fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Terméknagydíj kritikus kozmetikai összetevőknek

| Markovics Vera

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Stella cég egyik kozmetikai termékcsaládja elnyerte a 2009. évi Magyar Termék Nagydíjat. Kozmetikai szakírónk villámtesztnek vetette alá a díjazott kozmetikumokat.

 

 

 

 

 

A Magyar Termék Nagydíjat – a díj honlapján található leírás szerint – azon termékeknek és szolgáltatásoknak ítélik oda, amelyek előállítói tevékenységük során elkötelezettek a minőség, a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem ügye iránt.

A Magyar Termék Nagydíj címet önkéntesen benyújtott pályázat alapján lehet elnyerni. A pályázati rendszer tisztaságát és sérthetetlenségét objektív követelményrendszer, pártatlan és független szakértői testület garantálja.

Az odaítélt védjegy használatát a kiírók rendszeresen ellenőriztetik. A Stella most díjazott termékcsaládját elbíráló zsűriben is képviseltette magát kozmetikai szakértő, és a pályázatra benyújtott termékeket a bírálók be is vizsgáltatták.

 

Lássuk a medvét!

A termékcsalád, amelyről szó van, a Lady Stella Oliva Beauty. A díj odaítélésének rövid indoklása szerint: “Különleges vitamin komplex anyagai, az extraszűz olíva olaj biztosítja a tápláló összetevőket. Természetes növényi kivonatokkal és UV-szűrővel rendelkezik. Könnyen felszívódó állományú, jól kezelhető csomagolású és kedvező árfekvésű termék. Népszerűsége a kozmetikusok körében a leghíresebb márkákat is megelőzi.”

El kell ismerni, a Lady Stella Oliva Beauty termékcsalád tagjai valóban kézreálló, esztétikus csomagolású kozmetikumok. Ami a tartalmat illeti, kellemes illat, finom, nem tapadó konzisztencia.

Csak jót lehet mondani a meghatározó összetevő, az olívaolaj és az összetevőkben szereplő egyéb természetes növényi kivonatokról (tengeri alga, zsálya, napraforgó olaj, hamamelisz, homoktövis) is. A termékcsalád egyes tagjainak az ára is barátságosnak tekinthető. Például a 100 ml-es arckrém már 1200Ft-ért megvehető.

 

Mi szúrt szemet?

Helyreigazítás: Cikkünk megjelenése után a gyártó felhívta a figyelmünket arra, hogy az általunk hivatkozott Magyar Termék Nagydíj kiadványba tévesen került be, hogy a szakmának készült termékről van szó. Miután a kiadványban javították az elírást, vagyis egyértelműen kiderül, hogy közönségcikkről van szó, cikkünk ezen része érvényét vesztette. Ezért az erre vonatkozó részt töröltük a cikkből. Ezúttal is kérjük Olvasóink megértését.
 • Az arckrémben lévő UV-szűrőről a vásárlót nem világosítják fel: UV-A vagy UV-B szűrőről van-e szó?
  • Az alábbiakban felsorolt összetevőknek meggyőződésem szerint nem lenne szabad előfordulniuk korszerű, termék-nagydíjas kozmetikumokban, annak ellenére sem, hogy használatukat a hatályos rendelkezések nem tiltják. Számos szakirodalom (pl. Lehr-Reichelt: Cosmetic Ingredients- Beurteilunk kosmetischer Inhaltsstoffe 2003./ Henrich-Bauman: Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése INCI-megnevezésük alapján 2003/ dr.Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon – Ökotárs füzetek. 2001) szerint ezek kritikus, nem ajánlott anyagok.

   

  Problematikus összetevők:

  Isopropylmiristate: A kozmetikai összetevőket minősítők közül többen komedogénnek tartják ezt az anyagot, vagyis elősegítheti a mitesszerek képződését.

  Triethanolamine: Ezt a szintetikus emulgeálószert a minősítő listákban nem ajánlják, a rákkeltőnek tartott nitrózamin-képződés veszélye miatt. 

  Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a gyártótól, amelyben a cikkel kapcsolatos kifogásait tette szóvá (lásd lenti csatolmány). A levélben szereplő négy kérdéses pont közül az első időközben módosításra került (lásd fenti keretes szöveg), valamint a harmadik is, ez utóbbi esetében valóban a TudatosVásárló.hu elírásáról volt szó. A többi pontnál megfogalmazotakkal kapcsolatban mind a szerkesztőségünk, mind pedig a gyártó fenntartja saját álláspontját.

  BHT (Buthylhydroxytoluol): Ez a szintetikus antioxidáns allergiát válthat ki. Állatkísérletek bizonyították, hogy megváltoztatja az immunrendszert, és rákkeltő lehet. Felvetődött vele kapcsolatban a magzatkárosítás gyanúja is.

  Methylcloroisothiasolinone: Erős allergénnek tartott konzerválószer. A halogénorganikus kötésű anyagok kozmetikai alkalmazásától környezetvédelmi szempontok miatt is eltanácsolnak például az ÖkoTest kozmetikai évkönyvében (2009. évkönyv, 225. o.).

  Methylisothiasolinone: Szintetikus konzerválóanyag, erősen allergén.

  Parfüm: Általában szintetikus illatanyag. A magukat természetes anyagokkal hirdető gyártóktól (forgalmazóktól) elvárható lenne, hogy következetesen a natúr (bio) vonalat képviseljék, vagyis természetes illóolajokkal illatosítsák termékeiket.

  A szemránckrém tubusán azt olvashatjuk, hogy ránctalanít. Kozmetikai termékről ilyen nem állítható, csupán annyi, hogy enyhíti a szem körüli ráncokat, vagy, hogy felfrissíti a bőrt.

  Elgondolkodtatónak találom, hogy mindez csak nekem szúrt szemet, a díjat odaítélő nagyrabecsült szakemberek és intézmények, köztük a fogyasztóvédelmi főinstancia avatott képviselői átsiklottak az említett szeplők fölött.

   

  A cikk a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

   

  Kép [cc] MTND, Stella

  Ajánlom másnak

  Kapcsolódó cikkeink

  További cikkek

  Legnépszerűbb cikkeink

  További cikkek

  Legfrissebb videók

  Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

  Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

  2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

  Még több videó
  Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

   Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
   Bónusz: tippek, tesztek, programok