníliával” nevű terméke,
- a prémium minőségnek számító, és kevesebb helyen elérhető Häagen Dazs vaníliafagylaltja, illetve
- a Spar üzletlánc által forgalmazott, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült Natur Pur Bio Vanília tejjégkrém került górcső alá.
Az összehasonlítást az összetevőlisták és az összetevők mennyiségére vonatkozó adatok alapján végeztük, kiemelve a táplálkozástani szempontból kritikusabb pontokat.
Az első helyen végzett Spar termék nagy előnye a viszonylag kevés cukor és adalékanyag, a természetes aroma és a bio alapanyag. Amin javítani lehetne: a zsírmennyiség, illetve a transzzsírsavakkal kapcsolatos tájékoztatás.
A másodikként befutó McDonald’s termék erőssége az alacsony zsír- és adalékanyag tartalom. Szintén második helyen végzett a KFC fagylalt viszonylag alacsony cukor- és zsírtartalommal rendelkezik, de a sok adalékanyag miatt pontot veszített.
A harmadik helyen végzett Häagen-Dazs fagylalt nagy előnye a teljes adalékmentesség és a természetes aroma, óriási hátránya azonban a viszonylag sok cukor és zsír.
A Burger King terméke az összehasonlításban a negyedik lett, a többihez képest kevés zsírt, de túl sok cukrot és adalékanyagot tartalmaz.
A Carte d’Ornál a mezőnyben közepesnek mondható zsírtartalom, a sok cukor és a sok adalékanyag, illetve a jó pontok teljes hiánya az utolsó helyre volt elég.
A termékek összetétele mellett kíváncsiak voltunk arra is, hogy a cégek mennyire tájékoztatják a fogyasztókat, illetve hogyan reagálnak az információkérésünkre. Ebben a tekintetben a McDonald’s vizsgázott a legjobban, mivel ha nem is minden információ, de viszonylag részletes adatok találhatók a termékekről mind az éttermekben, mind pedig a honlapjukon. Ellenben volt olyan cég is (Pizza Hut), amelyik többszöri megkeresésre is megtagadta az információközlést. (ld. Hiányos tájékoztatás >>>)
Termék |
Pontszám |
Összetevők |
Ár (Ft/100g) |
Cukor (g /100g term.) |
Telített/Összzsírt.(g/100g) |
Transzzsír |
Karragén E407 |
Szentjánoskenyérmag E410 |
Guar-gumi E412 |
3-nál több adalékanyag |
Nincs adalékanyag |
Csak természetes aroma |
Bio |
Spar Natur Pur Bio Vanília tejjégkrém |
10 |
fölözött tej, |
201 |
18,3 |
6,8 -1p
11,3g |
n.a. |
|
-0,5p |
|
|
|
+0,5p |
+1p |
KFC Tölcséres/Poharas vaníliafagylalt |
8 |
zsírszegény tej 66,5 %, cukor 14,7%, tejszín 13,8%, maltodextrin 2%, az alábbi összetevők, kevesebb mint 1%-ban stabilizátorok (E460, E466, E331, E412, E407), emulgálószer (E471), só, |
143 |
16,3 |
4,2
6,5 |
0,05 |
-0,5p |
|
-0,5p |
-1p |
|
|
|
McDonald’s Tölcséres McFreeze |
8 |
tej, cukor, savópor, tejszín, glükózszirup, guar gumi, karragenát, E471, vanília aroma |
118 |
19 -1p |
3,5
5 |
n.a. |
-0,5p |
|
-0,5p |
|
|
|
|
Häagen Dazs Vanília |
7,5 |
tejszín, sovány tej, cukor, tojássárgája, természetes vanília |
418 |
19,8 -1p |
10,4 -2p
17-17,4 |
0,47 -0,5p |
|
|
|
|
+0,5p |
+0,5p |
|
Burger King Krémes vaníliafagylalt |
6 |
sovány tej, cukor, tejszín (13,9%), sovány tejpor, maltodextrin, E460, E466, E331, E412, karragén, E471, só, vanília aroma |
111 |
21,74 -2p |
3,61
5 |
0,1 |
-0,5p |
|
-0,5p |
-1p |
|
|
|
Carte d’Or Vanília jégkrém |
4,5 |
sovány tej, cukor, glükóz-fruktóz szirup, növényi zsír, víz, tejsavókészítmény, szőlőcukor, E471, E410, E412, karragén, aroma, vanília darabkák, vanília kivonat, színezék (annatta, kurkuminok) |
200 |
25g -2p |
8 -1p
9 |
n.a. |
-0,5p |
-0,5p |
-0,5p |
-1p |
|
|
|
Pizza Hut |
0 |
n.a. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Név |
Pontszám |
Táplálkozástani inf. |
Allergiainf. |
Összetevőlista |
Transzzsírsav tart. inf. |
Megkaptuk-e az összetevőlistát? |
||
|
|
interneten |
étteremben |
|
|
|
kért határidőre |
határidő után |
McDonald’s |
8 |
igen |
igen |
igen |
-1p |
-1p |
igen |
|
Burger King |
7 |
igen |
-1p |
-1p |
-1p |
igen |
igen |
|
KFC |
5 |
-1p |
-1p |
-1p |
-1p |
igen |
-1p |
igen |
Pizza Hut |
3 |
-1p |
-1p |
-1p |
-1p |
-1p |
|
-2p |
——Hogyan pontoztunk?——
Minden termék értékelését 10 pontról indítottuk, és az alábbi szempontok alapján vontunk le, illetve adtunk hozzá pontokat.
Cukortartalom:
- nem vontunk le pontot a két legalacsonyabb mennyiséget tartalmazó terméktől (KFC, Spar),
- 1 pontot vontunk le a sorban következő kettőtől (McDonald’s, Häagen-Dazs),
- 2 pontot vontunk le a két legtöbb cukrot tartalmazó terméktől (Burger King, Carte d’Or).
Telített zsírsav tartalom:
- nem vontunk le pontot a legkevesebb zsírt tartalmazó három gyorséttermi terméktől (McDonald’s, Burger King, KFC),
- 1 pontot vontunk le a sorban következő két terméktől (Spar, Carte d’Or), amelyek az előzőkhöz képest körülbelül kétszeres mennyiségű zsírt tartalmaznak,
- 2 pontot vontunk le a kiemelkedően magas zsírtartalmú Häagen-Dazstól.
Összetétel:
0,5 pontot vontunk le karragén(E407)jelenlétéért,
0,5 pontot vontunk le, ha a termékben a szentjánoskenyérmag-liszt(E410) volt,
0,5 pontot vontunk le, ha a termékben guar gumi (E412) volt,
1 pontot vontunk le 3-nál több adalékanyag esetén (még ha nem is kritikus anyagokról van szó),
0,5 pontot adtunk, ha egy termékben kizárólag természetes aromát használtak,
1 pontot adtunk ökológiai gazdálkodásból származó összetevők esetén.
——-Hiányos tájékoztatás——-
A vonatkozó jogszabály szerint az előrecsomagolás nélkül értékesítésre kerülő, illetve helyben csomagolt élelmiszereknél is tájékoztatni kell a fogyasztót az összetevőkről és ezek mennyiségéről, ez azonban egyik gyorsétteremlánc esetében sem történt meg.
Összességében elmondható, hogy e tekintetben a McDonald’s vizsgázott a legjobban, hiszen ők azok, akik a legtöbb ilyen jellegű információval szolgálnak. Ha pontos összetevőlistákat nem is találunk, a főbb tápanyagok mennyiségét, illetve az allergiainformációkat mind az éttermi tálcabetéteken, mind az interneten elérhetővé tették.
Kevésbé informatív tápanyagtáblázat a Burger Kinghonlapján is található, noha ők az éttermekben erre már nem fordítanak figyelmet. A Pizza Hut és a KFC esetében semmilyen tájékoztatásra nem bukkantunk.
Megkeresésünkreérdekes módon hasonló kép rajzolódott ki, mint az előzetes tájékozódás alkalmával: A McDonald’s és a Burger King gyorsan és együttműködően rendelkezésünkre bocsátotta a kért adatokat.
Amásik két étteremlánc azonban hónapokig nem reagált. Végül a KFC-től hosszas várakozás és többszöri levélváltás után megkaptuk a kért információkat, a Pizza Hut azonban újabb megkeresésünkre megtagadta az adatszolgáltatást.
A fogyasztók tájékoztatását és a cégek adatközlési hajlandóságát az első oldalon látható táblázatban értékeltük. Mindegyik cég 10 pontról indult, és az egyes szempontok alapján vontunk le egy-egy pontot.
- Amennyiben kérésre sem kaptunk információt,két pontot vontunk le.
- Transzzsírsavval kapcsolatos információt 0,5 ponttal jutalmaztuk.
——Cukor——
A sok hozzáadott cukor a fagylaltok egyik legkényesebb pontja, ez abból is kiderül, hogy a különböző cukorféleségek előkelő helyet foglalnak el az összetevőlistákon.
Az összehasonlításhoz hozzátartozik, hogy a McDonald’s termékének adatait úgy kaptuk meg, hogy abba a cukrot nem tartalmazó tölcsért is beleszámították, így maga a fagylalt arányosan több cukrot tartalmazhat.
A Häagen-Dazs a dobozon nem tüntette fel az összes cukormennyiséget, így az angol nyelvű honlapon talált adatokat kellett alapul vennünk
A cukortémájához tartozik még, hogy némileg csalódtunk, amiért az egyetlen vizsgált biotermék a pálcikás változattal (Spar Natur Pur Bio-Mega Bar Vanília jégkrém tejcsokoládés bevonattal) ellentétben nem nádcukrot tartalmaz.
A Spar tesztünkben nem szereplő, pálcikás terméke tehát nádcukrot tartalmaz, igaz, hogy a vizsgált poharas változatnál jóval nagyobb mennyiségben (29,6g/100g; kiszerelés: 67,5g), aminek valószínűleg a nagyon édes tejcsokoládés bevonatban rejlik az oka.
A nádcukorról egyrészt azt érdemes tudni, hogy fajtáját tekintve ugyanaz, mint a fehér répacukor (szacharóz, azaz étkezési cukor, amely származhat répából, cukornádból vagy juharból), tehát nagy mennyiségben fogyasztva ennél is számolnunk kell a kedvezőtlen élettani hatásokkal.
Másrészt viszont a nádcukor kíméletesebb eljárással készül, így megmarad benne a természetes melasz és vele az ásványi anyagok és nyomelemek. A szervezet számára ezért jobban hasznosítható, mint a vegyi eljárással finomított, üres kalóriát jelentő fehér cukor.
——Zsír——
A fagylaltok másik hátránya, hogy nagyon sok zsírt tartalmaznak, ráadásul főként az egészségtelen, telített fajtából. A vizsgáltak közül a legalacsonyabb zsírtartalmúnak mind össz zsírmennyiségben, mind telített zsírsavtartalomban a három gyorséttermi termék bizonyult. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezekben kevés lenne a zsír!
Az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték) egy átlagos felnőttnél a zsírok esetében 67 g, ezen belül a telített zsírokra 22 g.
A legkevesebb zsírt tartalmazó McDonald’s fagylalt adagjának (85 gramm) összzsírtartalma ennek 6,4%-át, telített zsírsavtartalma pedig 14%-át teszi ki, ami – tekintve, hogy csak egy desszertről van szó – így is elég magas.
Az pedig már igazán elgondolkoztató, hogy a legtöbb zsírt tartalmazó Häagen-Dazs 100 grammjában összesen 17,4g zsír, ezen belül 10,4g telített zsírsav található, vagyis az INBÉ 26%-a, illetve 47,3%-a!
A zsíroknál fontos megemlíteni még a transzzsírsavakat, amelyek súlyos egészségkárosító hatása mára bizonyítottá vált. Olyannyira, hogy számos országban komoly korlátozásokat vezettek be a forgalomba hozható ételek transzzsírsav tartalmára, illetve kötelezővé tették ennek feltüntetését a csomagolásokon.
A gyorséttermek által a rendelkezésünkre bocsátott adatok közül a Burger Kingén és a KFC-jén találtunk erre vonatkozó információt, a három bolti fagylalt csomagolásán pedig egyáltalán nem.
A magyar honlapokon sem bukkantunk sehol ilyen adatra, a Häagen-Dazs angol nyelvű honlapján található adatlapon azonban igen, eszerint a termékük majdnem ötször annyi transzzsírsavat tartalmaz, mint a Burger Kingé. A legkevesebb transzzsírsav a meglévő adatok szerint a KFC termékében található.
Igaz, hogy hazánkban még nem korlátozzák az élelmiszerekben található transzzsírsavak mennyiségét, és ennek feltüntetése sem kötelező, a téma fontossága miatt a Häagen-Dazstól a magas érték miatt levontunk 0,5 pontot, a Burger Kinget és a KFC-t pedig az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatásért pluszponttal jutalmaztuk a tesztben.
——Adalékanyagok——
A vizsgált fagylaltokban található adalékanyagok jelenlegi tudásunk szerint mind a „biztonságos” kategóriába tartoznak, egyetlen nagyon vitatott összetevő sincs köztük.
Az összes közül a karragén(E407) a legkérdésesebb anyag. Állatkísérletekben kimutatták, hogy befolyásolhatja a sejtek immunműködését, gyomorfekélyt és rákot okozhat. Az emberre vonatkozó vizsgálati eredmények egyelőre hiányoznak. A McDonald’s, a Burger King, a KFC és a Carte d’Or termékeiben találtunk ilyet.
Némileg vitatott még a szentjánoskenyérmag-liszt(E410) és a guar gumi (E412), amelyek a gyanú szerint allergiát válthatnak ki. A Häagen-Dazst kivéve mindegyik termékben volt ilyen adalékanyag.
A termékekben előforduló többi adalékanyag a tudomány jelenlegi állása szerint nem jelent egészségügyi problémát, de figyelembe vettük azt, hogy túl sok adalékanyag, még ha önmagában ártalmatlan is, mindenképp megterheli a kiválasztást. Továbbá előfordulhat, hogy egyelőre ismeretlen, káros kölcsönhatásba lépnek egymással és a többi élelmiszerrel bevitt adalékokkal.
Több terméket is pontlevonással sújtottunk, mivel háromnál több adalékanyag volt benne. Egyedül a Häagen-Dazs fagyija mentes mindenféle adalékanyagtól.
——Receptek egészségesebb alternatívákhoz——-
Saját magunk is készíthetünk fagylaltot, így biztos kevesebb kérdéses anyag kerül bele, és még kreatívak is lehetünk. Íme néhány ötlet.
Fagyasztott joghurt
Lényegesen alacsonyabb a zsírtartalma, mert a joghurt soványabb, mint a tej és a tejszín. A benne található élő baktériumkultúra jó hatással van az emésztésre, ráadásul eleve hűtő hatású étel, tehát ideális nyári desszert. Nagyon jól párosítható gyümölcsökkel, amelyek természetes formában tartalmazzák a cukrot és ízesítik a végeredményt, így kevesebb hozzáadott cukrot kell használnunk.
Hozzávalók
- 2 csésze joghurt (a fagyi állaga miatt fontos, hogy ne a zsírszegény vagy zsírmentes változatot használjuk)
- 2 csésze tetszés szerinti szezonális gyümölcs
- cukor vagy méz ízlés szerint
- pár csepp citromlé
A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd átnyomjuk egy szűrőn. Fagyálló edényben lefagyasztjuk, és elektromos habverővel óránként eldolgozzuk, 3-4-szer. Ez utóbbi nem könnyű, de a jégkristályokat csak így tudjuk összetörni. Minél több cukrot vagy mézet teszünk bele, annál lágyabb lesz a végeredmény. Ha nem fontos számunkra a krémes állag, a habarást ki is hagyhatjuk – így jégkrémszerű végeredményt kapunk.
Vegán változat
Hűsítő édességet mindenféle állati eredetű alapanyag felhasználása nélkül is készíthetünk, csak gyümölcsből. Egyszerűen turmixoljuk össze a gyümölcsöt némi vízzel vagy gyümölcslével és fagyasszuk le!
És végül még egy recept, amihez nem kell más, csak banán:
Vegán banánfagylalt
Nagyon érett banánokat válasszunk! Hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre és fagyasszuk le őket! Fogyasztás előtt turmixoljuk össze, amíg krémes állagot nem nyerünk.Ízesíthetjük vaníliával, diódarabokkal, csokoládéreszelékkel vagy -öntettel.
A cikk a GVH VKK és KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.
Kép [cc] jökul