fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: Babapopsi törlőkendő

| Bán Dávid

A babák bőre jóval érzékenyebb a felnőttekénél, kiemelt gondoskodást igényel. Ezzel a címszóval a legtöbb szülő a legjobb hiszemben mindent megvásárol gyermeke áhított jólétéért. Így van ez a popsitörlő kendőkkel is, hiszen nem könnyű eligazodnunk az összetevők között. Tesztünkben 15 terméket vizsgáltunk.

Tesztünkben a magyar piacon fellelhető márkák közül választottuk ki a legtöbb helyen megvásárolható 15 terméket. Minden esetben igyekeztünk alaptermékeket vizsgálni, de néhány esetben vizsgáltuk az illatmentes kendőket is, és megnéztük a piacon legkönnyebben hozzáférhető két alternatív, környezetbarát terméket: a bio Natracare-t és az Eco Baby-t.

 

Értékelési szempontok

A vizsgálat során azt figyeltük, hogy a termékek összetevői között vannak-e kritikusnak mondható, esetleg egyértelműen allergizáló hatású alapanyagok, illetve hozzáadott illatanyag.

Az információt a termék címkéjéről, illetve a gyártó honlapjáról gyűjtöttük. Az összetevőket a CosIng lista (EU kozmetikai adatbázisa), az Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis és dr. Lengyel Boglárka, budapesti 7. kerületi gyerekorvos szakértőnk véleménye alapján értékeltük.

Pontoztuk a megfelelő magyar nyelvű tájékoztatás meglétét is. Plusz pontot adtunk arra, ha a terméket egy független szakmai szervezet minősítette.

Eredmények

Tesztünkben a Babydream és a Babylove illatmentes kendői, a Libero Easy Change, illetve az Eco Baby környezetbarát kendője végeztek az élen, igaz minden esetben pontlevonással.

Az Eco Baby kivételével egyik vizsgált márka honlapján sem található meg az összetevőlista, illetve a Babylove csomagolásán nincs megnevezve a származási hely. Az Eco Baby nehezen olvasható csomagolása és az allergizáló hatású Benzyl Alcohol összetevője miatt kapott pontlevonást, ugyanakkor dicséretes, hogy a termék hordozóanyaga 100%-ban biológiai úton lebomló.

A kozmetikai gyártók és a drogérialáncok rangsorát a Cégmérce adatbázisunkban tekintheted meg.

A lista végén végző Nivea Baby Soft&Cream összetevői között több kritikusnak mondható (Methylparaben és VP/Hexadecene Copolymer) komponenst, illetve egy irritáló anyagot (Methylisothiazolinone) találtunk, valamint Paraffin Liquidum kőolaj-származékot.

Ezenkívül több pontot vontunk le a nehezen olvasható és hiányos (gyártó cég, gyártó ország, eltarthatóság hiánya, apró betűs, egybefolyó információk) tájékoztatásért. Ez utóbbi tényező okozott sok pontlevonást a Huggies, a Pampers és a Tesco Value kendőknél is, de kisebb-nagyobb mértékben ezekben a termékekben is megtalálhatóak kritikus kozmetikai összetevők.

 

Termék

Gyártó/

forgalmazó

Gyártási

hely

Pontszám

Ár (Ft/db)˙

Krit. összetevő

Allergizáló

Illatanyag

Termékcímke

Internetes tájékoztatás

Minősítés

Babydream Extra sensitive (illatmentes)

Rossmann

Lengyel-ország

10,5

6

 

 

 

 

-0,5

1

Babylove Sensitive (illatmentes)

DM-Drogerie Markt

Német-ország

10

6

 

 

 

-0,5

-0,5

1

Libero Easy Change

SCA

Egyesült Királyság

9,5

10

 

 

 

 

-0,5

 

Eco Baby (környezetbarát)

Bio Baby Kft.

Olasz-ország

9

11

 

-0,5

 

-0,5

 

 

Natracare (Bio)

Natracare

Görög-ország

7,5

32

 

-0,5

-2

 

-1

1

Babydream Comfort

Rossmann

Lengyel-ország

7,5

6

 

 

-2

 

-0,5

 

Johnson’s Baby Fragrance free (illatmentes)

Johnson& Johnson

Egyesült Királyság

7

8

-1

 

 

-1

-1

 

Babylove

DM-Drogerie Markt

Német-ország

7

6

 

 

-2

-0,5

-0,5

 

Neogranormon

TEVA

Magyar-ország

6,5

9

-0,5

-0,5

-2

 

-0,5

 

Tesco Value

Tesco

Német-ország

5,5

4

-0,5

 

-2

-1,5

-0,5

 

Gabi puha

Sara Lee

n.a.

5,5

10

-1

-0,5

-2

-1

-0,5

 

Johnson’s Baby Extra Protection

Johnson& Johnson

Egyesült Királyság

5

8

-1

 

-2

-1

-1

 

Pampers Baby Fresh

Procter&

Gamble

Spanyol-ország

5

9

-1

 

-2

-1,5

-0,5

 

Huggies Natural Care

Kimberly-Clark

Egyesült Királyság

4,5

8

-1

-0,5

-2

-1,5

-0,5

 

Nivea Baby Soft&Cream

Beiersdorf

Hollandia

3

11

-2

-0,5

-2

-2

-0,5

 

Ár: A bolti átlagár meghatározásánál mindig a legjellemzőbb (64, 72, 80 darabos) kiszerelést vettük alapul.

 

——–Hogyan pontoztunk?——–

 

Minden termék értékelése 10 pontról indult.

 

Összetevők:

kritikus összetevők:

 • Paraffin Liquidum kőolajszármazékért 1 pontot vontunk le,
 • egyéb kritikusnak tekinthető összetevő esetén 0,5 pontot vontunk le,
 • 2 vagy több ilyen összetevő esetén további 1 pontot vontunk le.

allergizáló anyagok:

 • egy-egy allergizáló anyag (pl. Methylisothiazolinone, cink-szulfát) esetén 0,5 pontot vontunk le.

illatanyag:

 • Mivel az illatanyag-mentességet tekintettük alapelvárásnak, a hozzáadott parfümökért most 2 pontot vontunk le.

 

Tájékoztatás:

A termékcímke oszlopban:

 • 0,5 pontot vontunk le, ha apró betűs, nehezen olvasható a címke,
 • 0,5 pontot vontunk le, ha nem derül ki a gyártó (csak a forgalmazó),
 • 0,5 pontot vontunk le, ha magyar nyelven nem derül ki a gyártás helye,
 • 0,5 pontot vontunk le, ha nincs információ a termék felhasználhatósági idejére vonatkozóan.

Az internetes tájékoztatás oszlopban:

 • 0,5 pontot vontunk le, ha a termékről nincs magyar nyelvű internetes elérhetőség,
 • 0,5 pontot vontunk le, ha a gyártó honlapján nem tüntették fel (2011.06.09.) részletesen az összetevőket.

 

Minősítés:

Plusz 1 pont járt a független intézményi minősítésért:

 • Biokontroll Hungária Kht. tanúsítványért (Natracare),
 • Deutscher Allergie- und Asthmabund e.V. (Németország) tanúsítványért (Babylove, Babydream illatmentes),

 

——–Összetevők——–

 

Tesztünk termékei, a popsitörlők nem mások, mint nedvesen tartott, előre csomagolt, préselt, textilhatású törlőkendők, amelyek különféle tartósítószereket, tisztító hatású anyagokat, hidratáló- és nedvesítő összetevőket tartalmaznak.

 

Hordozóanyag

A popsitörlő elsőszámú alapanyaga a nagyrészt vízzel és egyéb hozzáadott adalékokkal átitatott préselt kendő, ennek ellenére ezekről igen kevés információval rendelkezünk.

A vizsgált termékek közül a csomagolások tanúsága szerint a Natracare 100% biopamutból, az Eco Baby 70% újrahasznosított pamutból és 30% cellulózból (100%-ban biológiai úton lebomló anyagból), a Huggies 65%-ban természetes cellulóz masszából, a Babylove mindkét tesztelt kendője tiszta növényi eredetű anyagból készül, a Nivea Baby pedig (nem meghatározott mértékben) természetes pamutot tartalmaz.

A többi terméken nem volt a hordozóanyag összetételére vonatkozó tájékoztatás.

 

Kritikus összetevők

Vizsgálatunk során két összetevő-csoport került ebbe a kategóriába. Elsődlegesen a Paraffinum Liquidum kőolaj-származék, amely a bőr kiszáradását okozhatja, ugyanakkor gátolhatja a bőr légzését, így a mérgező anyagok távozását a szervezetből. Egy esetben, a Nivea Baby termékében találtunk ilyet.

A másik ilyen csoportban az EU kozmetikai összetevők adatbázisa, a CosIng lista alapján megkérdezett gyerekorvos szakértőnk által kiszűrt, kritikus összetevőket találjuk. Így pontot vontunk le a parabén– (ethyl-, methylparaben) tartalomért. Ezek a konzerváló anyagok toxikusak és allergizálók lehetnek.

Ugyanígy jártunk el, ha az összetevők között szerepelt a gélesítést szolgáló Carbomer és Glyceryl Polyacrylate, a különböző EDTA stabilizálók, a Polysorbat 20 emulgeálószer, a Sodium Hydroxide pH beállító, a Stearyl Alcohol viszkozitást növelő emulgeátor, vagy VP/Hexadecene Copolymer sűrítő.

Ugyanígy nem szerencsés, ha festékanyag is található az összetevők között, mert a gyerekorvos szerint az akár reakcióba is léphet a baba bőrén megmaradt vizelettel. Cl 77289 festékanyagot a Johnson’s Baby Extra Protection kendő tartalmaz.

A természetesnek tartott PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jelenlétéért ugyan nem vontunk le pontot, mert alapvetően sok esetben nincs kedvezőtlen hatása. A tudatosabb vásárlónak azonban nem árt tudni, hogy a ricinusból hidegen sajtolt olaj előállításakor, kezelésekor igen sok allergizáló és méreganyag szabadul fel, károsítva a termelésben dolgozókat. Ugyanakkor maguk a ricinuskészítmények sérült, kisebesedett bőrön kifejezetten veszélyesek lehetnek.

 

Allergizáló összetevők

Hogy mely anyagok válthatnak ki allergiás tüneteket, alapvetően egyénenként változó. Mégis vannak olyan összetevők, amelyek a vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel sokaknál kiválthatnak allergiás reakciókat. Ez leginkább a mesterségesen hozzáadott illatanyagokra, így például a Geraniol, egyes tartósítószerekre (így a Benzyl Alcoholra vagy a Methylisothiazolinone-re) jellemző.

 

Illatanyag

A kereskedelmi forgalomban levő kozmetikumok, tisztítószerek és higiéniás termékek nagy részében találhatóak jórészt szintetikus illatanyagok, amelyek igen sok összetevőből állhatnak. Ezeket a csomagoláson általában Parfum vagy Fragrance összefoglaló névvel jelzik, így azokból nem derül ki a részletes összetételük.

Mivel a mesterséges illatanyagok, vagy azok összetevőinek egy része allergiás reakciókat válthat ki, illetve a törlőkendők esetében egy fölösleges, de kockázatos kényelmi funkciót szolgálnak, ezért a hozzáadott illatanyagért 2 pontot vontunk le.

A nem kifejezetten illatmentességet hirdető termékek közül egyedül az Eco Baby és a Libero törlőkendők mentesek a hozzáadott illatanyagtól.

 

Bőrápolás

Gyulladáscsökkentőként leginkább a divatos aloe vera növény kivonatát használják a törlőkendőkben, noha kiemelkedő hatásában többen kételkednek. Máskor Cetrimonium bromide, vagy a kis mennyiségben hatásos p-Anisic Acid látja el ugyanezt a feladatot.

A kendőkben találunk fertőtlenítőszereket is, így legtöbb esetben Polyaminopropyl Biguanide-t.

A bőr regenerálódásában leginkább a kamilla-kivona, segít, míg ápolásában főleg az E vitamin tartalmú szerek, mint a Tocopheryl Acetate, puhításában pedig több összetevő, így a Panthenol játszhat szerepet.

 

——–Használhatóság———

Minden, általunk vizsgált törlőkendő visszazárható műanyag tasakban kerül forgalomba. A kendőket a kiszáradástól az első felnyitásig aránylag jól védik a benne található tartósítószerek, de használata során, minden egyes nyitás alkalmával sokat veszít nedvességéből (a csomagolásokon általában 3-6 hónap nyitás utáni eltarthatóságot jelölnek).

A ragasztóval ellátott zárófóliák tapadó hatása hamar gyengülni kezd, elkoszolódik, egyedül a Libero esetében találhattunk megbízhatóbb, visszapattintható műanyagzárat.

Ugyanakkor – ahogy dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos hozzáteszi – a nyitogatások alkalmával a csomagban levő kendők bakterializálódnak, hiszen egyrészt minden nyitáskor reakcióba lépnek a levegővel és annak szennyezőivel, másrészt kezünkkel is akaratlanul bevisszük a pelenkázás koszát.

Így a csomag alján levő kendők jobban kiszáradhatnak – ezzel felsértik a baba popsiját –, illetve egyre több baktériummal fertőződhetnek. Ajánlatos tehát a nagy kiszerelés vonzó ára ellenére is minél kisebb, 15, 20, 30 darabos csomagot venni.

Tesztünk ugyan nem tért külön ki rá, de fontos szempont lehet a kendők szakítószilárdsága, illetve mérete. A használhatóságot javítja, ha kendőnk vastag, de puha, nem szakad könnyen és megfelelő méretű, így akár alkalmanként egy darab is elég a babapopsi letisztítására.

Szubjektívnek mondható próbánk során kiderült, hogy ezeknek a kritériumoknak leginkább az Eco Baby kendő felelt meg. A legkevésbé praktikus – valamint zavaróan túl illatosított – a vékony és az átlaghoz képest szokatlanul kis méretű kendőket tartalmazó Tesco Value, de a használat során túl kicsinek bizonyult a Libero Easy Change is.

 

——–Popsi- és környezetkímélő megoldások——–

A popsitörlő kendő voltaképpen kényelmi eszköz, így próbálja az ember a pelenkázás kellemetlenségeit – nem minden esetben baba- és környezetbarát módon – enyhíteni, illetve a kellemetlen illatokat „kiiktatni”.

A gyermekorvos tanácsai szerint a törlőkendők jól kiválthatóak sima, puha vattacsomóval és csapvízzel, de otthon legjobb megoldás, ha egyszerűen a mosdó felé hajolva megmossuk a baba popsiját.

Mosható vagy lebomló pelenkát szeretnél? Jó termék adatbázisunkban megtudhatod, milyenek vannak.

Az előregyártott törlőkendők összetevői a baba – a legtöbb esetben már egy ideje a szintetikus pelenkában „pácolt” – popsiján könnyen reakcióba léphetnek a széklettel vagy a vizelettel, mindez csúnyán kikezdheti a baba bőrét.

Az elöregedett, kiszáradt (általában a csomag alján levő) kendők felsértik a fenéken található kisebb gumókat, ezáltal a bőr védőrétege sokat veszít rugalmasságából, kipirosodhat, kisebesedhet.

A környezettudatosabb vásárlást hirdető zöld boltok leginkább a mosható pelenkákkal együtt, hasonló anyagokból kínálnak tisztítható, újra felhasználható törlőkendőket. A Pop-in bambuszból készít átlagban 450 Ft-os darabáron kapható, mosható univerzális kendőket, a Monapel tiszta pamut kendői ennél lényegesen olcsóbbak.

 

 

——–Rövid piaci körkép———

Az iparilag előállított törlőkendők története nagyjából az 1950-es évekig nyúlik vissza, amikor is az egyre növekvő családi mobilitás mellett meg kellett oldani a babák útközbeni pelenkázását.

A ma ismert, nem hagyományosan szőtt, hanem egy speciális, a különböző – pamut, cellulóz vagy szintetikus – szálakat egymásba összepréselő technológiával készülő lapokat az 1970-es évektől kezdték el gyártani a nagy higiéniai termékgyárak.

A 2000-es évek elején a babaápolási termékek piaca ugrásszerű növekedésnek indult, ekkor már jóformán kizárólag eldobható, nagyüzemi higiéniai termékeket (pelenka, popsitörlő, babaápoló krém) találunk a kisgyermekes háztartásokban.

A hazai piacon ekkor még az európai átlaghoz képest kisebb volt az eldobható törlőkendők aránya, ez azonban leginkább az árnak volt köszönhető. A hazai fogyasztók éppen ezért máig is kevésbé márkahűek, inkább az akciós termékek befolyásolják a vásárlási szokásokat.

Az utóbbi években a hazai piac a nagy multinacionális higiéniai cégek márkái mellett kibővült az általában olcsóbb (kendőnként 4-5 forintos) sajátmárkás termékekkel: a CBA-ban a hazai gyártású Baby Wet Wipe, a Lidlben a Softino, a Penny Marketben a Baby Time, a Sparban a Pretty Baby babaápolási termékcsalád kapható. Emellett számos „kisebb” márka is megtalálható az üzletekben, így több helyen találtunk például német Gaba, török Disney és Hops vagy izraeli Baby Bruin törlőkendőket.

 

Kép [cc] thejordancollective

 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok