Kiadványok

Kiadványaink megrendelhetők: elérhetőségeinken.

 

Tudatos Vásárló nyomtatott magazin

A Tudatos Vásárló Magazin korábbi kiadásai korlátozott számban kaphatók


Ár: a TVE tagjainak 250 Ft/darab + postaköltség, egyébként 400 Ft/darab+postaköltség

Megrendelés, letöltés >>>

 

 

Szupermarketek

A tisztességtelen forgalmazói magatartás a fogyasztókra, a beszállítókra és az élelmiszereket előállító munkásokra  is negatív hatással van. A témában publikált kiadványaink itt olvashatók online >>>

 

Idénynövény naptár

dénynövény naptárunk kétoldalas, A4-es formájú képként az évszaknak megfelelően használható. A design Gyuró Móni és Szalay György munkája.

További információ >>>

Ára: TVE tagoknak 400Ft + postaköltség, egyébként 450Ft + postaköltség
 

 

 

 

Csapvízkártya

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy piros lappal és egy köszönő kártyával szeretne hozzájárulni a csapvízfogyasztás népszerűsítéséhez. Ha egyetértesz céljainkkal, és te is szeretnél minden kényelmetlenség nélkül csapvizet kapni a vendéglátó helyeken, vidd magaddal ezeket a kártyákat. Ahol gond nélkül kapsz csapvizet, a kék kártyával jelezheted, hogy támogatod őket. Ahol még fintorgással sem adnak, nyújtsd át a piros lapot a pincérnek vagy a pultosnak, de ne felejts el mosolyogni, elvégre nem akarjuk leharapni a fejüket, csak szeretnénk rávenni őket valami jó dologra.

 

A kártya ingyenes. Elvihető az irodánkból.

További információ >>>> 
 

 

 

Make IT fair - Járj utána egy telefonhívás valódi árának!

 

A kiadvány letölthető itt

 

Make IT fair - Hogy találhatsz etikus mobiltelefont?

 

A kiadvány letölthető itt

 

 

 

Make IT fair - Szemét dolog! Így kezeld az e-hulladékot

 

A kiadvány letölthető itt

 

 

 

Tudatos vásárlók könyve

Válogatás a Tudatos Vásárló magazin első 13 számából. Kalandozás a tudatos vásárlás elméletének és gyakorlatának világában, magvas gondolatok és praktikus információk bővített és frissített kiadásban. A kiadvány elfogyott.

További információ a kiadványról >>>

 

 

 

Zöld térkép

A Zöld Térkép azokat a „zöld” lehetőségeket térképezi fel, amelyek segítségével fenntarthatóbb módon tudunk élni. Az online Zöld térkép mellett elkészült néhány hely nyomtatott térképe is. 

Tisza-tó zöld térképe

Bel-Buda zöld térképe

Észak-Óbuda zöld térképe

Dél-Óbuda zöld térképe

 

 

Zöld térkép kézikönyv

Kézikönyv a Zöld térkép használatához, új adatok feltöltéséhez. A kiadvány ingyenes, elvihető a TVE irodából. 

 

 

 

 

 

 

Ön, a környezet és a daganatos betegségek

A kanadai Cancer Society „Environment, Cancer and You” című kiadvány magyar fordítása. A kiadvány tudományos adatokkal alátámasztva ismeretet olyan bizonyítottan rákkeltő anyagokat, mint az azbeszt és a radon, illetve aggodalomra okot adó anyagokat, mint a ftalátok, az égésgátlók, vagy a teflon. A 60 oldalas kiadvány adatok mellett hasznos útmutatót, tanácsot tartalmaz az egyéni, civil szervezeti és állami cselekvési lehetőségekről, hogyan csökkenthetjük kitettségünket rákkeltő anyagokkal szemben, kihez forduljanak kérdéseikkel, mit tehet az egyéni fogyasztó, ha változást szeretne elérni a jelenlegi gyakorlatokban.

Letöltés  >>>

 

Lépésről lépésre

Fogyasztóvédelmi kiadvány praktikus tanácsokkal, hogyan képviseljük az érdekeinket vásárlóként. 

Letöltés >>>

 

Melyiket válasszam? 

A Tudatos Vásárló kártyák segítenek a mindennapi vásárlási döntésekben, akár a tojások számozására vagy egy ökocímkére vagy kíváncsi. A pénztárcában is elfér, így mindig nálad lehet.  

Letöltés >>>

 

 

 

 

Tudatos utazó kalauz

Utazással kapcsolatos fogyasztóvédelmi tanácsok, hasznos címek.

Letöltés >>>

 

 

 

 

 

 

 

Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen

A globalizált gazdaságban a távolság nem akadály, ám a távolról jött árukért valójában lényegesen nagyobb árat fizetünk, mint amennyi zsebünkből a pénztárgépbe vándorol. Az élelmiszerek szállításakor a levegőbe kerülő szén-dioxid és egyéb gázok globális éghajlatváltozást okozó és egészségkárosító hatása mára ijesztő méreteket mutat. A zsebkalauz segítségével megtudhatjuk, mennyivel járult hozzá a távoli országból érkező áru a légszennyezéshez, és ezáltal a globális klímaváltozáshoz, mire eljutott a termelési helytől a fogyasztóig.
Letöltés >>>

 

Jó cuccok? Információk a pult alól - Útmutató hétköznapi termékekhez

A Jó cuccok? c. kiadványunk a mindennapi vásárláshoz ad praktikus tanácsokat és bemutatja a hétköznapi termékek ökológiai és társadalmi hátterét. A számtalan ötlet, tény és tanács segíti a tájékozottabb vásárlást, hogy megtaláljuk azokat a termékeket, amelyek nem (vagy kevésbé) károsítják egészségünket, valamint a környezetet.

További információ a kiadványról >>>

Letöltés >>>

Ár: 1200Ft+postaköltség (megrendelés csak 500 db felett!)

 

 

Vásárolj okosan: képzési csomag a felelős fogyasztásról, útmutató egy fenntarthatóbb élethez

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja és az UNESCO által kidolgozott, több nyelvre lefordított kézikönyv Magyarországon a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület és a Tudatos Vásárlók Egyesülete kiadásában jelent meg 2005-ben. Második kiadás 2006-ban.

További információ a kiadványról >>>
Letöltés >>>

 

Ár: 1500Ft/db + postaköltség (megrendelés csak 500 db felett!)

 

Kampány- és bojkottszervezési kézikönyv

Ha a bojkott eszközéhez nyúlunk, stratéga módjára kell gondolkodnunk. Kézikönyvünkkel ebben a munkában szeretnénk segíteni.

További információ a kiadványról >>>
Letöltés >>>

 

 

 

 

 

Iskolai fogyasztóképzés kézikönyv

Tudatos fogyasztóvá neveléséhez és az ehhez kapcsolódó oktatási tevékenységekhez nyújt segítséget. A kiadvány a fogyasztóképzés általános bemutatásán kívül, fejlesztési modellek és módszertani stratégiák leírását, tantermi foglalkozásterveket, óravázlatokat, és hasznos elérhetőségeket tartalmaz.

Letöltés >>>

Ár: TVE tagoknak 300Ft+postaköltség, egyébként 400Ft+postaköltség 

 

 

Közvetlenül

Aggaszt,hogy nem tudod honnan származik az étel, amit megeszünk? Zavar, hogy egyre kisebb a választék, s hogy egyre kevesebb helyi és magyar termék kapható a boltokban és a piacokon? Kiadványunkban arra bátorítunk mindenkit, értékelje újra vásárlási szokásait, keressen közvetlen kapcsolatot a helyi, szűkebb s tágabb környezetében élő termelőkkel. Lépjen érdekszövetségre velük, hisz míg az egyik félnek biztos piacra, a másiknak "tiszta forrásra" van szüksége.
Letöltés>>>

 

 

 

Az E-számokról röviden

A kiadvány a www.e-szam.hu, valamint a www.tudatosvasarlo.hu/eszam oldalakon megtalálható E-szám adatbázis rövid ismertetője. A lista az engedélyezett élelmiszer adalékanyagok funkciójával, előállításával, használatával és biztonságosságával kapcsolatos információkat foglalja össze, hiteles, magyar és nemzetközi kutatások alapján.
Letöltés>>>

 

 

 

Az engedélyezett E-számok listája

A kiadvány a Magyarországon engedélyezett élelmiszer adalékanyagokat sorolja fel, és megismertet azok technológiai funkcióival.
Letöltés >>>

 

 

 

 

 

Hétköznapi mérgeink

A Levegő Munkacsoport Hétköznapi mérgeink című kiadványa2006-ban jelent meg először, elkészítéséhez a Tudatos Vásárlók Egyesülete is hozzájárult. 2010-ben megjelent a frissített kiadás.
Letöltés >>>

 
 
 
 
 
 
 

 

A kávé ereje

Dokumentumfilm DVD-n
További információ a filmről >>>

Ár: TVE tagoknak 400Ft + postaköltség, egyébként 600Ft + postaköltség

 

Európa Naptár

Az Európai Bizottság térítésmentesen bocsátja rendelkezésre a – Generation Europe Foundation és a Tudatos Vásárlók Egyesülete együttműködésében készült – naptárat és tanári segédanyagot.

Állampolgári ismeretek, osztályfőnöki óra vagy más tantárgyak oktatásánál is használható kiadvány olyan témákat tartalmaz, mint a környezet védelme, fogyasztók jogai, tájékoztatása és védelme, a biztonságos és hatékony internethasználat vagy például az Európai Unió szerepe és jelentősége. A kiadvány célja, hogy a diákok képesek legyenek önálló és megalapozott döntéseket hozni, és tudatosabb polgárokká váljanak.

További információ a kiadványról >>>

 

 

No Logo

2004-ben jelentettük meg Naomi Klein No logo c. világhírű bestsellerének magyar nyelvű kiadását. A könyv elfogyott, antikváriumokban érdemes keresni.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében