fbpx

| Töttösi Adrienn, dr. Lelovics Zsuzsanna

Termékteszt: Csokinyulak

Fontos tudni, hogy mi is rejlik a jellegzetes, ünnephez igazodó húsvéti csokinyúl csomagolása mögött. Ezért szétnéztünk a hazai piacon, és 18 terméket teszteltünk – elsősorban – táplálkozásbiológiai szempontból. A termékek minősége rendkívül széles skálán mozog.

Csokoládé nyúlfigura tesztünkben 40g – 100g-os termékeket vizsgáltunk táplálkozásbiológiai szempontból a csomagoláson feltüntetett, valamint főbb fogyasztóvédelmi információk alapján. A vizsgálatba a nagyobb szupermarketekben (Auchan, CBA, Kaiser’s, Lidl, Match, Penny Market, Spar, Tesco) kapható termékeket vontuk be, a biotermékhez a Mammut üzletház bioboltjában jutottunk hozzá.

Tesztünket a teljesség igénye nélkül végeztük. Célunk az volt, hogy átfogó képet adjunk a jelenlegi csokoládényúl kínálatról, ezért különböző minőségű, árú, méretű és gyártójú termékeket választottunk.

Sajnos a piacon nem találtunk olyan terméket, amely minden, az általunk felállított – táplálkozásbiológiai szempontból objektív – paramétereknek, értékkritériumnak egyidejűleg maximálisan megfelelt volna. Így például, ha a végeredményt nézzük, az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergént. Illetve a biotermék kivételével minden nyuszi tartalmazott adalékanyagot.

 

A legnagyobb hátránya ezeknek a termékeknek, hogy nem kizárólag kakaóból készülnek, hanem kakaós tej-, ritkábban étbevonó masszából, amelyek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.

A lista élén az After Eight mentolízű étcsokoládé nyúl áll, két pont lemaradással ezt követik a Szerencsi Diabon nyuszi figura fruktózos tejcsokoládéból és a Szerencsi nyuszi figura étcsokoládéból. A jó helyezést annak köszönhetik, hogy magas a kakaó szárazanyag-tartalmuk, nem tartalmaznak hidrogénezett növényi zsiradékot, valamint címkéjük viszonylag jól olvasható.

Sereghajtóként a Dalcetta Kft. által forgalmazott Nyúl figura végzett, amely kakaós tejmasszából készül. A rossz szereplés további okai: e terméknek nem volt kakaó szárazanyag-tartalma, ezzel szemben viszont növényi zsírt, számos adalék- és aromaanyagot tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, a címkén nincs feltüntetve sem a tápanyagtartalom, sem a tárolási feltétel.

Termékteszt: Csokinyulak

Kiemelendő, hogy ma már a „speciális” termékek is vannak a csokinyúl piacon. Ilyen például a Szerencsi Diabon. A termék fruktózzal készül diabéteszben szenvedő betegek számára. A fruktóz (gyümölcscukor) lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a szacharóz (étkezési cukor), ezért előnyösebb cukorbetegeknek a fogyasztása. További pozitívum, hogy szénhidráttartalmat is feltüntették a címkén, így könnyen beleszámítható a napi szénhidrátbevitelbe.

A húsvéti palettáról sem hiányozhat a bio kategória. Az általunk vizsgált Bio Húsvéti nyuszi tejcsokoládéból terméknek – a címke szerint – minden összetevője biogazdálkodásból származik, továbbá nem tartalmaz növényi zsírt, adalékanyagot és mesterséges aromát sem. A termék nagy előnye a rendkívül jól olvasható címkéje volt, de hiányoltuk a tápanyag-tartalomra vonatkozó információkat.

Ilyenkor az átlagosnál több a hazai termék, a figurákat ugyanis nagyobb arányban gyártják Magyarországon, mint a táblás csokikat. Ezt tesztünk „alanyai” is igazolják: a terméktípusok közel kétharmada (11/18) magyar termék.

A tejbevonó masszából készült termékekhez lényegesen alacsonyabb árfekvésben lehet hozzájutni. Összességében elmondható, hogy a különböző összetételű csokoládényulak ára igen széles skálán mozog. Amíg a legolcsóbb termékből egy kilogrammnyi 1000 Ft-ért vásárolható meg, addig a legdrágább (bio) termék ennek több mint tízszereséért, 11 125 Ft/kg áron kapható.

Az árak széles skálán mozgását bizonyítja az a tény is, hogy a minőség tekintetében első öt helyezést elért termék között is találunk az átlagár (5000 Ft/kg) alatti terméket (Szerencsi nyuszi figura étcsokoládéból, Szerencsi Diabon), illetve az utolsó öt helyen lévő termék között pedig ezen átlagár felettieket is felfedezhetünk (Kit Kat és Smarties tejcsokoládé nyulak). Az pedig magától értetődő, hogy ez esetben érdemes a jobb minőségű terméket választanunk, ha az hasonló mértékben terheli meg pénztárcánkat, mint egy minőségileg rosszabb.

A teljes táblázat itt látható.

Márkanév

Gyártó

Pontszám

Kiszerelés [g]

After Eight mentolízű étcsokoládé nyúl

Nestlé Hungária Kft.

15,0

100

Szerencsi Diabon nyuszi figura fruktózos tejcsokoládéból

Szerencsi Bonbon Kft.

13,0

50

Szerencsi nyuszi figura étcsokoládéból

Szerencsi Bonbon Kft.

13,0

50

Bio Húsvéti nyuszi tejcsokoládéból

BioPartner Kft.

12,5

40

Milka Alpesi tejcsokoládé nyúl

Kraft Foods Hungária Kft.

12,5

60

Szerencsi nyuszi figura tejcsokoládéból

Szerencsi Bonbon Kft.

12,0

50

Nesquik nyúl (fehér csokoládét is tartalmaz)

Nestlé Hungária Kft.

7,5

100

Disney Húsvéti nyúl tejcsokoládé figura

Bonbonetti Kft.

7,5

60

Kinder húsvéti nyúl  (tejes réteggel bevont)

Ferrero Magyarország Kft.

7,0

55

Nestlé tejcsokoládé nyuszi

Nestlé Hungária Kft.

7,5

70

Riegelein Confiserie tejcsokoládé

Hans Riegelein & Sohn GmbH & Co.

7,5

60

Tibi Húsvéti nyúl tejcsokoládé figura (közepes)

Bonbonetti Kft.

7,5

100

Boci tejcsokoládé nyuszi

Nestlé Hungária Kft.

7,0

40

Tibi Húsvéti nyúl tejcsokoládé figura (kicsi)

Bonbonetti Kft.

7,0

40

KitKat tejcsokoládé nyúl ropogós búzapehellyel

Nestlé Hungária Kft.

6,5

48

Linga nyúl

Linga Élelmiszeripari Kft.

6,5

100

Smarties Tejcsokoládé nyúl tejcsokoládés cukordrazséval

Nestlé Hungária Kft.

5,0

48

Nyúl figura kakaós tejmasszából

Dalcetta Kft.

3,0

60

——–Pontozás——-

A pontozás során a címkén, illetve a csomagoláson szereplő információk alapján tájékozódtunk. A címke olvashatóságánál nem volt könnyű az objektív értékelés, de törekedtünk arra, hogy az átlagfogyasztó igényei szerint vizsgáljuk ezt a kategóriát, még ha szubjektíven is.

Tesztünk során minden termék 10 pontról indult, és az alábbi adatok alapján adtunk hozzá vagy vontunk le pontot.

Összetevők:

Kakaó szárazanyag-tartalom:

 • 3 pont: 50-60% közötti vagy annál nagyobb kakaó szárazanyag-tartalom.
 • 2 pont: 30-40% közötti vagy akörüli kakaó szárazanyag-tartalom,
 • 1 pont: 25% vagy akörüli kakaó szárazanyag-tartalom,
 • 0 pont: 0% kakaó szárazanyag-tartalom,

Növényizsír-tartalom:

 • -2 pont: a termék növényi zsírt tartalmaz,
 • 0 pont: a termék vajzsírt tartalmaz (ez állati eredetű termék, amelyet nem kémiai folyamat útján állítanak elő),
 • 2 pont: a termék nem tartalmaz sem növényi zsírt, sem vajzsírt.

Adalékanyagok:

 • -2 pont: a termék kettőnél több adalékanyagot tartalmaz,
 • 0 pont: a termék egy vagy két adalékanyagot tartalmaz,
 • 1 pont: a termék nem tartalmaz adalékanyagot.

Ízesítés/Aroma:

 • -1 pont: a termék mesterséges aromát tartalmaz,
 • 0 pont: a termék természetes aromát tartalmaz,
 • 1 pont: a termék nem tartalmaz aromát.

Allergének:

 • 0 pont: nem tartalmaz allergéneket vagy nem tűntették fel azokat,
 • -1 pont: kétféle allergént tartalmaz.

Tájékoztatás:

-0,5 pont: ha bármelyik hiányzik          

 • Tápanyagtartalom
 • Tárolási feltételek
 • Minőség megőrzés
 • Nem olvasható a címke (szubjektív)
 • Nem derül ki az aroma eredete

Gyártás helye:

 • -2 pont: nem derül ki a gyártás helye,
 • -1 pont: nem Magyarország,
 • 1 pont: Magyarország.

 

——–Bevonó vagy csokoládé?——–

A bevonóknak kisebb a kakaótartalma. A Magyar Élelmiszerkönyvi szabályozás alapján legalább 5% kakaótartalma kell legyen, míg a csokoládénak legalább 35%.

A vizsgált termékek kakaó-szárazanyag tartalma igen széles skálán mozgott, hisz akadt olyan termék, amelynek egyáltalán nem volt a kakaó-szárazanyag tartalma feltüntetve a termék csomagolásán (ennek oka, hogy olyan kis százalékban található meg benne a kakaó-szárazanyag, hogy az elhanyagolható mennyiségű), míg más termékekben ez az érték 50–60% felett mozgott. Az utóbbi kategóriába természetesen az étcsokoládé figurák tartoztak.

A bevonók további hátránya, hogy a jó minőségű, drágább kakaóvajat, – amely a csokoládék összetételének felét alkotja – hidrogénezett növényi zsiradékkal helyettesítik, ez legtöbbször pálmaolaj vagy kókuszolaj. A hidrogénezett növényi zsíroknak nagy lehet a transzzsírsav-tartalma, amely nem kedvez a szív-ér rendszernek.

A húsvéti szezonban Magyarországon több mint 800 ezer kilogramm csokoládé fogy, és ennek majdnem háromnegyede már nem bevonó masszából készül.

A fehér csokoládé, amely nem tartalmaz kakaót, nem jellemző a Húsvéti ünnepek figuráira, mindössze egy ilyet találtunk. A fehér „csokoládé” alapját cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor és vanília keveréke adja. Ez a fajta csoki – a hazánkban is elfogadott FAO-szabvány szerint – nem szó szerinti csokoládé, mivel csak kakaóvajat tartalmaz, kakaótartalma nincs. Finomnak ugyan finom és mértékkel fogyasztva egészségi kockázata sincs, de a nagy kakaótartalmú csokoládékat jellemző kedvező élettani hatásokkal nem rendelkezik.

A fentiek alapján érdemes növényi zsírt nem tartalmazó, és lehetőleg minél nagyobb kakaó-tartalmú csokoládét választani. Természetesen itt is figyeljünk a mértékletes fogyasztásra.

Olyan terméket nem találtunk, amelyben nincs adalékanyag. Elsősorban emulgeálószereket alkalmaznak e termékek előállítása során. A csokoládé nyúlfigurák mindegyike tartalmazott, szójalecitint (E322), vagy E476-ot, más néven poliglicerin-poliricinoleát. A PGPR-ként is emlegetett adalékanyag a köztudatban kevésbé elterjedt a szójalecitinhez képest. Ez egy a ricinusból előállított emulgeálószer, mely csökkenti a csokoládé, és hasonló bevonatok viszkozitását. Napi maximum beviteli mennyisége 7,5 mg/testtömegkilogramm. Allergén és toxikus hatások jelenleg nem ismertek e szernél.

A csokoládéfigurákban, ahogy a legtöbb csokoládéban allergének is találhatóak. A leggyakoribbak ezek közül a mogyorófélék, a laktóz és a szója. Bekerülésük oka a gyártástechnológiában keresendő, a csokoládégyárakban természetesen készülnek mogyorós csokoládék is így azok törmelékei más csokoládékba is belekerülhetnek nem megfelelő ellenőrzés mellett. A csokoládé laktóztartalmát a felhasznált tejszármazékok adják. Szója pedig többek között az emulgeálószerként alkalmazandó szójalecitin által fordulhat elő.

 

——-Mennyi csokit együnk?——–

A csokinyuszi, csokitojás, csokicsibe és társai elmaradhatatlan része az ünnepnek, főként a gyermekek körében. Az édességfogyasztást érdemes az ünnepek alatt is a mértékletes határokon belül tartani. Az semmiképp sem jó, ha a gyermekek egész nap csak a locsolkodások alkalmával szerzett édességet fogyasztják, és nem esznek semmi mást. De ebéd után nyugodtan megehetnek egy kisebb csokitojást vagy -nyulat.

A nagyobb méretű nyuszi esetében ajánlatos azt nem egyszerre elfogyasztani, hiszen a csokoládé egyszeri fogyasztási mennyisége 30–35g. Ráadásul ez a mennyiség sem naponta fogyasztandó, inkább csak hetente legfeljebb három alkalommal együnk csokoládét.

Kiemelendő, hogy tesztünkben csak egy olyan csokifigura volt (Milka), amelyen feltüntették, hogy többszöri fogyasztásra ajánlott. E tény azért is aggasztó lehet, mert a piacon számtalan 100 g feletti terméket is találunk – e jelzés nélkül.

 

——–Hogy kerül nyúl a húsvéti kosárba?——–

A húsvéti nyúl Németországból ered, nálunk csak a polgárosodással, a XIX. század folyamán honosodott meg. Eredete érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azon kívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán.

A Húsvét a XVI. században vált a keresztény ünnep részévé. Ekkor készítették az első kosárfészket majd később a nyúl formájú édességeket. A keresztények körében elterjedt a nyulat ábrázoló képeslapok küldése és a csokoládé nyulak, tojások vásárlása, valamint ajándékozása.

A néprajzkutatók szerint a nyúl egy véletlen félreértés miatt került a húsvéti ünnepek jelképei közé. Németország egyes vidékein az emberek húsvétkor gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást. A gyöngytyúk németül: Haselhuhn vagy rövidítve Hasel, a nyúl pedig Hase.

A húsvéti nyúl szimbolikájával kapcsolatban többféle elmélet alakult ki, de ami biztos, hogy a nyuszi megmaradt a tavasz és az újjászületés hírnökének.

 

Szerzők: Töttösi Adrienn dietetikus, gyermekélelmiszer-szakértő és Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató. A szerzők a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet munkatársai.

Kép [cc] albertof

 

A cikk az SZMM támogatásával az “FV-I-10-B-0019 Tanácsadó irodák és klubok működtetése és fejlesztése” című pályázat keretében készült.

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás