fbpx

Hagyományos különleges termék

Értékelésünk: Mindegy.
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Étel-ital
Címke célja: társadalom
Itthon: párszor már találkoztunk vele itthon is

Az olyan hagyományos jelleggel bíró élelmiszerek, amelyek már legalább 25 éve jelen vannak az Európai Unió piacán, és speciális jellemzőik megkülönböztetik más, hasonló élelmiszerektől,  bejegyzéssel elnyerhetik az unió „hagyományos különleges termék” jelölését (HKT) és minősítését.
 
A bejegyzési kérelmet az európai tagállam illetékes nemzeti hatóságához kell benyújtani. Ha a kérelmet elfogadhatónak tartják, akkor elküldik az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. A bejegyzési eljárás nyilvános, azzal kapcsolatban bárki elküldheti véleményét vagy kifogásait. 
 
Hagyományosan különleges termék például a mozarella, a serano sonka, Magyarországon pedig a pozsonyi kifli, tepertős pogácsa vagy a szikvíz.
 
A jelölés az termékcsoport elnevezés az előállítás sajátosságait garantálja. Például milyen feltételekkel hívható „tepertős pogácsának” egy pékárú: meghatározott a méret, külalak, előállítási mód, felhasználható alapanyagok listája, alkalmazott technológia.
 
A szabályok betartását az élelmiszerbiztonsági hatóságok ellenőrzik, de tanúsítás, akkreditáció nem feltétele a gyártásnak. A jelöléssel ellátott termékek jellemzőikben különlegesek és vásárlásukkal hazai hagyományokat támogathatunk. Az áruk azonban nem rendelkeznek környezetileg és etikailag kiemelkedő tulajdonságokkal, egyfajta minőségi biztosítékkal azonban igen. A jelölés feltételei bár államilag szabályozottak, nem különösen erősek, és a betartásuk ellenőrzése esetleges.
 

 

Kapcsolódó linkek

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/hagyomanyos-kulonleges-termekek-elismerese
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

Hasonló címkék

Oltalom alatt álló földrajzi jelölés
Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok