fbpx

| Tudatos Vásárló

Mennyire környezetbarátak a folyékony ökomosószerek? – megnéztük

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 különféle folyékony ökomosószert vizsgált meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon mennyivel környezetkímélőbbek a nevükben ökonak tűnő termékek a hagyományos mosószereknél?

Mit vizsgáltunk?

Húsz különféle magyar nyelvű internetes oldalon is megrendelhető színes ruhához való és általános folyékony ökomosószert vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amelyek vagy a beszerzés helye (öko termékeket kínáló webáruház) vagy a termék neve (pl. öko, bio, környezetbarát) alapján azt a képzetet keltik a fogyasztóban, hogy környezetbarát termékről van szó. Azt néztük, hogy ezek termékek rendelkeznek-e független öko minősítéssel, ami könnyű és egyértelmű tájékozódási pontot jelenthet a fogyasztónak.

A mosószerek legfőbb problémája, hogy gyakran tartalmaznak környezetszennyező és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket, amelyek nem csak közvetlenül, de közvetve is káros hatással vannak ránk, hiszen a szennyvízzel az élővizekbe is kijutnak. A fogyasztók tudatosabbá válásával a mosószerek között ma már nagyon sok, magát ökoként definiáló termék található a piacon, mivel kisebb gyártók is készítenek ilyen terméket.

A címkén, a webáruház vagy a gyártó honlapján lévő adatok alapján értékeltük a vizsgálatba vont termékeket.

Eredmények

A vegyi árukra, így a mosószerekre sem vonatkozik olyan szigorú címkézési szabályozás az összetevők tekintetében, mint az élelmiszereknél, így az esetek többségében nem derül ki pontosan, hogy egy-egy összefoglaló név milyen vegyületet is takar. Ezért a fogyasztóknak nagyon nehéz helyzetük van, ha tájékozódni szeretnének a termékcímke alapján.

A nagy öko, bio, zöld árudömpingben, amikor akár felárat is hajlandóak vagyunk fizetni egy környezetbarát termékért, a fogyasztót segítik a tájékozódásban a terméken lévő független minősítő szervezetek által kiadott ökocímkék. Ezért a tesztünkben a független ökocímke megléte alapelvárás volt, plusz pont nem járt érte. Viszont azok a termékek, amelyek nem rendelkeztek független minősítéssel, automatikusan az utolsó helyre, külön táblázatba kerültek. Azok a termékek viszont, amelyek több független minősítő által kiadott ökocímkével is rendelkeztek, egy plusz pontot kaptak. (Az indoklást lásd a cikk végén.)

Mindössze nyolc terméknél találtunk független ökominősítést a csomagoláson: Almacabio folyékony mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosódiós vasaláskönnyítős mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes, Citromax Prémium Univerzális bio folyékony mosószer, LiNa Color folyékony mosószer, levendula BIO, SODASAN BIO folyékony mosószer színes, Sonett folyékony color mosószer, Ecos Baby Bio kókuszolaj alapú folyékony gyermekmosószer.

4 terméknél egynél több minősítés is volt: Almacabio folyékony mosószer, AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes, Sonett folyékony color mosószer, Ecos Baby Bio kókuszolaj alapú folyékony gyermekmosószer.

Néhány esetben a termék azért minősült a szokványosnál fenntarthatóbbnak, mert állatkísérlet vagy állati összetevő mentes termékről illetve bio alapanyagokat is tartalmazó termékről volt szó.

Bár a pontszámot nem befolyásolta, de kiszámítottuk egy-egy termék egy mosáshoz szükséges adagjának költségét is. Itt azonban érdemes figyelembe venni, hogy az eltérő nagyságú kiszereléseknél eltérő lehet a forgalmazók árképzése. A legolcsóbb termékből 37 Ft a legdrágábból 205 Ft egy adag ára. Bár akadtak kivételek, de jellemzően az átlagosnál drágább termékek szerepeltek jobban a felmérésben; de pl. a Citromax, vagy a LiNa COLOR termékek alacsonyabb egy adagra számított áruk mellett is jó eredményt értek el.

A mosási hatékonysággal kapcsolatban korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság végzett vizsgálatokat, az általunk vizsgált termékek közül több is szerepel az NFH listáján.

A termékek származási helye jellemzően Magyarország, illetve Németország volt; de egy esetben az USA-ból származott a mosószer.

Független öko minősítéssel rendelkező termékek

Csomagolás

Gyártó/Forgalmazó

Ár/ adag

Pontszám

Sonett folyékony color mosószer

Sonett GmbH 164 25

AlmaWin Öko folyékony mosószer konc. színes (1,5 l)

Almawin Reinigungskonzentrate GmbH

123

24

SODASAN BIO folyékony mosószer színes 1,5 l

F: Biorganik kft.

116

24

Almacabio folyékony mosószer

Almacabio srl 91 24
Ecos Baby Bio kókuszolaj alapú folyékony gyermekmosószer

Earth Friendly Products 64 23

AlmaWin Öko folyékony mosódió vasaláskönnyítős (0.75 l)

Almawin Reinigungskonzentrate GmbH

127

22

Citromax Prémium Univerzális bio folyékony mosószer

Citromax Kft.

78

21

LiNa Color folyékony mosószer, levendula BIO 1,5 l

Lina Line e.U.

48

20

 

Független öko minősítéssel nem rendelkező termékek

Hujber vegán mosószer bio

Hujber öko

205

12

Cudy mosógél, illatmentes (1 l)

Cudy Future Kft.

43

11

Cleaneco Mosógél 1,5 l

Cleaneco Kft.

50

11

Ecover antiallergén folyékony mosószer 1,5 

ECOVER 166 11

Frosch folyékony mosószer színes ruhákhoz

Werner & Mertz

125

11

Földbarát folyékony color mosószer

Penelli Kft.

73

11

Wash Taps mosógél (4,5 l)

Cudy Future Kft.

39

11

Econut mosódió mosógél sls mentes (3 l)

Mosómami Kft.

37

11

Winnis folyékony mosószer

Madel International s.p.a.

106

11

Bionur mosószer color

Rosmarin Zrt

72

11

Iecologic folyékony mosószer narancs-levendula

Ecologic Trade Kft. 105 10
Sapdu folyékony mosódió (1,5 l)

NaturGut GmbH 92 10

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 20 pontról indult.

Környezetvédelem, ökocímke:

 • a független ökocimkével nem rendelkező termékektől 10 pontot levontunk és külön táblázatba kerültek (Austria Bio garantieEcocertEco garantieEU Ecolabel, bioC.E.Q., CCPB),
 • 3 pontot adtunk egynél több független minősítésű ökocímkéért (1 ökocímke meglétét alapvető elvárásként kezeltük),
 • 1 pontot adtunk legalább egy független minősítésű állatvédelmi védjegy meglétéért: állati eredetű összetevő hiánya, állatkísérlet mentes (Vegan Society, Vegan OK, Leaping bunny),
 • 1 pontot adtunk biominősített alapanyag használatáért.

Gyártási hely:

 • 1 pontot adtunk a hazai gyártású termékeknek,
 • 1 pontot vontunk le azoktól a termékektől, amelyek Európán kívül készülnek.

A mosószerek szokásos összetevői

Felületaktív anyagok

A mosószerek tisztító hatásáért a felületaktív anyagok a felelősek; ezek a vegyületek képesek elválasztani a ruhaneműktől a zsíros szennyeződéseket. A felületaktív anyagok, más néven tenzidek működésének lényege, hogy a vegyületnek van egy vízben és egy zsírban oldódó része. Így segítik elő a zsíros, olajos szennyezők vízben való „feloldását”.

A legelterjedtebb az úgynevezett anionos felületaktív anyag – mint a hagyományos szappan – ezek a vegyületek igen olcsók és nagyon hatékonyan oldják a zsíros szennyeződéseket. Viszont a legelterjedtebb, iparban használatos anionos felületaktív anyagok kockázatosak a környezetre. Például a nátrium-lauril-szulfát (Sodyum Lauryl Sulphate, SLS) számos kutatás szerint erős bőr- és szemirritáló anyag. Nagyobb koncentráció esetén bőrirritáció jelentkezhet felnőtteknél, kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőr, lassul a sebgyógyulás is. A csecsemők, gyermekek még érzékenyebbek, már rövidebb kitettség és alacsonyabb koncentráció esetén jelentkezhetnek náluk a panaszok.

A közhiedelemben pozitívabban megítélt nátrium-coco-szulfát (Sodium Coco-Sulfate, SCS) a gyakorlatban szinte teljesen megegyezik az SLS-sel, tehát hasonló irritatív hatások jelentkezhetnek. A SLS kiváltó anyagaként elterjedt, kevésbé irritáló nátrium-laureth-szulfát (SLES) viszont rendszeresen szennyezett a lehetséges emberi rákkeltő 1,4-dioxane-nal.

Vannak természetesebb, és eddig káros hatást nem mutató, ám drágább nem-ionos felületaktív anyagok, mint a kokó-glükozid (Cocos Glucoside), a Decyl Glucoside vagy a mosódióban is megtalálható természetes szaponinok. Az amfoter felületaktív anyagok a bőrt nem irritálják. Ezekből is vannak drágább, ám kockázatot nem jelentő típusok, mint az amfoter cukortenzidek, például a sucrose cocoate. Elterjedtebb, de több kutatás szerint allergiát kiváltható a kokoamidopropil-betain (CAPB, Cocoamidopropyl Betaine).

Fehérítő anyagok

A fehér ruhákhoz ajánlott mosószerek gyakran tartalmaznak optikai fehérítőket, vagy nátrium hipokloritot. Míg az optikai fehérítők csak látszatra tisztítják a ruhákat, hiszen lényegében csak festik őket, addig a hipoklorít tartalmú adalékok alkalmazásakor egészségkárosító hatású klórozott vegyületek keletkezhetnek. Az általunk vizsgált termékekben nem voltak ilyen anyagokat (nem kifejezetten fehér ruhákra szánt mosószert vizsgáltunk).

Tartósítószerek

A mosószerek egy része tartósítószereket is tartalmaz; ezek egy része környezeti, illetve egészségügy szempontból kockázatos vegyület. A Methylisothiazolinone egy fertőtlenítő hatású anyag, ami több kutatás szerint allergizál, sőt egyes vizsgálatok szerint mérgező hatású az idegrendszerre. Több zöld- és fogyasztóvédő szervezet is felhívta a figyelmet, hogy ajánlatos lenne ezt az anyagot kivonni a tisztítószerekből. Egyes termékekben parabéneket alkalmaznak a tartósításra, amelyek befolyásolhatják a hormonrendszerünk működését.

Vízlágyító adalékok

A mosószerekben lévő foszfátok lágyítják a vizet, és így javítják a mosás hatékonyságát, azonban a szennyvizekkel a természetes vizekbe jutnak, ahol elősegítik az algák túlzott elszaporodását. 2013 júniusától érvényben lévő EU rendelet korlátozta a foszfátok használatát a mosószerekben.

Illatanyagok

Egyes illatanyagok allergén hatásúak lehetnek független attól, hogy a vegyület természetes vagy mesterséges eredetű. Jelenlétük a mosószerek esetében nem indokolt.

 

Minősített öko termékek

A mosószerek összetevő listájának értelmezése, értékelése és összehasonlítása a polcok előtt állva egyáltalán nem könnyű. Hogyan választhatjuk ki a valóban környezetbarát alternatívát? Különösen fontos ez, amikor egy-egy termékért akár kétszeres árat is hajlandóak vagyunk fizetni, ha a termék valóban környezetbarát. Ebben segítenek a különböző környezetbarát jelölések, ökocímkék.

Ezek egy-egy konkrét termék fenntarthatósági jellemzőit tanúsítják, biztosítva a fogyasztó számára azt, hogy ezeket a jellemzőket független szervezet megvizsgálta, ellenőrizte és rendben lévőnek találta. Az engedélyezett anyagokról talán lehetne vitatkozni, de a fogyasztó számára akkor is többet mond, mint egy gyártói ígéret.

Tisztítószerek esetében a legelterjedtebb terméket minősítő címkék az EU Ecolabel, a magyar Környezetbarát Termék címke. Ezen kívül az összetevőket minősítő uniós és nemzeti bió (ökológia termelésből származó) tanúsítványokkal is találkozhatunk.

Bővebb információért böngészd a TVE termékcímke-adatbázisát!

A vizsgált termékek közül a Hujber vegán mosószer bio, Cleaneco, Frosch folyékony mosószer színes ruhákhoz, Ecover antiallergén folyékony mosószer, Iecologic folyékony mosószer narancs-levendula, Földbarát folyékony color mosószer, Econut mosódió mosógél, Winnis folyékony mosószer és a Bionur mosószer color nevű termékeken nem találtunk független tanúsításból származó ökocímkét. Ugyanakkor a cégek weboldalán, vagy magukon a termékeken kifejezetten a „környezetbarát”, „földbarát”, „ecological”, „eco” vagy „öko”, „bio” stb. megnevezést találjuk, ami megtévesztő lehet a fogyasztók számára, mert nem megkülönböztethető a többi igazoltan környezetbarát terméktől.

Érdemes belegondolni, hogy aki lespórolja a tanúsítás és a folyamatos kontroll költségeit, komoly árelőnyre tehet szert. Ebben az esetben a fogyasztók csupán a gyártó saját kommunikációjára hagyatkozhatnak, így megvan a veszélye annak, hogy nem azt kapják, amit szeretnének vagy elvárnának, és ez ráadásul használat közben sem derül ki számukra.

Erre figyelj online vásárlásnál!

Olyan online helyen érdemes vásárolni, ahol a termék címkéje, csomagolása minden oldalról elolvasható, így az esetleges független minősítés is jól látható. Ajánlatos odafigyelni arra is, hogy a tanúsításokat nem márkák vagy termékcsaládok kapják, hanem egyes termékek. (Pl. van tanúsított Frosch tisztítószer, de nem mind az). Éppen ezért fontos hangsúlyoznunk, hogy a teszt eredményei nem egy egész márkára, termékcsaládra, hanem csak és kizárólag az adott termékre, jelen esetben a folyékony mosószerekre vonatkoznak.

Összességében látható, hogy a bio/öko jelölés önmagában kevés, viszont az ökocímkével ellátott termékek kevésbé terhelik a környezetet, és jobb esetben kifejezetten káros anyagot sem tartalmaznak. Alaposan böngésszük át a címkét, keressük a magasabb minőséget garantáló, független ökocimkéket, mert csak így lehetünk biztosabbak abban, hogy valóban környezetkímlébb termékeket kapunk a pénzünkért.

Kép: pixabay.com

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás