fbpx

UTZ Certified

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Étel-ital, Kereskedelem, Fair Trade, Természetvédelem, biodiverzitás
Címke célja: társadalom
Itthon: rendszeresen látjuk
Tanúsító szervezet: mint például az SGS

UTZ Certified egy fenntarthatósági program kávét, kakaót és teát termelő farmerek számára, amely keretében meglévő, ismert márkájú termékeket gyártó és forgalmazó cégekkel működhetnek együtt. A programban részt vevő gazdálkodók jobb termelési és mezőgazdasági gyakorlatokat sajátíthatnak el, biztonságos és egészségre nem ártalmas munkakörülményeket teremthetnek, és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett dolgozhatnak (peszticidek csökkentése, fenntartható talaj-, víz- és energiahasználat). Az UTZ Certified programban részt vevő gazdaságokban nem lehet gyermekeket dolgoztatni. A program segítségével a gazdák jobb terméshez, ezzel magasabb jövedelemhez juthatnak, méltányos megélhetést biztosítva maguknak és családjuknak.

Az UTZ Certified (korábbi nevén Utz Kapeh – jó kávé malájul) programban való részvételnek és a logó használatnak való megfelelést szigorú követelmények mellett, független szervezet ellenőrzi. A program átláthatóan működik, követelményrendszere a fenntarthatóság szempontjából releváns, bár ennél erősebb tartalmú ökocímkékkel is találkozhatunk. 

Nagy márkák termékein találhatjuk meg a logót itthon is, elterjedt címke, egyes jelentések szerint a minősítéssel ellátott kávét több, mint fele UTZ logót visel. 

Az UTZ Certified program a Fair Trade címkéhez hasonló, ugyanakkor annál gyengébbnek mondható. Gyakori kritika, hogy az UTZ Certified nem ír elő minimum árat a farmerek termékeiért így azok a világpiaci ármozgásoknak kiszolgáltatottak. A környezet védelme követelmény, de ugyanazon szerek használatát engedi, mint amit az amerikai és európai termelők is használnak, noha ennél jóval szigorúbb követelmények is léteznek (pl. ökológia termelés). A munkások bérezésével kapcsolatos követelmények a nemzeti szabályozásokhoz igazodnak, noha a legtöbb országban a törvényes minimálbérek is rendkívül alacsonyak.

Vásárláskor érdemes azokat a termékeket keresni, ahol a logo mellett az is szerepel, hogy 100% UTZ Certified. A logót ugyanis olyan termékek címkéjén is lehet használni, amely nem teljes egészében minősített gazdaságokból származnak. Ugyan 2014-ben például kakaó tartalmú termékeknél már legalább 90%-os arányt kell képviselnie a minősített kakaónak, de 2013-ban ez még csak 60% volt.

Javasoljuk, vásárláskor Keresd! az UTZ Certified logót, ám ha látsz Fair Trade terméket, inkább azt válaszd!

 

Kapcsolódó linkek

https://www.utzcertified.org
http://utzcertified.wordpress.com/

Hasonló címkék

Fairtrade


Rainforest Alliance Certified™