fbpx

| Bejczy Sándor

Termékteszt: Falfestékek

Egészségkárosító anyagok jelenlétét vizsgáltuk beltéri fehér falfestékekben. Miként válasszunk alapanyagot, és hogyan bánjunk vele?   

——–Eredmények——–

Lakásukat sokan szeretnék saját kezűleg kifesteni. Ne feledjük, hogy ez is szakértelmet igénylő munka, amihez érdemes előtanulmányokat folytatni, különben évekig bámulhatjuk szomorú szemmel a végeredményt. Akárki oldja meg a feladatot, legyünk tisztában vele, mi kerül a falra. Minden festék alapösszetevője (1) a kötőanyag, amelynek célja, hogy száradás után kemény réteget képezzen, (2) a mesterséges vagy természetes színanyag, (3) az oldószer vagy hígító (víz vagy mesterséges vegyi anyag), (4) a töltőanyag (ez adja a festékréteg „testét”) és (5) az adalékanyagok, például tartósítószerek. Az egészségre káros oldószerek közé tartozik az aceton, a benzol, az etilén-glikol, a metil-alkohol, a kerozin, a propilén-glikol és a triklór-etilén. A tartósítók közül leggyakrabban az ammóniával és a formaldehiddel találkozunk.

Kíváncsiak voltunk, hogy az itthoni falfestékek mennyi formaldehidet juttatnak lakóhelyiségeink levegőjébe. Tizenkét fehér diszperziós beltéri festéket vizsgáltunk, köztük három „bio” jelzésűt. A laboratóriumi teszt során a festékbe mártott papírra tapadt festék kipárolgását mértük zárt térben huszonnégy órán át 40, illetve 23 Celsius-fokon. Számításainkhoz egy 20 négyzetméteres, 2,75 méteres belmagasságú, 55 légköbméteres helyiséget vettünk alapul, és 58,5 négyzetméter festett falfelülettel – mennyezet, két hosszú és egy rövid oldalfal – számoltunk.

A jogszabályok szerint a festést foglalkozásszerűen végző ember környezetében a megengedett kibocsátás 8 órányi időszakra légköbméterenként 0,6 milligramm. A mérésekből és a számításokból kiderül, hogy a legmagasabb kibocsátás 23 Celsius-fokon a Classic és a Perfect festékekből történt (köbméterenként 1,52 és 1,51 milligramm), mindkettő az OBI barkácsáruház terméke.

40 °C-on a Perfect kibocsátása volt a legjelentősebb, de ezen a hőmérsékleten az Auro falfestéken kívül már az összes vizsgált festékből a határérték feletti mértékben párolgott a formaldehid. A biofestékek, köztük az Auro és a Megas, illetve a Linea Life mondható a legenyhébb kibocsátónak.

Az adatok értelmezésénél négy dolgot kell figyelembe vennünk. Egyrészt eltérő festőfelülettel és hőmérséklettel számolva más eredményeket kapnánk. Másrészt ha szellőztetünk, a légtérbe jutott káros anyagok gyorsabban távoznak, és az sem gyakori, hogy 40 fokban festjük a lakást. Végül mi, a szakiktól eltérően, ritkán és csak a munkálatok idején kerülünk kapcsolatba a káros anyaggal. A festés során ennek ellenére tegyünk meg mindent, hogy a formaldehid a lehető legkevésbé tudjon feldúsulni a munkaterületen. Fessünk száraz, de nem túl meleg időben, gyakran szellőztessünk, illetve tartsunk szünetet. Enni, inni és dohányozni tilos festés közben.

 

Márkanév

Gyártó

Származási hely

Feltüntetik-e az összetevőket?

VOC* mértéke (g/l)

Átlagár (Ft/ l)♥

1 m2-re eső költség (Ft)▼

Formaldehidkibocsátás 24 óra alatt (milligramm köbméterenként)♦

Össz pontszám ■

23 °C-on,

40 °C-on

Auro bio Nr. 321

Auro

A

+

30

1920

213

0,10

0,54

15,0

Linea Life

Zorka Color

SRB

+

30

898

56

0,30

1,69

13,0

Sefra Bio-Lotos

Sefra Hungária

H

30

362

47-72

0,46

3,20

11,4

Supralux Tilatex

Akzo Nobel

H

30

319

35-40

0,61

3,35

9,9

Dulux Super Matt Plus♠

ICI (Akzo Nobel)

EU

30

579

41

0,42

2,34

9,8

Alpina Deckweiss

Caparol Group

EU

1

329

37

0,53

2,94

9,7

Poli-Farbe

Poli-Farbe

H

+

30

205

17-21

0,78

4,32

9,2

Genius Pro Super (a Baumax saját terméke)

n. a.

EU

+

30

359

35

0,45

2,47

9,5

Megas Bio Extra

n. a.

EU

n. a.

350

31-39

0,30

1,68

9,0

Héra

Trilak

EU

+

30

306

34

0,82

4,51

6,8

Perfekt (az OBI saját terméke)

Meffert Hungaria

H

0

253

36-42

1,51

8,36

1,9

Classic (az OBI saját terméke)

Synthesa Chemie

A

+

1

453

70

1,52

6,78

1,8

Adatgyűjtés: 2010. május. ■ A magasabb pontszám jobb terméket jelöl, * VOC = illékony szerves vegyületek, ♥ a legnagyobb kiszerelés alapján, ▼egy négyzetméter fal egyrétegű festésének becsült költsége, ♦ laborteszt alapján számolt érték, ♠ csak áruházláncokban kapható, n. a. = nincs adat feltüntetve. Származási hely: A = Ausztria, EU = Európai Unió, HU = Magyarország, SRB = Szerbia.

 

 

——–Hogyan pontoztunk?——–

Az értékelés a laborteszt eredményei, illetve a címkéken feltüntetett adatok alapján történt, és tizenöt pontról indult. Fő szempontjaink a következők voltak:

Káros összetevők: Tesztünk a falfestékekben található káros, illékony szerves vegyületek (VOC) jelenlétére összpontosított. A rákkeltő formaldehidkibocsátást akkreditált laboratóriumban mértük. A pontozás során a 23 fokon mért formaldehidkibocsátási érték tízszeresét vontuk le a kezdőpontszámból. A termékcímke alapján értékeltük a festékek általános VOC-tartalmát is. Azoktól a termékektől, amelyek legfeljebb 30 grammot tartalmaznak literenként, egy pontot vontunk le. A Megas Bio Extra két pontot veszített, mert nem közölt információt a kötelezően feltüntetendő értékről. A literenként 0 vagy 1 gramm VOC-tartalmú festékeknek nem járt levonás, de ismét megjegyezzük, hogy a laboreredmény alapján megkérdőjelezhető az alacsony VOC-tartalmat ígérő címkék állítása.

A fogyasztók tájékoztatása: Ezek a festékek nem minősülnek veszélyes terméknek, ezért nem kötelező részletesen feltüntetni az összetevőiket. Emiatt külön értékeltük, ha a gyártó mégis adott erre vonatkozó tájékoztatást. Így nyert egy-egy pontot az Auro, a Linea Life, a Poli-Farbe, a Genius Pro Super, a Héra és az OBI Classic – igaz, ők is csak általánosságban beszéltek. Külön értékeltük, ha megnevezték a gyártót is – ez azoknak lehet fontos, akik a hazai termékeket keresik; önmagában a magyar forgalmazó nem jelenti azt, hogy a festéket nálunk állították elő. Ha feltüntették a gyártót, azt egy ponttal jutalmaztuk.

A gyártás helye: A helyi termelés az adók, a foglalkoztatás és a szállítási környezetterhelés miatt is fontos. A magyarországi gyártásért egy pont járt, egy pontot veszítettek azok a termékek, amelyeken nem pontosan szerepelt a származási hely.

 

 

——–Egészségkárosító anyagok a falfestékekben——–

A festékekből az első hónapokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat! Ha például a gyerekszobát az új jövevény tiszteletére nem természetes összetevőket tartalmazó festékkel kenjük át, lehet, hogy mi maguk járulunk hozzá a gyermek asztmájának, allergiájának kialakulásához.

VOC: illékony szennyező szerves vegyületek
VOC-nek (volatile organic compound) hívunk minden illékony, a levegőben előforduló szennyező szerves vegyületet. A VOC-k nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból, illetve tankoláskor kerül a levegőbe, és hozzájárul a jól ismert városi szmog kialakulásához is. A VOC-k másik jelentős forrása a szerves oldószerek párolgása, ami a teljes kibocsátás körülbelül öt százalékát adja. A lakásba jutó VOC-k fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt, szédülést, kimerültséget okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet; hosszú távon a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. Az Európai Bizottság megbízásából végzett vizsgálatok szerint a VOC-k koncentrációja az iskolákban és óvodákban a kültérinek a duplája volt; a nemrég rákkeltőnek minősített formaldehidből és egyéb aldehidekből pedig hét-nyolcszor nagyobb mennyiség volt bent, mint kint. A legtöbb VOC koncentrációja a hidegebb hónapokban magasabb, formaldehid viszont elsősorban a nyári hónapokban halmozódik fel.

A káros anyagokról a címke is tájékoztat, de legbiztosabb, ha elolvassuk a termék úgynevezett biztonsági adatlapját. Ezt ugyan csak a foglakozásszerűen festékkel dolgozók számára kötelező átadni, de tesztünk készítése során nekünk sem okozott nehézséget ezek megszerzése.

A csomagoláson feltüntetett információk közül az egyik legfontosabb adat a VOC-tartalom, azaz az illékony szerves vegyületekről szóló tájékoztatás. A festékek VOC-határértéke az EU-ban 2010-től 30 gramm literenként, ezt kötelező a csomagoláson is feltüntetni. A tesztben vizsgált termékek közül a Megas Bio Extra nem tüntette fel a VOC-értéket, a többi termék csomagolásán a határértéknél kisebb mennyiséget jelöltek; az Alpina és a Classic estében csak 1 gramm, a Perfektnél pedig nulla gramm literenkénti értéket közölt a gyártó. A laboreredmény alapján azonban fenntartásokkal kell kezelnünk a Classic és a Perfect tájékoztatását, hiszen ezeknél mértük a legnagyobb formaldehidtartalmat, s ez csak egy a VOC-k közül.

A diszperziós festékekben a felhasznált tartósítószerek által formaldehid keletkezik, amely az egyik legismertebb illékony szerves vegyület (VOC). Súlyos egészségkárosító hatása miatt a festékekbe nem kerülhet szabad állapotában, ezért egy segédanyag révén fokozatosan adagolódik a festékhez a termék szavatossági idejének lejártáig. A légtérbe kerülve azonban így is károsíthatja egészségünket.

Formaldehid

Szobahőmérsékleten színtelen gáz, amelynek többféle egészségkárosító hatása ismert, ezért használatát Európa-szerte korlátozzák. A formaldehidet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben az emberre is rákkeltő hatású anyaggá minősítette. Az európai besorolás szerint azonban a rákkeltő hatás korlátozott mértékben bizonyított, és az Egyesült Államokban is csupán mint lehetséges rákkeltő anyagot tartják számon. Szakértők többször is felhívták a döntéshozók figyelmét, hogy az anyagot mindkét kontinensen át kellene sorolni a bizonyítottan „emberi rákkeltő” kategóriába, különösen mivel újabb kutatások szerint a leukémia kialakulásához is hozzájárul. A magas formaldehidkoncentráció a lehetséges rákkeltő és genetikai károsodást okozó hatáson túl irritálja a szemet, a nyálkahártyák égető érzését idézi elő, asztmás embereknél pedig a tünetek erősödését válthatja ki, fulladást, valamint fejfájást okozhat. Elsősorban a formaldehid a felelős a hetvenes évektől vizsgált úgynevezett „beteg épület” tünetegyüttesért, amely a szennyezett helyiségben tartózkodóknál fejfájást, fáradékonyságot és szédülést okoz.

 

 

——–Mire mit fessünk?——–

A falfestés leghagyományosabb módja a meszelés volt, az áruházak polcain ma is találhatunk mészalapú festékeket. Ennek oka egyrészt az olcsó ár, másrészt a környezettudatos gondolkodásmód terjedése. Itt ugyanis a kötő- és a színezőanyag is természetes mész, amely jó páraáteresztő, és fertőtlenítő hatású felületet képez. Hátránya, hogy csak pasztellszínekre színezhető, és nem kifejezetten tartós. Rideg, nem rugalmas, egy rétegben felkenve is repedezésre hajlamos, bár az előrekevert mészfestékek ezen valamennyit javítanak. Csak mész-cement vakolatra vagy az előző mészfestés fölé vihető fel, gipszvakolatra, régi diszperziós festékekre nem, és mészre sem mehetünk rá később diszperziós festékekkel.

Falfestésre leggyakrabban úgynevezett diszperziós festéket használnak, mivel ezekkel egyszerű dolgozni, és majdnem minden falfelületre felvihetők. Tesztünkben is ilyeneket vizsgáltunk. A széles választékban sok a gyengébb minőségű termék, amelyek olcsóbbak, de mivel sok réteget kell felvinni, igazából nem tudunk spórolni velük.

A diszperziós festékek többsége műgyantából, vízből és mesterséges színezőanyagból áll, emellett tartósítószereket, állagjavító és habzásgátló anyagokat tartalmaznak. Egyes fajtáik legfeljebb két százalékban tartalmazhatnak szerves oldószereket. Ezek a műgyantás festékek erősen csökkenthetik a fal légáteresztő képességét, ami sajnos penészesedéshez vezethet – minél több a réteg, annál inkább. Léteznek penészesedésgátlóval vagy gombaölővel ellátott termékek is, de ezek az adalékok a levegőn keresztül a szervezetünkbe kerülhetnek. Nagy igénybevételhez dörzsálló típust kínálnak, ha pedig kifejezetten a lemoshatóság a cél, az úgynevezett latexfestékek az ideálisak. Ezek nem gumit, hanem egy tulajdonságaiban hasonló lakk kötőanyagot tartalmaznak, amitől a falon rugalmas, erős és vékony réteget képződik.

Régen sok belvárosi, nagy belmagasságú lakás festésére enyves festéket használtak, ezekkel manapság csak szakemberek dolgoznak. A diszperziós, a mészfesték, a latexfesték csak azonos fajtájú festékkel kenhető át. Az enyves festéket mindig teljesen el kell távolítani, a mészfestéket elég drótkefével átdörzsölni. Lekaparni csak akkor kell, ha diszperziós festékkel szeretnénk felújítani.

 

 

——–Természetes megoldások——–

A szokásos műgyanta-diszperziós festékek mellett léteznek természetes gyantával készült diszperziós termékek is. A műgyanta kötőanyagú festékek előállításához kőolajat használnak, ezek aligha nevezhetők környezetbarátnak. A természetes gyanta kötőanyagúakban nincs tartósítószer és lágyítók sem, ehelyett természetes gyantákat, olajokat, vizet, terpentinolajat, citrushéjkivonatokat és színezőanyagokat tartalmaznak. Éppolyan sokrétűen alkalmazhatók, mint a műgyantás társaik, és régi diszperziós felületek tetejére is felvihetők. Légáteresztők, és nem vonzzák a port.

A kazeinfestékek krétából, vízből, bóraxból és fehérjekötő anyagból állnak, légáteresztő és jól fedő réteget képeznek, gyorsan száradnak, de csak száraz helyiségek festésére alkalmasak.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 19. számában.

A teszt  a KvVM Zöld Forrás pályázati támogatásával valósult meg. 

Kép [cc] huangshin

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás