fbpx

CE jelölés

Értékelésünk: Mindegy.
Címkézett termék szolgáltatás típusa: Baba, gyerek, Ép test, Építés, építkezés, felújítás, Fogyasztóvédelem, Lakóhely, környék, Otthon és Iroda, Termékcímkézés, Veszélyes termékek
Címke célja: biztonság
Itthon: rendszeresen látjuk

A CE jelöléssel ellátott termékek megfelelnek az uniós szabályoknak, és szabadon mozoghatnak az európai piacon. Ha egy gyártó CE-jelöléssel látja el valamely termékét, ezzel saját kizárólagos felelőssége mellett azt garantálja, hogy a termék eleget tesz a CE-jelöléssel járó valamennyi jogi kötelezettségnek. A CE-jelölés a más országokban gyártott és az EGT-országokban értékesített termékeken is megjeleníthető, nem jelenti automatikusan azt, hogy az Unión belül gyártották.

A CE-jelölést azonban nem minden terméken, hanem csak a CE-jelölésről szóló konkrét európai uniós irányelvekben szereplő termékkategóriákon kell (és csak ekkor lehet) feltüntetni. Ilyen például a „Veszélyes anyagok elektromos berendezésekben való alkalmazásának korlátozásásáról (RoHS)” szóló irányelvben megfogalmazott szabályok (például ólommentes termék, alacsony kadmium tartalmú termék). A ROHS irányelvnek való megfelelést korábban egy önálló címke tanúsította, ma már beolvadt a CE – jelölésbe.

A gyártó feladata, hogy elvégezze az értékelést, elkészítse a műszaki dokumentációt, kiadja a CE-megfelelőségi nyilatkozatot, és ellássa a terméket a CE-jelöléssel. A jelölés jogszerű alkalmazását a nemzeti piacfelügyeleti vagy fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzik.

 

Kapcsolódó linkek

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/cemarking/about-ce-marking/index_hu.htm

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás