fbpx

Demeter

Értékelésünk: Keresd!
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Bio, Étel-ital, Testápolás, tisztálkodás, Zöldség-gyümölcs
Címke célja: könyezetvédelem
Itthon: rendszeresen látjuk
Tanúsító szervezet: International Certification Office of Demeter-International e.V.

A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol. 

Biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesen meghatározottak, a szabályok betartását és a tanúsítványok kiállítását nemzeti szervezetek végzik minden tagállamban.

Ám vannak még olyan bio, természeti környezetet kímélő termelést ellenőrző és tanúsító programok amelyek eltérnek az uniós rendeleti szabályoktól, attól független saját standardokat alakítanak ki. 

A német Demeter az egyik ilyen védjegy, ám egyben az egyik legrégebbi, 1928-ban alapított védjegy, amelyet ún. biodinamikus gazdálkodásból származó termékek megjelölésére használnak. Csak a szigorúan ellenőrzött partnerek használhatják a jelölést. Az átfogó ellenőrzési folyamat biztosítja az előírások, valamint a különböző országokban alkalmazandó ökológiai előírások szigorú betartását a termék elkészítésének minden lépésénél, gyártástól a végtermék csomagolásig.

A biodinamikus módszer Rudolf Steiner 20. századi bizonyítékaira alapszik, amit számos más gazdaság is alapul vett, hogy tudatosan közelítse meg a holisztikus gazdálkodást. A biodinamikus gazdálkodás törekszik, hogy megértse a kapcsolatot a fizikai környezet (táj,talaj, földrajzi elhelyezkedés), az elemi erők (Föld, víz, levegő, tűz), a növényvilág (gyökerek, levelek, virago, magvak), az állatvilág (érző lények) és a spirituális világ (nem fizikai, érzékfeletti erők, ami az emberi szellemet is magába foglalja) között.

A Demeter követelményei szigorúbbak a kormányok szabályainál. Nemcsak kizárják a szintetikus műtrágyák és vegyi növényvédő szerek használatát a mezőgazdasági növénytermesztésben, a mesterséges adalékanyagokat a feldolgozás során, hanem nagyon specifikus intézkedéseket  írnak elő pl. a talajjavítással kapcsolatban. Demeter gazdálkodók és feldolgozók aktívan hozzájárulnak egy élettel teli jövő kialakításához, egészséges ételeket készítenek, amelyek megkülönböztető ízekkel rendelkeznek.

Élelmiszerek mellett kozmetikumokon, babaápolási termékeken, illoolajokon is megtalálható a jelölés.

 

Kapcsolódó linkek

http://www.demeter.net
http://www.biodin.hu

Hasonló címkék

Naturland
BDIH
Ecocert

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás