fbpx

| Bán Dávid

Termékteszt: Babapopsi törlőkendő

A babák bőre jóval érzékenyebb a felnőttekénél, kiemelt gondoskodást igényel. Ezzel a címszóval a legtöbb szülő a legjobb hiszemben mindent megvásárol gyermeke áhított jólétéért. Így van ez a popsitörlő kendőkkel is, hiszen nem könnyű eligazodnunk az összetevők között. Tesztünkben 15 terméket vizsgáltunk.

Tesztünkben a magyar piacon fellelhető márkák közül választottuk ki a legtöbb helyen megvásárolható 15 terméket. Minden esetben igyekeztünk alaptermékeket vizsgálni, de néhány esetben vizsgáltuk az illatmentes kendőket is, és megnéztük a piacon legkönnyebben hozzáférhető két alternatív, környezetbarát terméket: a bio Natracare-t és az Eco Baby-t.

 

Értékelési szempontok

A vizsgálat során azt figyeltük, hogy a termékek összetevői között vannak-e kritikusnak mondható, esetleg egyértelműen allergizáló hatású alapanyagok, illetve hozzáadott illatanyag.

Az információt a termék címkéjéről, illetve a gyártó honlapjáról gyűjtöttük. Az összetevőket a CosIng lista (EU kozmetikai adatbázisa), az Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis és dr. Lengyel Boglárka, budapesti 7. kerületi gyerekorvos szakértőnk véleménye alapján értékeltük.

Pontoztuk a megfelelő magyar nyelvű tájékoztatás meglétét is. Plusz pontot adtunk arra, ha a terméket egy független szakmai szervezet minősítette.

Eredmények

Tesztünkben a Babydream és a Babylove illatmentes kendői, a Libero Easy Change, illetve az Eco Baby környezetbarát kendője végeztek az élen, igaz minden esetben pontlevonással.

Az Eco Baby kivételével egyik vizsgált márka honlapján sem található meg az összetevőlista, illetve a Babylove csomagolásán nincs megnevezve a származási hely. Az Eco Baby nehezen olvasható csomagolása és az allergizáló hatású Benzyl Alcohol összetevője miatt kapott pontlevonást, ugyanakkor dicséretes, hogy a termék hordozóanyaga 100%-ban biológiai úton lebomló.

A kozmetikai gyártók és a drogérialáncok rangsorát a Cégmérce adatbázisunkban tekintheted meg.

A lista végén végző Nivea Baby Soft&Cream összetevői között több kritikusnak mondható (Methylparaben és VP/Hexadecene Copolymer) komponenst, illetve egy irritáló anyagot (Methylisothiazolinone) találtunk, valamint Paraffin Liquidum kőolaj-származékot.

Ezenkívül több pontot vontunk le a nehezen olvasható és hiányos (gyártó cég, gyártó ország, eltarthatóság hiánya, apró betűs, egybefolyó információk) tájékoztatásért. Ez utóbbi tényező okozott sok pontlevonást a Huggies, a Pampers és a Tesco Value kendőknél is, de kisebb-nagyobb mértékben ezekben a termékekben is megtalálhatóak kritikus kozmetikai összetevők.

 

Termék

Gyártó/

forgalmazó

Gyártási

hely

Pontszám

Ár (Ft/db)˙

Krit. összetevő

Allergizáló

Illatanyag

Termékcímke

Internetes tájékoztatás

Minősítés

Babydream Extra sensitive (illatmentes)

Rossmann

Lengyel-ország

10,5

6

 

 

 

 

-0,5

1

Babylove Sensitive (illatmentes)

DM-Drogerie Markt

Német-ország

10

6

 

 

 

-0,5

-0,5

1

Libero Easy Change

SCA

Egyesült Királyság

9,5

10

 

 

 

 

-0,5

 

Eco Baby (környezetbarát)

Bio Baby Kft.

Olasz-ország

9

11

 

-0,5

 

-0,5

 

 

Natracare (Bio)

Natracare

Görög-ország

7,5

32

 

-0,5

-2

 

-1

1

Babydream Comfort

Rossmann

Lengyel-ország

7,5

6

 

 

-2

 

-0,5

 

Johnson’s Baby Fragrance free (illatmentes)

Johnson& Johnson

Egyesült Királyság

7

8

-1

 

 

-1

-1

 

Babylove

DM-Drogerie Markt

Német-ország

7

6

 

 

-2

-0,5

-0,5

 

Neogranormon

TEVA

Magyar-ország

6,5

9

-0,5

-0,5

-2

 

-0,5

 

Tesco Value

Tesco

Német-ország

5,5

4

-0,5

 

-2

-1,5

-0,5

 

Gabi puha

Sara Lee

n.a.

5,5

10

-1

-0,5

-2

-1

-0,5

 

Johnson’s Baby Extra Protection

Johnson& Johnson

Egyesült Királyság

5

8

-1

 

-2

-1

-1

 

Pampers Baby Fresh

Procter&

Gamble

Spanyol-ország

5

9

-1

 

-2

-1,5

-0,5

 

Huggies Natural Care

Kimberly-Clark

Egyesült Királyság

4,5

8

-1

-0,5

-2

-1,5

-0,5

 

Nivea Baby Soft&Cream

Beiersdorf

Hollandia

3

11

-2

-0,5

-2

-2

-0,5

 

Ár: A bolti átlagár meghatározásánál mindig a legjellemzőbb (64, 72, 80 darabos) kiszerelést vettük alapul.

 

——–Hogyan pontoztunk?——–

 

Minden termék értékelése 10 pontról indult.

 

Összetevők:

kritikus összetevők:

 • Paraffin Liquidum kőolajszármazékért 1 pontot vontunk le,
 • egyéb kritikusnak tekinthető összetevő esetén 0,5 pontot vontunk le,
 • 2 vagy több ilyen összetevő esetén további 1 pontot vontunk le.

allergizáló anyagok:

 • egy-egy allergizáló anyag (pl. Methylisothiazolinone, cink-szulfát) esetén 0,5 pontot vontunk le.

illatanyag:

 • Mivel az illatanyag-mentességet tekintettük alapelvárásnak, a hozzáadott parfümökért most 2 pontot vontunk le.

 

Tájékoztatás:

A termékcímke oszlopban:

 • 0,5 pontot vontunk le, ha apró betűs, nehezen olvasható a címke,
 • 0,5 pontot vontunk le, ha nem derül ki a gyártó (csak a forgalmazó),
 • 0,5 pontot vontunk le, ha magyar nyelven nem derül ki a gyártás helye,
 • 0,5 pontot vontunk le, ha nincs információ a termék felhasználhatósági idejére vonatkozóan.

Az internetes tájékoztatás oszlopban:

 • 0,5 pontot vontunk le, ha a termékről nincs magyar nyelvű internetes elérhetőség,
 • 0,5 pontot vontunk le, ha a gyártó honlapján nem tüntették fel (2011.06.09.) részletesen az összetevőket.

 

Minősítés:

Plusz 1 pont járt a független intézményi minősítésért:

 • Biokontroll Hungária Kht. tanúsítványért (Natracare),
 • Deutscher Allergie- und Asthmabund e.V. (Németország) tanúsítványért (Babylove, Babydream illatmentes),

 

——–Összetevők——–

 

Tesztünk termékei, a popsitörlők nem mások, mint nedvesen tartott, előre csomagolt, préselt, textilhatású törlőkendők, amelyek különféle tartósítószereket, tisztító hatású anyagokat, hidratáló- és nedvesítő összetevőket tartalmaznak.

 

Hordozóanyag

A popsitörlő elsőszámú alapanyaga a nagyrészt vízzel és egyéb hozzáadott adalékokkal átitatott préselt kendő, ennek ellenére ezekről igen kevés információval rendelkezünk.

A vizsgált termékek közül a csomagolások tanúsága szerint a Natracare 100% biopamutból, az Eco Baby 70% újrahasznosított pamutból és 30% cellulózból (100%-ban biológiai úton lebomló anyagból), a Huggies 65%-ban természetes cellulóz masszából, a Babylove mindkét tesztelt kendője tiszta növényi eredetű anyagból készül, a Nivea Baby pedig (nem meghatározott mértékben) természetes pamutot tartalmaz.

A többi terméken nem volt a hordozóanyag összetételére vonatkozó tájékoztatás.

 

Kritikus összetevők

Vizsgálatunk során két összetevő-csoport került ebbe a kategóriába. Elsődlegesen a Paraffinum Liquidum kőolaj-származék, amely a bőr kiszáradását okozhatja, ugyanakkor gátolhatja a bőr légzését, így a mérgező anyagok távozását a szervezetből. Egy esetben, a Nivea Baby termékében találtunk ilyet.

A másik ilyen csoportban az EU kozmetikai összetevők adatbázisa, a CosIng lista alapján megkérdezett gyerekorvos szakértőnk által kiszűrt, kritikus összetevőket találjuk. Így pontot vontunk le a parabén– (ethyl-, methylparaben) tartalomért. Ezek a konzerváló anyagok toxikusak és allergizálók lehetnek.

Ugyanígy jártunk el, ha az összetevők között szerepelt a gélesítést szolgáló Carbomer és Glyceryl Polyacrylate, a különböző EDTA stabilizálók, a Polysorbat 20 emulgeálószer, a Sodium Hydroxide pH beállító, a Stearyl Alcohol viszkozitást növelő emulgeátor, vagy VP/Hexadecene Copolymer sűrítő.

Ugyanígy nem szerencsés, ha festékanyag is található az összetevők között, mert a gyerekorvos szerint az akár reakcióba is léphet a baba bőrén megmaradt vizelettel. Cl 77289 festékanyagot a Johnson’s Baby Extra Protection kendő tartalmaz.

A természetesnek tartott PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jelenlétéért ugyan nem vontunk le pontot, mert alapvetően sok esetben nincs kedvezőtlen hatása. A tudatosabb vásárlónak azonban nem árt tudni, hogy a ricinusból hidegen sajtolt olaj előállításakor, kezelésekor igen sok allergizáló és méreganyag szabadul fel, károsítva a termelésben dolgozókat. Ugyanakkor maguk a ricinuskészítmények sérült, kisebesedett bőrön kifejezetten veszélyesek lehetnek.

 

Allergizáló összetevők

Hogy mely anyagok válthatnak ki allergiás tüneteket, alapvetően egyénenként változó. Mégis vannak olyan összetevők, amelyek a vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel sokaknál kiválthatnak allergiás reakciókat. Ez leginkább a mesterségesen hozzáadott illatanyagokra, így például a Geraniol, egyes tartósítószerekre (így a Benzyl Alcoholra vagy a Methylisothiazolinone-re) jellemző.

 

Illatanyag

A kereskedelmi forgalomban levő kozmetikumok, tisztítószerek és higiéniás termékek nagy részében találhatóak jórészt szintetikus illatanyagok, amelyek igen sok összetevőből állhatnak. Ezeket a csomagoláson általában Parfum vagy Fragrance összefoglaló névvel jelzik, így azokból nem derül ki a részletes összetételük.

Mivel a mesterséges illatanyagok, vagy azok összetevőinek egy része allergiás reakciókat válthat ki, illetve a törlőkendők esetében egy fölösleges, de kockázatos kényelmi funkciót szolgálnak, ezért a hozzáadott illatanyagért 2 pontot vontunk le.

A nem kifejezetten illatmentességet hirdető termékek közül egyedül az Eco Baby és a Libero törlőkendők mentesek a hozzáadott illatanyagtól.

 

Bőrápolás

Gyulladáscsökkentőként leginkább a divatos aloe vera növény kivonatát használják a törlőkendőkben, noha kiemelkedő hatásában többen kételkednek. Máskor Cetrimonium bromide, vagy a kis mennyiségben hatásos p-Anisic Acid látja el ugyanezt a feladatot.

A kendőkben találunk fertőtlenítőszereket is, így legtöbb esetben Polyaminopropyl Biguanide-t.

A bőr regenerálódásában leginkább a kamilla-kivona, segít, míg ápolásában főleg az E vitamin tartalmú szerek, mint a Tocopheryl Acetate, puhításában pedig több összetevő, így a Panthenol játszhat szerepet.

 

——–Használhatóság———

Minden, általunk vizsgált törlőkendő visszazárható műanyag tasakban kerül forgalomba. A kendőket a kiszáradástól az első felnyitásig aránylag jól védik a benne található tartósítószerek, de használata során, minden egyes nyitás alkalmával sokat veszít nedvességéből (a csomagolásokon általában 3-6 hónap nyitás utáni eltarthatóságot jelölnek).

A ragasztóval ellátott zárófóliák tapadó hatása hamar gyengülni kezd, elkoszolódik, egyedül a Libero esetében találhattunk megbízhatóbb, visszapattintható műanyagzárat.

Ugyanakkor – ahogy dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos hozzáteszi – a nyitogatások alkalmával a csomagban levő kendők bakterializálódnak, hiszen egyrészt minden nyitáskor reakcióba lépnek a levegővel és annak szennyezőivel, másrészt kezünkkel is akaratlanul bevisszük a pelenkázás koszát.

Így a csomag alján levő kendők jobban kiszáradhatnak – ezzel felsértik a baba popsiját –, illetve egyre több baktériummal fertőződhetnek. Ajánlatos tehát a nagy kiszerelés vonzó ára ellenére is minél kisebb, 15, 20, 30 darabos csomagot venni.

Tesztünk ugyan nem tért külön ki rá, de fontos szempont lehet a kendők szakítószilárdsága, illetve mérete. A használhatóságot javítja, ha kendőnk vastag, de puha, nem szakad könnyen és megfelelő méretű, így akár alkalmanként egy darab is elég a babapopsi letisztítására.

Szubjektívnek mondható próbánk során kiderült, hogy ezeknek a kritériumoknak leginkább az Eco Baby kendő felelt meg. A legkevésbé praktikus – valamint zavaróan túl illatosított – a vékony és az átlaghoz képest szokatlanul kis méretű kendőket tartalmazó Tesco Value, de a használat során túl kicsinek bizonyult a Libero Easy Change is.

 

——–Popsi- és környezetkímélő megoldások——–

A popsitörlő kendő voltaképpen kényelmi eszköz, így próbálja az ember a pelenkázás kellemetlenségeit – nem minden esetben baba- és környezetbarát módon – enyhíteni, illetve a kellemetlen illatokat „kiiktatni”.

A gyermekorvos tanácsai szerint a törlőkendők jól kiválthatóak sima, puha vattacsomóval és csapvízzel, de otthon legjobb megoldás, ha egyszerűen a mosdó felé hajolva megmossuk a baba popsiját.

Mosható vagy lebomló pelenkát szeretnél? Jó termék adatbázisunkban megtudhatod, milyenek vannak.

Az előregyártott törlőkendők összetevői a baba – a legtöbb esetben már egy ideje a szintetikus pelenkában „pácolt” – popsiján könnyen reakcióba léphetnek a széklettel vagy a vizelettel, mindez csúnyán kikezdheti a baba bőrét.

Az elöregedett, kiszáradt (általában a csomag alján levő) kendők felsértik a fenéken található kisebb gumókat, ezáltal a bőr védőrétege sokat veszít rugalmasságából, kipirosodhat, kisebesedhet.

A környezettudatosabb vásárlást hirdető zöld boltok leginkább a mosható pelenkákkal együtt, hasonló anyagokból kínálnak tisztítható, újra felhasználható törlőkendőket. A Pop-in bambuszból készít átlagban 450 Ft-os darabáron kapható, mosható univerzális kendőket, a Monapel tiszta pamut kendői ennél lényegesen olcsóbbak.

 

 

——–Rövid piaci körkép———

Az iparilag előállított törlőkendők története nagyjából az 1950-es évekig nyúlik vissza, amikor is az egyre növekvő családi mobilitás mellett meg kellett oldani a babák útközbeni pelenkázását.

A ma ismert, nem hagyományosan szőtt, hanem egy speciális, a különböző – pamut, cellulóz vagy szintetikus – szálakat egymásba összepréselő technológiával készülő lapokat az 1970-es évektől kezdték el gyártani a nagy higiéniai termékgyárak.

A 2000-es évek elején a babaápolási termékek piaca ugrásszerű növekedésnek indult, ekkor már jóformán kizárólag eldobható, nagyüzemi higiéniai termékeket (pelenka, popsitörlő, babaápoló krém) találunk a kisgyermekes háztartásokban.

A hazai piacon ekkor még az európai átlaghoz képest kisebb volt az eldobható törlőkendők aránya, ez azonban leginkább az árnak volt köszönhető. A hazai fogyasztók éppen ezért máig is kevésbé márkahűek, inkább az akciós termékek befolyásolják a vásárlási szokásokat.

Az utóbbi években a hazai piac a nagy multinacionális higiéniai cégek márkái mellett kibővült az általában olcsóbb (kendőnként 4-5 forintos) sajátmárkás termékekkel: a CBA-ban a hazai gyártású Baby Wet Wipe, a Lidlben a Softino, a Penny Marketben a Baby Time, a Sparban a Pretty Baby babaápolási termékcsalád kapható. Emellett számos „kisebb” márka is megtalálható az üzletekben, így több helyen találtunk például német Gaba, török Disney és Hops vagy izraeli Baby Bruin törlőkendőket.

 

Kép [cc] thejordancollective

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás