fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Terjedőben fenntarthatósági jelentések: első fecskék

| Zölden és Nyereségesen

2003. májusában 26 magyarországi cég nyilvános jelentéséről van tudomásunk: ezek közül 18 környezeti jelentés, hat környezeti nyilatkozat (EMAS szerint), kettő pedig fenntarthatósági jelentés (GRI). A sorrend jól mutatja a fejlődés irányát is.

2003. májusában 26 magyarországi cég nyilvános jelentéséről van tudomásunk: ezek közül 18 környezeti jelentés, hat környezeti nyilatkozat (EMAS szerint), kettő pedig fenntarthatósági jelentés (GRI = Global Reporting Initiative – Kezdeményezés a Fenntarthatósági Jelentések Egységesítésére. Az ISO 14000-es szabványcsaládhoz hasonlítható norma, amit a több száz multinacionális vállalat általi alkalmazás és az érdekelt felek széleskörű bevonása tesz hitelessé.). A sorrend jól mutatja a fejlődés irányát is.

1999-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Környezetgazdaságtani és Techológiai Tanszéke kérdőíves felmérést és kerekasztal beszélgetést szervezett a témában, hogy fény derüljön az érdekelt felek elvárásaira. A három csoportba sorolt alkalmazó vállalatok, hatóságok és zöld szervezetek egymással sokszor szöges ellentétben lévő elvárásokat fogalmaztak meg a jelentésekkel kapcsolatban.

Az elvárások közelítése érdekében a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület programot dolgozott ki a környezeti és fenntarthatósági jelentések független minősítésére. Ez irányú tevékenységünk nem azonos a tanúsító szervezetek szolgáltatásával. A fő különbségek a KÖVET nem-nyereségorientált státuszából erednek:
• A leírtak és a vállalati teljesítmény átfogóbb megítélése – kevésbé a leírtak igaz voltának ellenőrzése
• Több interjú a vezetőkkel és a dolgozókkal – kisebb súlyú adatellenőrzés
• Rövid távú észrevételek közlése a kiadott jelentés előtt – lehetőség a végleges változat fejlesztésére
• Hosszú távú javaslatok megfogalmazása a fenntarthatóság felé
• A cég érdekelt feleinek bevonása céglátogatás és értékelő fórum keretében
• A cég besorolása a KÖVET által kidolgozott Vállalatok Környezeti Érdemrendje szerint

A KÖVET először a Budapesti Erőmű Rt. (BE Rt.) megbízásából minősítette annak 2000. évi környezeti jelentését. A következő évben a Deloitte & Touche által kezdeményezett Közép-Európai Környezeti Jelentés Díjat (CEERA, Central European Environmental Reporting Award) 12 pályázó közül a BE Rt. nyerte el az OPEL Magyarország Kft-vel megosztva. Hat pontban foglalták össze a jelentés kiválóságát, ebből kettő az érdekelt felek bevonása és a civil szervezet általi tanúsítás volt.

Egy évvel később a BE Rt. adta ki a KKE régió első fenntarthatósági jelentését, ezt néhány héttel követte a DENSO Manufacturing Hungary Ltd. (DMHU) tartalmas fenntarthatósági jelentése. Mindkettőt a KÖVET minősítette, az előbbit az angol csr network (UK) közreműködésével. A BE Rt. jelentését Urbán Katalin, a cég környezeti vezetője Johannesburgban és Amsterdamban is bemutatta, mindkét helyen nagy tetszést aratva. A két jelentést nemzetközi szinten is igen előkelő helyen jegyzik:
a mértékadó GRI honlapján 226 fenntarthatósági jelentést sorol fel, ezek közül mindössze hat szerepel a 2002-es irányelveknek „teljesen megfelel” (angolul: „In Accordance”) kategóriában (www.globalreporting.org/guidelines/companies.asp Leolvasás ideje: 2003. május 13.). A két magyar jelentés az utóbbiak között szerepel. Talán nem véletlen, hogy 2003-ban a DMHU kapta a Magyar Business Leaders Forum „Üzleti Élet a Környezetért” díját, három másik aktív KÖVET tag között elismerésben részesült a BE Rt. is.
Több további nagy cég tervezi fenntarthatósági jelentés közreadását, így a minősített környezeti és fenntarthatósági jelentések számának növekedésére számíthatunk.

Tóth Gergely/KÖVET

A cikk megjelent a Zölden és Nyereségesen c. KÖVET Hírlevél 17. számában 2003-ban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok