fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Terjednek a „mezítlábas cipők”

| Nagy Nikoletta, Szilva Eszter

Az evolúcióbiológus szerint semmi sem bizonyítja, hogy a speciális futócipőkben könnyebben elkerülhetők az izomsérülések, mintha mezítláb futnánk. Talán nem véletlen, hogy számos cég tervez olyan cipőt, amelyek a kvázi mezítláb futást teszik lehetővé.

A mezítláb és cipőben futás élettani hatásainak különbségeiről Dr. Daniel E.Lieberman, a Harvard Egyetem evolúcióbiológusa publikált összehasonlító tanulmányt a brit Nature című tudományos folyóiratban.

Lieberman és kollégai éveken keresztül vizsgálták a mezítláb és cipőben futó sportolók lábát érő terhelést, a becsapódás erejét és a sportolók mozgását. Megállapították, hogy a cipőben futók lába általában a sarok hátsó részével érkezik a talajra, ami sokkal károsabb, mintha először a talp elülső része érintkezne a talajjal.

A mezítláb futók esetében viszont éppen a talp elülső része csapódik be elsőként, ami kevésbé terheli meg a lábat. A kutatók szerint a mezítlábas futás emiatt csökkentheti az izomzat és ízületek károsodásának veszélyét – ám a hipotézis igazolásához még további kutatásokra van szükség.

„Soha egyetlen tanulmányt sem publikáltak arról, miért előznék meg a sérüléseket a párnázott és sarokrésszel ellátott futócipők. Teljesen értetlenül állok azon vélemények előtt, amelyek szerint a minimális cipőben végzett futóedzés káros lenne. Az emberek körülbelül kétmillió évvel ezelőtt kezdtek el futni, és a természetes kiválasztódás, valamint az evolúció azt hiszem sokkal hatékonyabb, mint bármelyik cipőgyártó legjobb tervezőmérnöke” – nyilatkozta Dr. Daniel E. Liebermann.

A mezítlábas futás ezen előnyeit néhány cipőgyártó is kezdi felfedezni, így már léteznek olyan futó-, illetve sportcipők, amelyek kevésbé tartják a lábat, és kialakításukban sokkal inkább egy keményebb talpú zoknira emlékeztetnek, mint egy párnázott, klasszikus lábbelire.

Bár a „minimálcipők” a piacnak egyelőre csak kis szeletét foglalják el, egyre több cég (például a Terra Plana vagy a Feelmax) gyárt ilyen modelleket.

 

Hulladékból cipő

A Terra Plana nevű cég négy éve fejlesztett ki egy mezítlábas stílusú futócipőt, a Vivot. A cipő jellemzője a rendkívül könnyű súly és a gumiból készült defekt-biztos sarok, amelynek felépítése követi a mezítelen talp vonalát.

Emellett a cipő érdekessége, hogy környezetbarát.

A minimalista cipő felsőrésze tulajdonképpen egy ultrakönnyű, újrahasznosított PET-palackból készülő hálóból és szintén újrahasznosított habból áll. Található még benne egy dugóból kirakott cipő alsórész és viszonylag kis százalékban újrahasznosított gumi a sarokrészen.

Az alapanyaggal és az előállítás módjával a tervezők igyekeztek csökkenteni az anyag-, energia- és toxikus vegyület-felhasználást, és a gyártás során keletkező hulladék mennyiségét.

Nem tudunk arról, hogy itthon lehet-e kapni ezeket a termékeket, de a gyártó honlapján feltüntetett adatok szerint áruk 15 ezer és 41 ezer forint között mozog.

Mezitlábas cipők

Itthon is kapható

A legnépszerűbbek a Vibram FiveFingers cipői, amelyeket már itthon is beszerezhetünk a Mountex üzleteiben. Áruk típustól függően (nyitott, zárt, vagy tépőzáras) 19-21 ezer forint között mozog.

Az ötujjas zoknira, a lábtyűre emlékeztető „cipőt” mi is felpróbáltuk: a jobb lábra könnyen feljött, de miután a balra hosszú szenvedések árán sem sikerült ráerőltetni, egyelőre letettünk róla. A jobb lábnak viszont valóban kényelmes volt, legalábbis öt percre biztosan.

 

Használati tanácsok

Az eladó szerint ajánlott futáshoz, indoor sportokhoz és akár városi használatra is. Fontos viszont a fokozatosság, hiszen a talprész hiánya miatt olyan izmaink is dolgozni kezdenek, amelyeket a szokványos cipőben nem használunk.

Természetesen nem vagyunk egyedül a próbálás során tapasztalt nehézségekkel, az interneten számos olyan oldal található, amely segítséget nyújt a kezdeti lépésekhez. Azok számára is hasznos tippekkel szolgál, akik úgy döntenek, minimálcipőben szeretnék folytatni a futóedzéseket.

A Vibram Five Fingers „közelebb áll a mezítláb érzethez, mint a cipőhöz, így terepen sem lehet ész nélkül futni benne, mert nem tartja a bokát, mint egy futócipő, nem is csillapít annyira. Tehát a komolyabb kövek, kavicsok, autókerék általi bordák kerülendők” – osztja meg tapasztalatait Muq a magyar minimálcipő-blogon.

A blogger szerint mindenképpen érdemes nagyon türelmesen kezdeni a „cipő” hordását. Először a gyártó is csak 1-2 órát javasol, hiszen tényleg nagyon igénybe veszi a vádli és a talp izmait. „Ha valaki eddig cipőben járt, akkor könnyen csonthártya-, ín- vagy izomgyulladást szerezhet, sőt akár a lábközépcsontok fáradásos törése is előfordulhat” – teszi hozzá.

Szakemberek szerint is feltétlenül szükséges az adaptációs idő, amíg a láb és a test izomzata hozzászokik a terhelés megváltozásához. Először csak néhány percig eddzünk a mezítlábas cipőben, sőt, a gyakorlott futóknak is legalább hathetes adaptációs időt ajánlanak.

Nem árt tehát ebben sem a mértékletesség, hiszen az evolúció jelen a szakaszában ma már inkább a cipő számít átlagosnak…

 

Kép [cc] edjordon

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok