Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: Bébiételek

| Mérő Ágnes

A babáknak szánt élelmiszerekre szigorúbb előírások vonatkoznak a vegyszermaradványok tekintetében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy előfordulnak-e növényvédőszer-maradékkal szennyezett termékek a boltokban, ezért laboratóriumban teszteltettünk 11 bébiételt.

A konvencionális növénytermesztés során gomba-, rovarölő és gyomirtó szerekkel kezelik a különböző növénykultúrákat, hogy minél több termést lehessen learatni, szüretelni. A növényvédelmi előírások szigorú betartásával ezek a vegyszerek a jelenleg érvényben lévő határértékek alatt maradnak az általunk fogyasztott élelmiszerekben.

Ha azonban nem tartják be a használati utasításokat, túl sokat, esetleg nem a megadott fejlődési stádiumban, vagy a szüretelés előtt közvetlenül használják őket, akkor ugyan elkerülhető egy esetleges gombás penészedés az érett gyümölcsön, de túl sok növényvédőszer lesz benne.

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszereknek egészségkárosító hatása lehet. Rákkeltőek lehetnek, allergiás reakciókat okozhatnak közvetlenül vagy közvetve a szervezet más anyagokra adott immunreakcióinak felfokozása által.

Az allergiás megbetegedések megelőzését kisgyermekkorban kell megalapozni, a hozzátáplálás során is ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a különböző élelmiszerek óvatos bevezetésére. A csecsemők szervezete fokozottan érzékenyen reagál a káros anyagokra.

Mit vizsgáltunk?

Tesztünkben 11 különféle bébiételt- és italt vizsgáltattunk a NÉBIH NTAI Miskolci Növényvédőszermaradék-analitikai Laboratóriumában a legszigorúbb hatósági protokollt követve.

A termékeket szúrópróbaszerűen választottuk ki, és törekedtünk arra, hogy olcsóbb és drágább termékek is bekerüljenek a vizsgálatba. A minták közé kerültek ökológiai (bio-) és konvencionális gazdaságból származó termékek is.

Ízesítés tekintetében főleg a legkisebbeknek ajánlott, javarészt alma alapú bébiételek közül válogattunk, mert az utóbbi évek példái azt mutatták, hogy legtöbbször az almából készülő termékekben van kifogásolt anyag.

 

A teljes körű laborvizsgálat során mintegy mintegy 350 hatóanyag jelenlétét keresték a laboratóriumban.

A bébiételekre és a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre vonatkozó hatályos jogszabályok szerint a vizsgált termékek az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.

Eredmények

A bevizsgált termékek közül 10 mintánál nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék

Egy mintában, a szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg). Az eredményről már adtunk hírt a TudatosVásárló.hu-n, a cikk mellett a forgalmazó reagálása és a válaszlevelünk is olvasható.

Emellett egy másik anyagot, cisz 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet is kimutattak ebben a termékben. Ennek a mennyisége 0,012mg/kg volt. Ez az eredmény a mérési bizonytalanságon belül van, ezért hatósági szankciókat nem von maga után, de a terméket etofenprox-tartalma miatt visszahívta a hatóság, ebben a lépésben teljes együttműködésben mind az Import Trade Kft-vel, mind a Tesco áruházlánccal.  A hivatal tájékoztatása szerint lekerült a polcokról, a forgalmazást megtiltották, azoknak a fogyasztóknak pedig, akik korábban vásároltak ebből a típusú bébiételből, a Tesco visszatérítette a termék árát.

A kockázatokra vonatkozóan a hivatal arról tájékoztatta az egyesületet, hogy mindkét anyag kiürül a szervezetből, és ilyen dózisban nem jelent egészségügyi kockázatot egyik anyag sem. Hangsúlyozták: a határértéket a csecsemőknek és kisgyerekeknek gyártott termékeknél úgy állították be, hogy annak még a minimális átlépése se jelenthessen egészségügyi kockázatot. A részletesebb kockázatelemzés elérhető itt.

A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Kiss László növényvédelmi szakembert, aki figyelmeztetett, hogy a terményekben, így a legtöbb bébiételben is jelen lévő növényvédőszer-maradékok együttes hatásáról nagyon kevés információval rendelkezünk.

Peszticidtrendek

Hazánkban a NÉBIH laboratóriumai végeznek hatósági vizsgálatokat az élelmiszerek növényvédőszer-maradék tartalmáról. Éves szinten kb. 2500-3500 mintán végeznek itt vizsgálatokat hazai és import friss zöldségeken, gyümölcsökön, gabonán, valamint feldolgozott élelmiszereken is.

Csak bébiételekből évente százas nagyságrendű minta kerül a laboratóriumba. Szerencsére vagy talán éppen a kiemelt figyelemnek köszönhető, hogy igen ritka a határértéket meghaladó növényvédőszer-maradék. Ezzel együtt az elmúlt 5 év alatt összesen 86 esetben volt határérték túllépés, ebből 4 bébiétel és 1 bébiital esetében.

Nestlé

bébi almalé

kaptán

2010. 05.25

Szlovák import

alma alapú bébiétel

kaptán és bomlástermékei

2010.03.31

Szlovák import

alma-málna bébidesszert

kaptán

2010.03.01

Univer

bébiétel

kaptán

2009.11.04

 

Univer

bébiétel

kaptán

2009.11.04

 

Azoknak, akik otthon maguk készítik a bébiételeket, érdekes lehet a NÉBIH kimutatása a piacon előforduló vegyszerrel szennyezett zöldségekről és gyümölcsökről. Paprika, paradicsom, saláta (melegházi), szamóca, sárgarépa, szilva, uborka, meggy, alma, körte, köszméte, csemegeszőlő, narancs, citrom, mandarin: ezek okozzák a legtöbb problémát évről évre. A listán találni 20-szoros határérték átlépést is.

A hazai, a török, az olasz és a spanyol árukban találtak legtöbbször növényvédőszer-maradványt. A hazai termékek a mintavételben is fölülreprezentáltak, a spanyol, olasz, török termékek pedig tipikusan a téli hónapokban gyakoriak az árusoknál.

Általános tanácsunk, hogy lehetőleg közvetlenül a termelőtől, lehetőleg bio minősítésű, de mindenképpen szezonális növényből főzzünk magunknak és gyermekeinknek is. Tájékozódjunk arról, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyekben gyakori a vegyszermaradvány, és ezekből válasszunk inkább bio minősítésűt.

Márka

Ízesítés

Kifogásolt anyag

Típus

Ár

Ft/100gr

Összetevők

Alnatura

Bio zöldséges rizottó, 12 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

199

Sárgarépa, víz, borsópüré, főtt natúr rizs, köménz, natúr rizsliszt, kukoricaliszt, tejszín. repceolaj

Babylove

Bio gabona gyümölcsdesszert, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

151

Gyümölcs (alma, narancslé, banán, almalé, mangó) teljeskiőrlésű búzapehely, teljeskiőrlésű zabpehely

Dinky

Alma

Nem volt

bébiétel

152

 

Hipp

Bio mediterrán zöldség főzelék, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

199

Zöldségek (sárgarépa, paradicsom, cukkini, padlizsán, paprika), főtt rizs, hagyma, rizsdara, tejszín, repceolaj

Kecskeméti

Őszibarack pulykahússal, 5 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

152

Őszibarack püré, ivóvíz, pulykahús, rizsdara, rizskeményítő, cukor, repceolaj, vas-difoszfát

Kecskeméti

Alma-gesztenye-csirke, 5 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

152

Ivóvíz, gesztenyepüré, almapüré, csirkehús, rizsdara, repceolaj, rizskeményítő

Milupa Fruta Pura

Szilva-alma, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

174

Szilva, alma, C-vitamin

Nestlé

Alma-banán-eper bébidesszert, 8 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

207

almapüré

banánpüré

eperpüré

C-vitamin

 

Univer

Spenót pulykamellel, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

201

Víz, spenót, pulykamell, burgonyapehely, rizskeményítő, növényi olaj, fokhagymapor

Univer

Almaszósz csirkehússal, 6 hónapos kortól

Nem volt

bébiétel

205

almavelő, almalé csirkemell  rizsliszt, rizskeményítő, víz, növényi olaj

Ovko

Afonyás-áfonyás bébidesszert, 5 hónapos kortól

Határértéken felül: etofenprox,

Mérési bizonytalansági tartományban: cisz-1,2,3,6-tetrahidroftálimid

bébiétel

176

alma, áfonya, cukor, citromsav, C-vitamin

Közös siker

A teszt költségeire az Adjukössze crowdfunding oldal segítségével gyűjtöttünk pénzt. A teszt végül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve készült. A költségek egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, nagy hányadát pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészítette ki azzal, hogy ingyenesen vállalta a minták laboratóriumi vizsgálatát.

Köszönjük nektek és a NÉBIH-nek is a segítséget!

Reméljük, egyre többen csatlakoztok támogatóinkhoz és még sok tesztet készíthetünk veletek.

Külön köszönet Nagy Rékának a teszt megszervezésében nyújtott segítségért!

Kép: dreamstime

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek