fbpx

GOTS – Organic

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Ép test, Otthon és Iroda
Címke célja: biztonság, egészség, könyezetvédelem, társadalom
Itthon: párszor már találkoztunk vele itthon is
Tanúsító szervezet: a Soil Associationt és a Control Uniont is.

Az utóbbi időben egyre több ruházati és lakástextília gyártó rukkol elő biopamut kollekciójával. Sajnos a legtöbb esetben ez inkább a „zöldre festés” jelensége, a vásárlók megtévesztésére irányul.

Sokszor ugyan maga az alapanyag, a gyapot valóban bio, organikus, de a feldolgozási folyamat során többször kezelik vegyszerekkel, klóros fehérítőkkel, a gyárakban kizsákmányolt gyerekek dolgoznak, a szennyvizet kezeletlenül kieresztik a szabadba, stb. Ugyanakkor ezek a ruházati és textil termékek is „bio”-ként, „organikus”-ként vannak feltüntetve. Jellemzően az Oeko-Tex minősített termékek is ebbe a csoportba tartoznak. A végtermék ilyenkor semmiképpen nem bio és nem organikus, és nem is vegyszermentes.

Ezért fontos, hogy különbséget tudjunk tenni biopamut és minősített biopamut között. A GOTS logó (Global Organic Textile Standard – Globális Organikus Textil Szabvány) garancia arra, hogy egy ruházati, vagy textilipari termék valóban organikus.

Ha ilyen logót látsz, a tanúsító szervezetet és a tanúsítvány számát is keresd rajta!

Mindez ellenőrizhető a GOTS adatbázisában.

Az “organic” GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-a -, míg a “made with organic” címkével ellátott terméknek legalább 70% -ban minősített biopamutot kell tartalmaznia, a maradék is csak minősített organikus nyersanyagokból, vagy újrahasznosított műszálból lehet (újrahasznosított poliészter, poliamid, polipropilén vagy poliuretán).

Az “organic” jelölés esetébe az anyag összetétele minimum 95% organikus pamut, 5% adalékkal, általában elasztánnal. Az organikus pamutot nem keverhetik a közönséges pamuttal, vagy bármilyen más genetikailag módosított gyapotfonállal.

 Az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó linkek

http://www.global-standard.org

Hasonló címkék

OEKO-TEX® Standard 100plus
GOTS – Made with organic

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás