fbpx

| Tudatos Vásárló

Terjed az irányadó jelölőrendszer az élelmiszereken

Egyre több magyarországi cég tartja fontosnak, hogy termékein feltüntesse az új jelölési rendszert, az Irányadó Napi Beviteli Értéket, röviden az INBÉ-t.

A hazánkban 2007 nyarán bevezetett új jelölési rendszer egyes joghurtokon, chipseken, üdítőkön, levesporokon, édességeken látható [tehát nem minden esetben épp a legszükségesebb, ám a mégis oly sokat fogyasztott cikkeken – a szerk.]. A gyártók a csomagolás egyik oldalán többnyire az egy adagra vonatkozó energia (kilokalória) mértékét tüntetik fel, míg a másik oldalon a táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalma (egész pontosan a fehérje, a zsír, a szénhidrát és a só mennyisége), valamint az is, hogy ez mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek.

Az új jelrendszer Magyarországon jelenleg az egyik gyorsétteremlánc, valamint tizenegy cég termékeinek csomagolásán található meg.

Az INBÉ-t az európai uniós élelmiszeripari érdektömörülés, a CIAA dolgozta ki, és számos országban (Nagy Britannia, Írország, Olaszország, Németország) már sikeresen alkalmazzák. Az unión belül 60 vállalat alkalmazza a jelölést a csomagolásokon.

Az új jelölési rendszer bevezetésében nagy szerepet vállalt Magyarországon az európai mintára létrejött Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform, amelynek tagjai a civil szféra, a kormányzat, a tudományos világ és az ipar szereplői. A platform célja, hogy hosszútávon megoldást javasoljon a kiegyensúlyozott és aktív életmód népszerűsítésére, elősegítésére.

Az INBÉ adatai egészséges testtömegű, átlagosan mozgó, átlagos felnőttnek szóló ajánláson alapulnak. A férfiak és a nők azonban különböznek egymástól, így bizonyos tápanyagok esetében az irányadó napi beviteli értékek is eltérőek. Az egyszerűség érdekében – elkerülendő, hogy a csomagoláson két számsort kelljen használni -, az irányadó napi mennyiségek mindig a nőkre vonatkoznak. Ennek oka, hogy a nők “átlagos étlapja” a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet, a gyermekeké és a férfiaké közé esik. A napi tápanyagszükséglet számos egyéb tényezőn is múlik, mint a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testtömeg. A jelölési rendszerről bővebben a www.mitiseszemiszom.hu weboldalon lehet tájékozódni.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás