fbpx

NaTrue

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Ép test, Testápolás, tisztálkodás, Vegyi anyagok
Címke célja: egészség, könyezetvédelem
Itthon: rendszeresen látjuk
Tanúsító szervezet: NaTrue

NaTrue szigorú kritériumokkal minősíti a kozmetikai termékeket.

A minőségvédő szervezetet, európai érdekközösséget hoztak létre saját kritériumrendszerrel és logóval 2008-ban NaTrue néven Brüsszelben a vezető európai natúr- és biokozmetikumot gyártó cégek. A gyártók úgy találták – miközben egyre több kozmetikai terméket hoznak forgalomba szerte a világon az organikus, ökológiai és természetes hívószavak alatt –, a tisztánlátás mind nehezebbé válik a gyártók, a kereskedők és a fogyasztók számára is.

A NaTrue állítása szerint azzal a céllal alakult, hogy – mint küldetési nyilatkozatukban megfogalmazzák – a profitérdekelt minősítő szervezetek helyett egy etikailag és ökológiailag szigorúbb követelményeket előíró, pártatlan szakértők munkájára támaszkodó európai platform jöjjön létre, amelynek segítségével könnyebbé válik az eligazodás a vásárlók számára.

NaTrue-jelet három fokozatban lehet kiérdemelni:

  • az egy csillagos jelet és természetes, azaz natúr kozmetikum minősítést a csak természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumok kaphatják,
  • a két csillagosoknál szigorúbbak a követelmények, a növényi összetevők legalább 70%-ának ökológiai gazdálkodásból kell származniuk,
  • a három csillagos biokozmetikum címke használati jogát pedig azok a termékek kaphatják meg, amelyekben minimum 95%-ban ökológiai termesztésből származó növényeket dolgoztak fel.

Ahhoz, hogy egy termék megkaphassa a minősítést, az összetevők megfelelését független tanúsító intézetnek kell igazolnia a gyártó által rendelkezésre bocsátott dokumentáció alapján. Ezt az eljárást a kérelmező gyártó létesítményeinek auditálása követi.

Ahhoz viszont, hogy egy cég használhassa azt, készítményeinek egy-egy termékcsoportban legalább 75%-ban meg kell felelnie az előírt kritériumoknak.

A kritériumok nyilvánosak és átláthatóak, honlapjukon bárki megtalálhatja a különböző fokozatú tanúsítványok használatára jogosult cégek, márkák listáját.

Kapcsolódó linkek

http://www.natrue.org

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás