Az olyan különleges minőséggel, jelleggel bíró élelmiszerfajták, amelyek készítésének, feldolgozásának lépései, kiemelkedő tulajdonságai egy adott földrajzi helyhez kötődnek, bejegyzéssel elnyerhetik az unió „oltalom alatt álló eredetmegjelölést”(OEM) és minősítését.
A bejegyzési kérelmet az európai tagállam illetékes nemzeti hatóságához kell benyújtani. Ha a kérelmet elfogadhatónak tartják, akkor elküldik az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. A bejegyzési eljárás nyilvános, azzal kapcsolatban bárki elküldheti véleményét vagy kifogásait.
Uniós elismertségű eredetmegjelöléssel ellátott termék például a roquefort sajt, a parmezán, Magyarországon pedig a kalocsai paprika, makói vöröshagyma vagy a hajdúsági torma.
A jelölés az előállítás sajátosságait is garantálja. Például milyen feltételekkel hívható „szegedi szaláminak” egy húsárú: méret, külalak, kémiai követelmények, előállítási mód, felhasznált alapanyagok, technológia, alapanyagok származása.
A szabályok betartását az élelmiszerbiztonsági hatóságok és kijelölt szervezetek is ellenőrzik.
A jelöléssel ellátott termékek jellemzőikben különlegesek és vásárlásukkal hazai hagyományokat támogathatunk. Az áruk azonban nem rendelkeznek környezetileg és etikailag kiemelkedő tulajdonságokkal, erős minőségi biztosítékkal azonban igen.
A jelölés feltételei államilag szabályozottak, erősek, és a betartásuk ellenőrzése rendszerszerű.
Kapcsolódó linkek
http://elelmiszerlanc.kormany.hu/eredetvedelem
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html
Hasonló címkék
Oltalom alatt álló földrajzi jelölés
Hagyományos különleges termék
kézmíves