fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Téli munkák a szobanövényekkel és a kertben

| Tudatos Vásárló

Bár a tél nem éppen a kertészkedés időszaka, a kiskerttulajdonosoknak ilyenkor is vannak teendőik, de a szobanövények gondozásáról se feledkezzünk meg. Íme néhány tanács. 

Ha kertünk van, a téli, tél végi növényvédelmi munkák közé tartozik a beteg, károsodott ágak, részek lemetszése, valamint a lemosó permetezés. A permetezés előtt először is ki kell választani a megfelelő szert, mégpedig az alapján, hogy milyen károsodás érte a fát. Más permetszer alkalmazandó ugyanis akkor, ha kártevő, és más, ha kórokozó támadta meg a növényt. Mindkét károsító jelenléte esetén kombinált szert kell használni.

A rovarok ellen a leghatékonyabban az olajtartalmú szerekkel lehet eredményesen védekezni, a gomba és baktérium kórokozók ellen pedig a réz anyagú szerek hatásosak.

  • Fontos, hogy száraz időben végezzük a permetezést, mert az eső és a csapadék nagyon könnyen lemossa a fák kérgéről a szert.
  • Szintén lényeges, hogy a permetszer a növényen egy egyenletes filmréteget képezzen, különben nem sokat ér a munkánk. A szer ugyanis megfullasztja a kéreg alatt megbújó rovarokat, éppen azáltal, hogy nem engedi át a kéreg alá a számukra szükséges levegőt.

A téli „uborkaszezonban” érdemes átnézni a fűnyírót, a gereblyét és minden kerti szerszámot, különösen a fémből készülteket. A karbantartási munkákhoz tartozik a tisztítás, az élezés és a javítás. A szerszámok és eszközök fém felületeit mindig tisztítsuk meg a nedvességtől és a kosztól, mielőtt eltennénk azokat. A fémfelületeket úgy tarthatjuk tisztán, ha egy spatulával és drótkefével jó alaposan átdörzsöljük, majd bekenjük a felületüket olajjal, így nem rozsdásodnak be tavaszra.

A kerti szerszámok megfelelő tárolása biztonsági szempontból is fontos, hiszen ahol kisgyermek van, ott fokozottan fennáll a balesetveszély is. A kisebb szerszámokat helyezzük el egy magasabban fekvő polcon, a nagyobbakat pedig érdemes felakasztva tárolni. A motoros eszközöket mindig száraz, nedvességtől elzárt, páramentes helyre tegyük. A legjobb, ha télire letakarjuk őket egy védőhuzattal.

 

Kertészkedés a lakásban

Azoknak, akiknek nincs otthon kertjük, kertészkedő hajlamaikat csupán szobanövényeiken élhetik ki, de nem kell elkeseredni, velük is van bőven tennivaló.

A növényeket gyakran támadják meg különféle tetvek, amelyek némelyikét igen nehéz teljesen kiirtani. Ha ragacsos máz borítja a leveleket, az azt jelenti, hogy a pajzstetű támadta meg a növényt. Bár ennek kiirtására léteznek már vegyszerek, érdemes a kezelés előtt a leveleket nedves szivaccsal végigtörölni, így is elpusztíthatunk jó néhány élősködőt. Ezután permetezzük be a növényt, amit lehetőség szerint a szabadban végezzünk, ugyanis a szernek eléggé kellemetlen szaga van. Pár nappal később, amikor a tetvek elszáradtak, ajánlott még egyszer áttörölni, vagy lezuhanyozni a növényt.

Természetesen gondoskodni kell szobanövényeink rendszeres vízutánpótlásáról is. A locsolással kapcsolatos alapszabály: a növény jobban elviseli a szárazságot, mint a túlöntözést. A kókadozó, sárguló levél nem biztos, hogy a növény kiszáradását, éppen ellenkezőleg, legtöbbször a túlöntözését jelenti. Ilyenkor az a legjobb, ha átültetjük a növényt, mégpedig úgy, hogy az átiszapolódott földet óvatosan eltávolítjuk a tetejéről és az oldaláról, ügyelve arra, hogy a gyökeret ne sértsük meg.

Semmi akadálya, hogy egy kis színt varázsoljunk otthonunkba, hiszen számos télen is virágzó szobanövény közül választhatunk. Az egyik legnépszerűbb a ciklámen, amit világos, ugyanakkor közvetlen fénytől védett, magas páratartalmú, 12-16 Celsius-fok közötti helyen kell tartani. Fontos, hogy földje mindig legyen nedves, s a virágzás utáni időszakban azonban fokozatosan csökkentsük az öntözés gyakoriságát.

 

 

A broméliafélék családjába tartozó, szintén színes virágú guzmánia gondozása sem igényel nagy szakértelmet, inkább csak odafigyelést. Ha a virágot óvjuk a közvetlen napsütéstől, szobahőmérsékletű, vagy annál egy kicsit melegebb, magas páratartalmú helyen tartjuk, tőlevélrózsájának közepén színes virágokat hoz. Ügyeljünk arra, hogy a guzmánia földjét két öntözés között hagyjuk kiszáradni, a központi levélrózsában ugyanakkor mindig legyen víz.

A télen virágzó kaktuszfajtákat virágzásuk idején világos helyen, 14-20 Celsius-fok között neveljük, azonban csak ritkán és keveset öntözzük.

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] édenkert kertvarazs

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok