fbpx

| Zölden és Nyereségesen

Terjedőben fenntarthatósági jelentések: első fecskék

2003. májusában 26 magyarországi cég nyilvános jelentéséről van tudomásunk: ezek közül 18 környezeti jelentés, hat környezeti nyilatkozat (EMAS szerint), kettő pedig fenntarthatósági jelentés (GRI). A sorrend jól mutatja a fejlődés irányát is.

2003. májusában 26 magyarországi cég nyilvános jelentéséről van tudomásunk: ezek közül 18 környezeti jelentés, hat környezeti nyilatkozat (EMAS szerint), kettő pedig fenntarthatósági jelentés (GRI = Global Reporting Initiative – Kezdeményezés a Fenntarthatósági Jelentések Egységesítésére. Az ISO 14000-es szabványcsaládhoz hasonlítható norma, amit a több száz multinacionális vállalat általi alkalmazás és az érdekelt felek széleskörű bevonása tesz hitelessé.). A sorrend jól mutatja a fejlődés irányát is.

1999-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Környezetgazdaságtani és Techológiai Tanszéke kérdőíves felmérést és kerekasztal beszélgetést szervezett a témában, hogy fény derüljön az érdekelt felek elvárásaira. A három csoportba sorolt alkalmazó vállalatok, hatóságok és zöld szervezetek egymással sokszor szöges ellentétben lévő elvárásokat fogalmaztak meg a jelentésekkel kapcsolatban.

Az elvárások közelítése érdekében a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület programot dolgozott ki a környezeti és fenntarthatósági jelentések független minősítésére. Ez irányú tevékenységünk nem azonos a tanúsító szervezetek szolgáltatásával. A fő különbségek a KÖVET nem-nyereségorientált státuszából erednek:
• A leírtak és a vállalati teljesítmény átfogóbb megítélése – kevésbé a leírtak igaz voltának ellenőrzése
• Több interjú a vezetőkkel és a dolgozókkal – kisebb súlyú adatellenőrzés
• Rövid távú észrevételek közlése a kiadott jelentés előtt – lehetőség a végleges változat fejlesztésére
• Hosszú távú javaslatok megfogalmazása a fenntarthatóság felé
• A cég érdekelt feleinek bevonása céglátogatás és értékelő fórum keretében
• A cég besorolása a KÖVET által kidolgozott Vállalatok Környezeti Érdemrendje szerint

A KÖVET először a Budapesti Erőmű Rt. (BE Rt.) megbízásából minősítette annak 2000. évi környezeti jelentését. A következő évben a Deloitte & Touche által kezdeményezett Közép-Európai Környezeti Jelentés Díjat (CEERA, Central European Environmental Reporting Award) 12 pályázó közül a BE Rt. nyerte el az OPEL Magyarország Kft-vel megosztva. Hat pontban foglalták össze a jelentés kiválóságát, ebből kettő az érdekelt felek bevonása és a civil szervezet általi tanúsítás volt.

Egy évvel később a BE Rt. adta ki a KKE régió első fenntarthatósági jelentését, ezt néhány héttel követte a DENSO Manufacturing Hungary Ltd. (DMHU) tartalmas fenntarthatósági jelentése. Mindkettőt a KÖVET minősítette, az előbbit az angol csr network (UK) közreműködésével. A BE Rt. jelentését Urbán Katalin, a cég környezeti vezetője Johannesburgban és Amsterdamban is bemutatta, mindkét helyen nagy tetszést aratva. A két jelentést nemzetközi szinten is igen előkelő helyen jegyzik:
a mértékadó GRI honlapján 226 fenntarthatósági jelentést sorol fel, ezek közül mindössze hat szerepel a 2002-es irányelveknek „teljesen megfelel” (angolul: „In Accordance”) kategóriában (www.globalreporting.org/guidelines/companies.asp Leolvasás ideje: 2003. május 13.). A két magyar jelentés az utóbbiak között szerepel. Talán nem véletlen, hogy 2003-ban a DMHU kapta a Magyar Business Leaders Forum „Üzleti Élet a Környezetért” díját, három másik aktív KÖVET tag között elismerésben részesült a BE Rt. is.
Több további nagy cég tervezi fenntarthatósági jelentés közreadását, így a minősített környezeti és fenntarthatósági jelentések számának növekedésére számíthatunk.

Tóth Gergely/KÖVET

A cikk megjelent a Zölden és Nyereségesen c. KÖVET Hírlevél 17. számában 2003-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás