fbpx

| Tudatos Vásárló

Téli munkák a szobanövényekkel és a kertben

Bár a tél nem éppen a kertészkedés időszaka, a kiskerttulajdonosoknak ilyenkor is vannak teendőik, de a szobanövények gondozásáról se feledkezzünk meg. Íme néhány tanács. 

Ha kertünk van, a téli, tél végi növényvédelmi munkák közé tartozik a beteg, károsodott ágak, részek lemetszése, valamint a lemosó permetezés. A permetezés előtt először is ki kell választani a megfelelő szert, mégpedig az alapján, hogy milyen károsodás érte a fát. Más permetszer alkalmazandó ugyanis akkor, ha kártevő, és más, ha kórokozó támadta meg a növényt. Mindkét károsító jelenléte esetén kombinált szert kell használni.

A rovarok ellen a leghatékonyabban az olajtartalmú szerekkel lehet eredményesen védekezni, a gomba és baktérium kórokozók ellen pedig a réz anyagú szerek hatásosak.

 • Fontos, hogy száraz időben végezzük a permetezést, mert az eső és a csapadék nagyon könnyen lemossa a fák kérgéről a szert.
 • Szintén lényeges, hogy a permetszer a növényen egy egyenletes filmréteget képezzen, különben nem sokat ér a munkánk. A szer ugyanis megfullasztja a kéreg alatt megbújó rovarokat, éppen azáltal, hogy nem engedi át a kéreg alá a számukra szükséges levegőt.

A téli „uborkaszezonban” érdemes átnézni a fűnyírót, a gereblyét és minden kerti szerszámot, különösen a fémből készülteket. A karbantartási munkákhoz tartozik a tisztítás, az élezés és a javítás. A szerszámok és eszközök fém felületeit mindig tisztítsuk meg a nedvességtől és a kosztól, mielőtt eltennénk azokat. A fémfelületeket úgy tarthatjuk tisztán, ha egy spatulával és drótkefével jó alaposan átdörzsöljük, majd bekenjük a felületüket olajjal, így nem rozsdásodnak be tavaszra.

A kerti szerszámok megfelelő tárolása biztonsági szempontból is fontos, hiszen ahol kisgyermek van, ott fokozottan fennáll a balesetveszély is. A kisebb szerszámokat helyezzük el egy magasabban fekvő polcon, a nagyobbakat pedig érdemes felakasztva tárolni. A motoros eszközöket mindig száraz, nedvességtől elzárt, páramentes helyre tegyük. A legjobb, ha télire letakarjuk őket egy védőhuzattal.

 

Kertészkedés a lakásban

Azoknak, akiknek nincs otthon kertjük, kertészkedő hajlamaikat csupán szobanövényeiken élhetik ki, de nem kell elkeseredni, velük is van bőven tennivaló.

A növényeket gyakran támadják meg különféle tetvek, amelyek némelyikét igen nehéz teljesen kiirtani. Ha ragacsos máz borítja a leveleket, az azt jelenti, hogy a pajzstetű támadta meg a növényt. Bár ennek kiirtására léteznek már vegyszerek, érdemes a kezelés előtt a leveleket nedves szivaccsal végigtörölni, így is elpusztíthatunk jó néhány élősködőt. Ezután permetezzük be a növényt, amit lehetőség szerint a szabadban végezzünk, ugyanis a szernek eléggé kellemetlen szaga van. Pár nappal később, amikor a tetvek elszáradtak, ajánlott még egyszer áttörölni, vagy lezuhanyozni a növényt.

Természetesen gondoskodni kell szobanövényeink rendszeres vízutánpótlásáról is. A locsolással kapcsolatos alapszabály: a növény jobban elviseli a szárazságot, mint a túlöntözést. A kókadozó, sárguló levél nem biztos, hogy a növény kiszáradását, éppen ellenkezőleg, legtöbbször a túlöntözését jelenti. Ilyenkor az a legjobb, ha átültetjük a növényt, mégpedig úgy, hogy az átiszapolódott földet óvatosan eltávolítjuk a tetejéről és az oldaláról, ügyelve arra, hogy a gyökeret ne sértsük meg.

Semmi akadálya, hogy egy kis színt varázsoljunk otthonunkba, hiszen számos télen is virágzó szobanövény közül választhatunk. Az egyik legnépszerűbb a ciklámen, amit világos, ugyanakkor közvetlen fénytől védett, magas páratartalmú, 12-16 Celsius-fok közötti helyen kell tartani. Fontos, hogy földje mindig legyen nedves, s a virágzás utáni időszakban azonban fokozatosan csökkentsük az öntözés gyakoriságát.

 

 

A broméliafélék családjába tartozó, szintén színes virágú guzmánia gondozása sem igényel nagy szakértelmet, inkább csak odafigyelést. Ha a virágot óvjuk a közvetlen napsütéstől, szobahőmérsékletű, vagy annál egy kicsit melegebb, magas páratartalmú helyen tartjuk, tőlevélrózsájának közepén színes virágokat hoz. Ügyeljünk arra, hogy a guzmánia földjét két öntözés között hagyjuk kiszáradni, a központi levélrózsában ugyanakkor mindig legyen víz.

A télen virágzó kaktuszfajtákat virágzásuk idején világos helyen, 14-20 Celsius-fok között neveljük, azonban csak ritkán és keveset öntözzük.

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] édenkert kertvarazs

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás