fbpx

| Dr. Lelovics Zsuzsanna, Vági Zsolt

Termékteszt: Túró rudi

Szétnéztünk a túró rudi kínálatban, és 19 terméket teszteltünk táplálkozásbiológiai szempontból. A termékek minősége igen széles skálán mozog.

Túró rudi tesztünkben 13 natúr és 6 ízesített, tehát összesen 19-féle rudit vizsgáltunk, és pontoztunk táplálkozásbiológiai szempontból a csomagoláson feltüntetett információk alapján.

A vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben (CBA, Kaiser’s, Lidl, Match, Penny Market, Spar, Tesco) kapható termékeket vontuk be, valamint egy termékhez (Cserpes Trudi) a Lipóti Pékségben jutottunk hozzá.

 

A lista élén a Cserpes Trudi áll, egy pont lemaradással őt követi a natúr Pöttyös Túró Rudi. A jó helyezést annak köszönhetik, hogy egy pontot sem veszítettek, a Cserpes továbbá a kevés adalékanyagért plusz pontot kapott. Habár egyiknek sem csokoládé a bevonója, a töltelékben legalább – nagy mennyiségben – túró van, és természetes ízesítő anyagot tartalmaznak, továbbá jól olvasható az összetételi lista a csomagoláson.

A legrosszabbul a Sole Update 1 desszert és a Tejnasi szerepelt. Sok pontot veszítettek a hiányos tájékoztatás miatt, valamint azért, mert a töltelék nem tartalmaz túrót, ami egy túró rudira asszociáltató terméknél elvárható lenne.

 

Általános tendenciák

Sajnos a natúr termékek piacán nem találtunk olyan terméket, amely mind a túróalapú tölteléknek, mind pedig a bevonatra vonatkozó táplálkozásbiológiai értékkritériumoknak egyidejűleg megfelelt volna.

A legnagyobb hátránya a termékeknek, hogy nem ét- vagy tejcsokoládéból álló burokkal készülnek, hanem kakaós ét- vagy tejbevonómasszából, amelynek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.

A bevonómasszának – a Magyar Élelmiszerkönyvi szabályozás alapján – kisebb a kakaótartalma, és a jó minőségű, drágább kakaóvajat hidrogénezett növényi zsiradékkal helyettesítik, amelynek ráadásul nagy a transzzsírsav-tartalma. A vizsgált 19 termékből mindössze kettőnél (egy márka) találtunk csokoládéból készült bevonatot.

Az ízesített termékek piacán a gyümölcskészítmények gyümölcshányadában nem találtunk nagy eltérést az átlagtól, és minőségi összetételében is elenyésző különbség van. Ugyanakkor a gyümölcsös rudikra jellemző, hogy a túró jóval kisebb arányban van jelen, mint a natúr rudikban, sok esetben a bevonat nagyobb arányban szerepel, mint maga a túró.

A termékeknél a tájékoztatást is pontoztuk, vagyis, hogy mennyire olvasható a címke.

Összességében elmondhatjuk, hogy a tesztelt termékek egyharmadánál (6/19) tapasztaltuk, hogy a csomagolóanyag ragasztása belelóg az összetevők listájába, így az nehezen olvasható, illetve, hogy a gyűjtőcsomagoláson (a terméken kívüli nagyobb csomagolóanyagon, pl. zacskó, doboz) egyáltalán nem olvasható az összetételi lista. Az olvashatatlan feliratoknál csak a sokadik termék polcról levétele alapján tudtunk információt szerezni a termékről a címke alapján.

A teljes táblázat letölthető a csatolt dokumentumból.

Natúr termékek

Márkanév

Gyártó

Pont-szám

Túró

Bevonat

Adalék-anyag

Ízesítés/aroma

Tájékoztatás

Kiszerelés

Nem olvasható

Nincs feltüntetve a
tejalapú összetevők menny.

Nem derül ki az
aroma eredete

Cserpes Trudi

Cserpes István

12

 

 

+1

+1

 

 

 

30 g

Pöttyös Túró Rudi natúr, kakaós bevonattal

Friesland Campina

11

 

 

 

+1

 

 

 

30 g

Pöttyös Túró Rudi natúr, tejes bevonattal

Friesland Campina

11

 

 

 

 

+1

 

 

 

30 g

Milli Rudi natúr

Friesland Campina

9

 

 

 

 

 

 

-1

23 g

Mizo Boci Túródesszert

Sole-Mizo

9

 

 

 

 

 

 

-1

30 g

S-budget Rudi

Friesland Campina

9

 

 

 

 

 

 

-1

30 g

Danone Milka Super Rudi

Danone

7

-3

+1

 

 

 

 

-1

42 g

Danone Milka Super Rudi

Danone

7

-3

+1

 

 

 

 

-1

2×15 g

Tesco Túródesszert natúr

Tesco

7

 

 

 

 

-2

 

-1

30 g

Tesco value Túródesszert natúr

Tesco

7

 

 

 

 

-2

 

-1

23 g

Spar Rudi natúr

Spar

6

-3

 

 

 

 

-1

 

30 g

Sole Update 1 Dessert

Sole-Mizo

3

-3

 

 

 

-2

-1

-1

30 g

Tejnasi

Iwinex

3

-3

 

 

 

-2

-1

-1

30 g

 

Ízesített termékek

 

Márkanév

Gyártó

Pont-szám

Túró

Bevonat

Ízesítés/aroma

Tájékoztatás

Kiszerelés

Nem olvasható

Nincs feltüntetve
a tejalapú összetevők
menny.

Nem derül ki az aroma eredete

Pöttyös Túró Rudi epres

Friesland

Campina

9

-2

 

+1

 

 

 

30 g

Pöttyös Túró Rudi kajszi-barackos

Friesland

Campina

9

-2

 

+1

 

 

 

30 g

Tesco Túródesszert kajszi-barackos töltelékkel

Tesco

8

-1

 

 

 

 

-1

30 g

Tesco Túródesszert szamócás töltelékkel

Tesco

8

-1

 

 

 

 

-1

30 g

Cora Túródesszert szamócás

Cora

7

-2

 

 

 

 

-1

30 g

Spar Rudi epres

Spar

5

-3

 

 

 

-1

-1

30 g

 

——–Hogyan pontoztunk?——–

Tesztünkben az összetevők csomagoláson feltüntetett mennyisége alapján pontoztunk, ennek hiányában a felsorolás sorrendjét vettük figyelembe, amely szintén szolgál érdemi információval.

A túró rudi legnagyobb értéke a kifogástalan túrómassza, ennek megfelelően a fontosabb szempontnak azt tekintettük, hogy az összetevők felsorolásában hányadik helyen áll a túró, és mekkora százalékban.

Tesztünk során minden termék 10 ponttal indult, és az alábbiak alapján adtunk hozzá vagy vontunk le pontot.

 

Összetevők:

Túró

Amennyiben a túrótartalom elérte a 40%-ot nem vontunk le pontot.

 • -1 pont: 1. helyen áll a túró, de nem éri el a 40% tömegarányt.
 • -2 pont: Nem túróból tartalmaz legtöbbet a termék.
 • -3 pont: Nem tartalmaz tehéntúrót.

Kakaós bevonat

 • Tej- vagy étbevonómassza esetén nem vontunk le, és nem is adtunk pontot.
 • +1 pont: A bevonat ét- vagy tejcsokoládé.

Ízesítés/aroma

 • +2 ponttal díjaztuk volna, ha a termékben egyáltalán nincs ízesítő anyag vagy aroma, de ilyen termék nem volt a listán.
 • + 1 pont: Természetes vagy természetazonos ízesítő anyag vagy aroma.
 • -1 pont: Mesterséges ízesítő anyag.

 

Adalékanyag

Az adalékanyag-tartalmat az értékelés során alapvetően nem pontoztuk, mert a termékek hasonló tulajdonságaiból kifolyólag megegyező adalékanyagokat használnak fel. Egyedül a Cserpes Trudinál értékeltük plusz egy ponttal, hogy csak szójalecitint tartalmaz adalékanyagként, szemben a többi termékkel, amelyek legalább 3db adalékanyagot tartalmaztak.

Színezéktartalom

Mivel mindegyik ízesített termék tartalmazott természetes eredetű színezéket, ezt külön nem pontoztuk.

A többi összetevő tekintetében nincs nagy különbség az egyes natúr rudik között, így az összetételben a további differenciálást pontokkal nem fejeztük ki.

 

Tájékoztatás

 • -2 pont: A csomagolóanyagon vagy gyűjtőcsomagoláson az összetevők listája nehezen olvasható.
 • -1 pont: Nem derül ki az aroma/színezék eredete.
 • -1 pont: Nincs százalékosan feltüntetve a tejalapú összetevő mennyisége.

 

 

——–Mi az a túró rudi?———

A túró rudi a Magyar Élelmiszerkönyv szerint tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza-bevonattal készített, közel hengeres alakú, sima vagy enyhén bordázott felületű desszert jellegű készítmény. A túrótöltet tej eredetű termékhányadának legalább 50%-nak (m/m) kell lennie.

Ez – a közhiedelemmel ellentétben – azt jelenti, hogy a termékeknek nem kötelező túrót tartalmaznia, vagyis a töltelék lehet tehéntej, egyéb túrókészítmény, tejsavó is.

Ezt a gyártók ki is használják, mert több túrómentes rudi van forgalomban, pl. a Sole-Mizo Zrt. által gyártott Update1 Dessert vagy a Danone Kft. Milka Szuper Rudi-ja. Utóbbi termék egyetlen erőssége, hogy alpesi tejcsokoládéból készül a bevonat, azonban a tej stabilizálása érdekében felhasználnak benne hidrogénezett növényi zsírt.

Az említett összetevőkön kívül felhasználható anyagok: vízmentes tejzsír, tejsűrítmény, tejpor, savópor, író, írópor, tejfehérje- és savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, adalékanyagok, víz, aromák, ízesítő- és bevonóanyagok (mint például bevonómassza, csokoládé).

A kifogástalan túrómassza egyenletesen fehér vagy sárgásfehér, ízesítés esetén az ízesítőanyagnak megfelelő színű. A kakaós bevonat a túrón egyenletes vastagságú és összefüggő, színe sötétbarna, jól tapad, ám nyomásra enyhén repedezik.

A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezik még a bevonat és a töltet arányáról. A termékben lévő tej zsírtartalmára vonatkozó információnak a csomagoláson szerepelnie kell.

A 2010. április 28-án hatályba lépett, a tejtermékekről szóló Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1 számú előírása alapján a tehéntejből gyártott termék esetén nem kötelező a tehéntejre utalás. Amennyiben utalás történik, akkor elegendő a „tej” szó használata. Nem tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben utalni kell a felhasznált tejféleségre (pl. „ízesített tejkészítmény kecsketejből”), ha a tejösszetevő kizárólagosan a jelölt állatfaj tejéből származik.

Ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére (pl. „Félzsíros túródesszert kakaós étbevonómasszába mártva, kajszibarackos töltelékkel”). Többféle ízesítőanyag használatakor a megnevezésben a meghatározó ízre kell utalni, illetve lehet az ízesítőanyagok közismert gyűjtőnevét is használni, azonban ilyen terméket nem találtunk a hazai kínálatban.

Ha a terméket kizárólag aromával ízesítették, akkor a megnevezésben csak az „ …ízű” kifejezéssel szabad utalni a termék jellegére. Ilyen termékkel szintén nem találkoztunk a kínálatban.

Az összetevők mennyiségi jelölésére vonatkozó általános szabályoknak megfelelően fel kell tüntetni:

– kevert alapanyagból gyártott termékek esetében az összetevők felsorolásában a felhasznált tejféleségek mennyiségét is,

– a nem kizárólagosan aromával ízesített termékek esetén az ízesítőanyag mennyiségét.

 

———Zsír és cukor———

Kivétel nélkül mindegyik termék tartalmaz hidrogénezett növényi zsírt, egy részük önálló komponensként, másik részük csak a kakaós étbevonómasszában, míg két termék (natúr Tesco Túródesszert és natúr Spar Rudi) mindkét alkotórészként.

A hidrogénezett növényi zsírokra nagy transzzsírsav-tartalmuk miatt érdemes odafigyelni. Hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, ezért a szakemberek naponta maximum 5 gbevitelét javasolják.

Továbbá – a Cserpes Trudit kivéve – minden termékben található módosított kukoricakeményítő is. (Ezt a töltelék szilárdítására használják, természetes anyag.)

Vaj a termékek felében van.

A cukortartalmat a termékek értékelésénél nem pontoztuk, mivel egyetlen terméket (Sole Update1 Dessert) leszámítva – ami cukorpótlóval készült – e tekintetben nincs különbség a termékek között. Vagyis közel azonos arányban tartalmaznak hozzáadott cukrot.

Egy termék kivételével (Danone Milka Super Rudi) a cukor önálló alkotóként a harmadik helyen áll az összetevők felsorolásában. Ennél az egy terméknél a negyedik helyre szorult, ugyanis a hidrogénezett növényi zsír előzi meg nagyobb tömegarányával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevesebb cukrot tartalmazna, hiszen a bevonat cukortartalma ezt kompenzálhatja. Ízesített termékeknél kivétel nélkül negyedik helyen áll a cukor az összetevők listájában.

——–Adalékanyagok——–

A Cserpest kivéve, minden termék tartalmaz tartósítószert, ami mindegyik esetben kálium-szorbát (E 202).

Ugyanígy minden termék tartalmaz aromát vagy ízesítő anyagot, valamint emulgeálószert is.

Az emulgeálószerek olyan anyagok, amelyek elősegítik egymásban nem oldódó folyadékok (pl. víz és olaj) egymásban való eloszlatását, azaz az emulzió létrehozását. Az élelmiszeripari technológiákban számos emulzióképzési eljárást alkalmaznak például a krémeknél, sűrítőknél, haboknál. Az emulgeálószereket széles körben alkalmazzák pl. a margarinokban, süteményekben, pudingokban, levesekben. Az emulgeátorok közé tartozik az algin, az agar-agar és a szójalecitin. Az általunk tesztelt rudikban ez utóbbi fordul elő.

Az emulgeálószerek nagy biológiai aktivitással rendelkező vegyületek, amelyeket nem szabad kontrollálatlanul alkalmazni, bár nagyon kevés toxicitási vizsgálat készült velük kapcsolatban. Ezek főként gyártói kezdeményezésekre készültek, így talán nem meglepő, hogy a jelenlegi kutatási eredmények nem mutatnak káros hatást.

Valószínűsíthető azonban, hogy emulgeálószereknek szerepe van a bélproblémák és az allergia kialakulásában. Az emulgeálószerek módosítják a belek felületét, átjárhatóvá téve az allergének, szennyezők és egyéb adalékok számára.

Mindössze három terméknél (Cserpes, Pöttyösök) találkoztunk természetes ízesítő anyaggal. A többinél nem derül ki, hogy természetes vagy mesterséges ízanyagról van szó.

A savanyúságot szabályozó anyagok összetevőként szintén jellemzők a rudikra. A savanyítók és savszabályzók az élelmiszerek savanyú ízének biztosítására és tartósítóként használatosak. A rudikban kalcium-maláttal (E 352), kalcium-laktáttal (E 327) és kalcium-citráttal (E 333) találkoztunk.

 

———Ízesített rudik———

Tejtermékeknél az előírás szerint ízesítőanyag lehet gyümölcs-, zöldségkészítmény, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszer, aroma, amelyeket a jellegzetes íz elérése érdekében adnak a termékhez.

A hat ízesített (epres, kajszibarackos, szamócás) rudi mindegyike mintegy 20%-ban tartalmaz különböző összetételű gyümölcskészítményt.

Jellemző, hogy minden termék gyümölcskészítmény komponense tartalmaz zselésítő anyagot, pektint, a gyümölcstöltet állományának kialakításához. Ez ragasztóanyagként működik a növényi sejtfalban, különösen a fiatal primer sejtfalban. Az olyan gyümölcsök, mint az alma, egres különösen sok pektint tartalmaznak. A pektin veszélytelen élelmiszer-összetevő, hiszen nap mint nap találkozunk vele természetes formában is.

Továbbá minden termékben van aroma. Természetes aroma mindössze a két Pöttyös terméknél fordul elő, a többinél nem derült ki a tájékoztatásból az aroma eredete.

Továbbá szintén mindegyik édességben van színezék (kármin vagy béta-karotin, illetve a kettő együtt is előfordul). Ezek a színezékek a pektinhez hasonlóan természetes anyagok.

Az összetevők – csökkenő mennyiségben történő – feltüntetése alapján mindegyik termékben a harmadik helyen áll a gyümölcskészítmény megnevezése. Két terméknél (Tesco Túródesszert kajszibarackos és szamócás) a túró, három terméknél a bevonat (többnyire kakaós étbevonómassza) szerepel az összetevők első helyén.

Ha összeadjuk az első három összetevő mennyiségi arányát, akkor kiderül, hogy az első három helyen feltüntetett fő komponensek, azaz a tejalapú töltelék, a bevonat és a gyümölcskészítmény 82–85% között mozog, nincs közöttük nagy eltérés.

 

A cikk szerzői:  Dr. Lelovics Zsuzsanna táplálkozáskutató, Vági Zsolt dietetikus. A szerzők a Nemzetközi Táplálkozásktutató Intézet munkatársai.

Kép [cc] Ambrus Kriszta

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás