fbpx

KLÍMAVÁLTOZÁS

Szorongás ellen cselekedj! Mi adjuk hozzá a muníciót

Tudatos Vásárlók tesztek

Még több teszt

Legfrissebb cikkeink

Mountex Black Friday Ne vásárolj semmit nap 2021

Magadra ismersz a Mountex szuper-cuki Fekete Péntek-i videójában?

2021. november 26-án, Fekete Pénteken minden boltját, még a raktárjait is zárva tartja a Mountex. Igazán kedves és gondolatébresztő videójukban megmondják, hova menjünk inkább.

víz ólomszennyezés

Azt gondolod, fontos neked a környezeted és mégis palackos vizet iszol?

Sokan gondolják, hogy a palackozott víz olcsóbb, mint a csapvíz. Éppen ellenkezőleg! Nem beszélve a környezeti hatásokról. November 20-28. az Európai Hulladékcsökkentési Hete.

klímabarát konyha-kaland közösségi kihívás

Indul a Klímabarát Konyha-kaland!

Egy klímabarát konyhában rendszeresen főznek, méghozzá lehetőleg friss, helyi, szezonális élelmiszerekből. Tarts velünk egy hónapon át, és megmutatjuk, klímabarát konyhát vezetni nem is #kihívás. Inkább kaland! 

Klímaváltozás: időzített karbon-bomba ketyeg a vegyi anyagokban

Időzített klíma-bomba ketyeg a vegyi anyagokban

A klímaváltozás sorsdöntő probléma, akkor miért is aggódnánk a vegyi anyagok miatt? Az összefüggésre a Chemsec mutat rá.

Még több cikk

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek
Facebook

Instagram

🍌 Álommunka várja a jelentkezőket: alacsony bér, kifizetetlen túlóra, bizonytalan munkakörülmények, veszélyes permetszerek használata védőfelszerelés nélkül. Nem túl vonzó, igaz? Pedig Ecuadorban ez a banánültetvényeken dolgozó munkások mindennapi valósága, és még szerte a világon számos ponton, ahonnan az olcsó banán érkezik Európába. Amellett, hogy fontos tudni, hogy a banántermesztés óriási terhet ró a környezetre, az emberi jogok kizsákmányolása is együtt jár vele, ez utóbbi nélkül pedig nem beszélhetünk fenntarthatóságról.
🍌 Nem lenne jó, ha mindenfajta bűntudat nélkül fogyaszthatnánk el azt a banánt edzés után vagy süthetnénk meg a banánkenyeret vasárnap délelőtt? Ha tudnánk, hogy azok az emberek, akiknek a munkája révén eljut hozzánk az a gyümölcs, méltányos bért kapnának és biztonságos körülmények között dolgozhatnak? Ha te is egyetértesz azzal, hogy nem lehet az olcsó banán ára az emberi élet, akkor csatlakozz hozzánk, és ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT, amelyet  Reynders és Breton EU biztosoknak küldünk el, hogy mielőbb szigorú EU-s szabályozás szülessen az élelmiszerek területén!
✍️ A petícióhoz LINK A BIÓBAN!
#OurFoodOurFuture #OFOF #DEARProgramme #foodtest #actionweek #stickeraction #invisibleingredients #protestmail #mHREDD #joinourmovement #humanrights #environmentaldestruction #supplychains #banana #exploitation
💧 Magyarországon fejenként 130 liter palackozott ásványvizet vásárolnak az emberek, ez éves szinten több mint 1 milliárd PET palackot jelent, aminek mindössze a 30%-a kerül újrahasznosításra.
💧 Ez egy óriási szám, tehát elmondhatjuk, hogy a PET palackos víz hatalmas környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik, ami jobb esetben a szeméttelepen, rosszabb esetben a környezetben végzi. Ahogy az ismeretes, a műanyag csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le, nagyjából 450 év kell ehhez, és ez valójában nem is azt jelenti, hogy teljesen eltűnik, hanem hogy egyre kisebb darabokra esik szét. A mikroműanyagok aztán a talajba, vizekbe és végül az emberi szervezetbe kerülnek. 
💧 Ráadásul a palackozott víz nem is olcsó. Egy liter csapvíz átlagosan 0,3 Ft, míg egy liter PET palackos víz átlagára 99 Ft, tehát többszázszorosa a csapvízének, aminek minősége egyébként teljesen jó Magyarországon. 
💧 A csapvíz minőségét a régi csővezetékek ronthatják. Körülbelül 750 ezer ember él a csapvíz ólomtartalma szempontjából magas kockázatú épületben Magyarországon, a legkomolyabban Budapest és az 5000 lakosúnál nagyobb városok érintettek – derült ki egy éve a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatából.
#fogyasztóvédelem #tudatosvásárló #víz #csapvíz #palackozottvíz #tudatosfogyasztás #környezetvédelem #fenntarthatóság #műanyag #műanyaghulladék #plastic #plasticpollution #environment
#tudatoskarácsony Túl vagyunk a Black Friday-en, így ráfordultunk a karácsonyi hajrára? De vajon tényleg elengedhetetlen része az ünnepnek a rohangálás, az idegeskedés, a sok vásárlás? Első advent vasárnapon arra vagyunk kíváncsiak, hogy nálatok az ajándékok mekkora szerepet játszanak karácsonykor. Írd meg kommentben, nálatok mik a tapasztalatok, bevált praktikák a túlfogyasztás, felesleges vagy nem túl szerencsés ajándékok ellen! 
#tudatosvásárló #tudatosvásárlás #tudatosfogyasztás #fenntarthatóság #karácsony #ajándékok #ajándékozás #vásárlás
❗ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT 👉 LINK A BIÓBAN
A különösen kegyetlen termelési körülmények között a kakaóbab betakarítása áll az első helyen: a legrosszabb munkakörülmények itt jellemzőek, ráadásul gyakori a gyerekmunka is, szegénység, a nemek közötti egyenlőtlenség, növényvédő szerek használata, földlopás és erdőirtás...mindez azért, hogy olcsó édességgel kényeztethessük magunkat.
🍫 A világ kakaóbab termésének közel kétharmada Nyugat-Afrikából származik. A legnagyobb kakaótermelő ország Elefántcsontpart, a maga 33%-os (2015) részesedésével. A World Cocoa Foundation jelentése szerint a világon mintegy 50 millió ember mindennapi megélhetése függ a kakaótól. 
🍫 Elefántcsontparton aggasztó jelenség a “modernkori rabszolgák”, de különösen a legrosszabb körülmények között dolgoztatott gyermekmunkások magas száma. A Nemzetközi Munkajogi Alapítvány (International Labour Rights Forum) szerint számos bizonyíték támasztja alá, hogy Maliból és Burkina Fasóból kiterjedt gyermekkereskedelem folyik az elefántcsontparti kakaóültetvények felé. Emellett a nagyfokú szegénység és erdőirás, valamint a nemi alapú megkülönböztetés folyamatos velejárói a kakaótermelésnek, amelyek nagyban veszélyeztetik a termelés fenntarthatóságát. 
🍫 Egy másik súlyos probléma, hogy a kakaótermelés során gyakran használnak olyan rovarirtószert, amelyet potenciális rákkeltőnek tartanak. A lindane nevű szert az EU-ban már betiltották és Ghánában sem használják, de a dél-afrikai ültetvényeken még mindig elterjedt. Ráadásul a permetezést végző munkásokat csak ritkán látják el védőfelszereléssel és megfelelő ruházattal. 
❗Ezért van átlátható és szigorú szabályozásra szükség az élelmiszerellátási láncok tekintetében: üzenj velünk az EU biztosoknak, hogy mielőbb lépéseket tegyenek a szabályozás tervezetének megszületésére. Írd alá te is a petíciót 👉 LINK A BIÓBAN!
#OurFoodOurFuture #OFOF #DEARProgramme #foodtest #actionweek #stickeraction #invisibleingredients #protestmail #mHREDD #joinourmovement #humanrights #environmentaldestruction #supplychains #cocoa #childlabour #exploitation #deforestation #landgrabbing

12 pont

Videók

Adatbázisok

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára