fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: fűszerpaprika

Giga paprika-teszt: 46 fűszerpaprika-őrlemény hatósági laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el terméktesztjén a NÉBIH. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei laboratóriumi körülmények között mind a 46 db terméknél elvégezték a természetes színezőanyag-tartalom, a nedvességtartalom, az összes hamu, a savban oldhatatlan hamu és a kapszaicinoid-tartalom (csípősségért felelős anyag) vizsgálatát.

 

A pirospaprika főleg magyar vagy spanyol

A vizsgált fűszerpaprika-őrlemények származásukat tekintve 48%-ban kevert eredetűek (Magyarország és más uniós ország) voltak, 39%-uk magyar, 9%-uk harmadik ország (Peru és Kína) és 2%-uk uniós tagállamból származott. Egy terméken pedig hiányzott a fűszerpaprika termőhelyére vonatkozó jelölés, ami miatt a gyártóval szemben eljárás indult. A termékek legnagyobb részét kitevő kevert fűszerpaprika-őrlemények leginkább magyar és spanyol paprika felhasználásával készültek.

 

Két paprika szennyezett

Az eredmények alapján két őrleménynél a mért érték meghaladta a maximálisan előírt, szárazanyagra számított összes hamu értéket (Laci bácsi fűszerei Csemege fűszerpaprika őrlemény, Böllér Fűszer Kft: Fűszerpaprika Őrlemény Csemege), amely a fűszerpaprika idegen szennyező anyagainak és a rostos, keményebb szerves anyagok jelenlétét mutatja.

 

Túl kevés természtes színanyag, túl sok nedvesség

Három terméknél a természetes színezőanyag-tartalomra vonatkozó mért érték nem érte el a minimumértéket (Különleges Fűszerpaprika őrlemény (Hamar Gabriella), Czifra csípős csemege fűszerpaprika őrlemény Select Horeca Fűszerpaprika Őrlemény csemege), illetve kettőnél a nedvességtartalom is határérték feletti volt (Házi Arany Édesnemes Fűszerpaprika őrlemény, S-Budget Paprika Édesnemes fűszerpaprika őrlemény).

 

Nem olyan csípős

Két termék kapszaicinoid-tartalma nem felelt meg az előírásoknak, azaz a paprika nem volt olyan erős, mint amilyennek ígérte magát. Az egyik terméket például „csípős” kategóriának jelölték, azonban kapszaicinoid-tartalma alapján a „nagyon csípős” kategóriába tartozott volna. Egy másik fűszerpaprika-őrleményt „csípős”-nek nevezték, míg a mért érték alapján az „enyhén csípős” kategóriának felelt csak meg.

 

Káros anyag nincs

Az aflatoxin, Ochratoxin-A, besugárzottság, növényvédőszer maradék, valamint tiltott színezék mennyiség esetében minden termék megfelelt a jogszabályban előírtaknak.

 

Hiányos jelölések

Valamennyi megmintázott terméknél ellenőrizték a jogszabályokban előírt jelölési követelményeket is.  Csak néhány termék esetében akadtak hiányosságok, jelölési hibának számított a forgalmazó nevének, címének hiánya, illetve a minőségi besorolás hiánya is. Hiányos jelölése volt a Select Horeca Fűszerpaprika Őrleménynek (csemege), a Bio Berta csípősségmentes paprikának, az Erdészné Konyhája Különleges fűszerpaprika őrleménynek.

 

A termékek negyedével volt valami baj

A szakemberek végül a vizsgált termékek közel negyedénél (11 db) találtak kifogásolnivalót, ezen esetekben hatósági eljárást indítottak. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján kb. 1.600.000 Ft lesz. A 11 problémás terméknek 1-1 hibája volt, kivéve a Select Horeca Fűszerpaprika Őrlemény csemegét, amelynek kettő.

 

Problémás paprikák
Bio Berta csípősségmentes paprika, Erdészné Konyhája Különleges fűszerpaprika őrlemény, Különleges Fűszerpaprika őrlemény (Hamar Gabriella), I. osztályú fűszerpaprika őrlemény csípős (Hódi Imréné), Czifra csípős csemege fűszerpaprika őrlemény, Kotányi paprika csípős, csípős édesnemes fűszerpaprika őrlemény, Select Horeca Fűszerpaprika Őrlemény csemege, Laci bácsi fűszerei Csemege fűszerpaprika őrlemény, Fűszerpaprika Őrlemény Csemege (Böllér Fűszer Kft.), Házi Arany Édesnemes Fűszerpaprika őrlemény, S-Budget Paprika Édesnemes fűszerpaprika őrlemény.

Kedveltség

Kedveltségi rangsor felállításánál ezúttal is szempont volt a külső megjelenés, a szín, az íz és az illat értékelése is. A teszten részt vevő bírálók közt szakemberek, laikusok, civilek voltak. A különleges, eredetvédett és oltalom alatt álló termékek között a legnépszerűbb Bio Berta csípősségmentes paprika volt, a legkevésbé a Kalocsai fűszerpaprika Zrt. „hagyományos feldolgozású kalocsai fűszerpaprika őrlemény, erdetvédett, oltalom alatt alló” terméke tesztett a tesztelőknek. A csípősek közül egy erős közepes szerepléssel a szegedi Hódi Imréné „I. osztályú fűszerpaprika őrlemény csípős” lett a legjobb, és a Kotányi csípős édesnemes fűszerpaprika őrlemény lett az utolsó. A csemege parprikáknál a „TESCO csemege fűszerpaprika őrlemény” végzett az élen, a sort a Böllér Fűszer Kft. fűszerpaprika őrleménye zárta. Az édesnemesek közül Penny lánc „Czifra édesnemes fűszerpaprika őrlemény” terméke nyert, és a TESCO „Spice cellar powder édesnemes fűszerpaprika őrlemény” végzett leghátul.

 

 

A vizsgálat eredményeit tartalmazó részletes táblázat táblázat elérhető a NÉBIH oldalán.

 

 

Forrás és fotó: NÉBIH

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás