fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Terítéken a szemétposta

| Török Katalin

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A postaládánkat, lépcsőházainkat elöntő szórólaptenger ügye végre napirendre került a héten. Egyelőre csak szavazhatunk a kérdésről, de lássuk mit tehetünk a gyakorlatban, amíg elkészül a jogi szabályozás.

A szórólapok és prospektusok a piaci versenynek köszönhetően egyre nagyobb tömegben öntik el a háztartások első elérhető szegletét, a postaládát. A téma nem új, a probléma évek óta megoldatlan. A címzett reklámküldeményekkel ellentétben a címezetlen szórólapok ellen a fogyasztó még tehetetlenebb, hiszen nincs kit felelősségre vonnia.

A civil szervezetek, illetve élelmesebb fogyasztók évek óta próbálnak küzdeni a szemétposta ellen, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az egy-egy kiragasztott matrica eltörpül az évi 70 000 tonna postaládákba bedobott reklámanyaggal szemben. A Reflex Környezetvédő Egyesülettől évek óta beszerezhető egy stílusos matrica, ami felhívja a szórólapozó figyelmét, hogy a postaláda tulajdonosa nem tart igényt a több tonna extra szemétre.

A héten a téma ismét terítékre került. A kormány hathetes sms kampányának eheti kérdése így szól:

„Egyetért Ön azzal, hogy jogszabály tiltsa a kereskedelmi célú reklámanyagok bedobását, ha a postaláda tulajdonosa jelzi, hogy nem tart ezekre igényt?”

A konkrétabb intézkedéstervek még készülnek, az előzetes hírek szerint az új szabályozás a matricával ellátott postaládákba szórólapot dobó reklámozókat (tehát a szórólap megrendelőjét, nem a bedobóját) büntetné.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete időszerűnek tartja a kérdés napirendre kerülését, és várjuk a konkrét szabályozás megjelenését. Jogi szabályozás nélkül a kérdés megoldhatatlan, hiszen ha valaki kérdőre vonja a szórólapozót, az a megrendelő felé mutogat, mondván, ő megbízást kapott, hogy dobja be. A megrendelő cég pedig a szórólaposra hárítja a felelősséget.

Amíg nem készül el a szabályozás, magunkra vagyunk utalva. Szerezz be matricát, vagy készíts saját designt! A Reflex oldaláról letölthető (link a cikk alatt) az általuk készített matrica képe, amit kinyomtathatsz, és felveheted a harcot a szórólapok ellen.

Sajnos egyelőre még matricával felszerelve is szabad préda a postaládád, hiszen a szórólapozó belátására van bízva, hogy bedobja-e, vagy sem. Neki pedig sajnos az az érdeke, hogy minél előbb megszabaduljon a rábízott szórólapkupactól. Egy próbálkozást megér.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok