fbpx

Ionizáló sugárral kezelt élelmiszer

Értékelésünk: Nem ajánljuk.
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Étel-ital
Címke célja: biztonság
Itthon: párszor már találkoztunk vele itthon is

Itthon, ahogy az Európai Unió többi országában is valamennyi besugárzott élelmiszert, illetve valamennyi összetett élelmiszer besugárzott élelmiszer-összetevőjét „besugárzott” vagy „ionizáló sugárzással kezelt” feliratú címkével kell ellátni, hogy a vásárló szabadon eldönthesse, kíván-e ilyen élelmiszert vásárolni, vagy nem.
 
Magyarországon az ionizáló sugárzással tartósított élelmiszerekre vonatkozó szabályokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. Ez tartalmazza az itthon ilyen technikával kezelhető élelmiszerek listáját is. Az itt nem szereplő élelmiszerek sugárkezelésének engedélyezését az Élelmiszerkönyv kiadásáért felelős Földművelődésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál vagy az Egészségügyi Minisztériumnál lehet kérvényezni. Az indokoltnak tartott kérvényeket a minisztérium továbbküldi az Európai Bizottságnak.
 
Nálunk csak fűszereket, fűszernövényeket, szárított zöldségeket és gyümölcsöket lehet kezelni. Más országokból azonban be lehet hozni sugárzással tartósított élelmiszereket, amennyiben azok megfelelnek az itthoni, a kezelés körülményeire vonatkozó követelményeknek, van rajtuk megfelelő jelzés (valamennyi besugárzott élelmiszert, illetve valamennyi összetett élelmiszer besugárzott élelmiszer-összetevőjét „besugárzott” vagy „ionizáló sugárzással kezelt” feliratú címkével kell ellátni), okmányaikon pedig fel van tüntetve a kezelést végző létesítmény neve és címe.
 
A kezeléssel kapcsolatban sok aggály, vita merült fel, ezért javasoljuk, fontold meg, mielőtt a jelöléssel ellátott élelmiszert választod.
 
A jelölésnek környezeti üzenete nincs.
 

Kapcsolódó linkek

http://www.omgk.hu/Mekv/1/1219992_2.pdf

Hasonló címkék

Magyar Termék Nagydíj

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás