| Tudatos Vásárló
Télbúcsúztató receptek
Habár már márciust írunk, még várni kell a friss tavaszi zöldségekre. Néhány télálló vitaminforrás még kapható a piacokon. Íme a télbúcsúztató ajánlatunk.
Póréhagyma
A hagymafélék szelíd ízű, mégis nagyon egészséges tagja a mediterrán származású póréhagyma. Gyógyhatása hasonló a fokhagymáéhoz, de kíméletesebb formában. Fertőtlenítő és gombaölő hatású, emellett kiváló szív- és érvédő, csökkenti a koleszterinszintet. Náthás és asztmás megbetegedések esetén is érdemes harapni belőle egy nagyot. A póréhagymát szinte egész évben megtaláljuk, mert van téli és nyári változata is. A friss póréhagyma élénk színű, tapintása kemény, és szorosan záródnak a levelei. Mosás és tisztítás nélkül hűvösebb helyen sokáig tárolhatjuk. Nyersen lágy ízesítője salátáknak, szendvicseknek, de mindenképp kóstoljuk meg a belőle készült levest és pitét is. Apró darabokra vágva könnyen szárítható.
Póréhagymás leves
Hozzávalók: 3 nagy megtisztított, félbe-, majd karikára vágott póréhagyma, 2 evőkanál vaj, 6 dl víz, 6 dl zöldséges alaplé, 1 kg megtisztított és felkockázott burgonya, só, borsikafű, majoránna, ízlés szerint 4 evőkanál csípős szósz.
Elkészítés: Olvasszuk meg a vajat egy nagy fazékban, és gyakori kavargatással pároljuk meg rajta a hagymát. Vigyázzunk arra, hogy ne barnítsuk meg, mert akkor égett íze lesz. 10 perc elteltével adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a fűszereket, és öntsük fel a lével. A leves felét szedjük külön és turmixoljuk, majd keverjük össze a maradékkal. A tányérokra szedett levest 1-1 kanál szósszal tálaljuk.
Sárgarépa
A sárgarépa jól tárolható vermekben vagy pincékben, ezért egész évben ott a helye konyhánkban. Az ókorban ismert vadrépa még nem volt narancssárga, de gyógynövényként már akkor használták. A mai sárgarépa legfontosabb hatóanyaga a béta-karotin, amit a szervezet A-vitaminná tud átalakítani. Ezért a jó látás és a nyálkahártya egészsége miatt ajánlott egész évben nyers répát rágcsálni. A természet patikáját ismerők immunerősítő és emésztést segítő hatása miatt is kedvelik. Mindig válasszuk az élénk színű répákat, mert azoknak magasabb a karotintartalma. A sárgarépa finom nyersen, párolva, főzve vagy akár sütve is. Ha nem ijedünk meg a sárgarépalétől, igyunk meg belőle naponta egy jó pohárnyit, hogy betegségek nélkül átvészeljük a telet.
Egyszerű répatorta
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 tojás, 15 dkg méz, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg mogyoró, dió vagy mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg.
Elkészítés: Először tisztítsuk meg és reszeljük le a sárgarépát, a mogyorót pedig őröljük meg. Majd a tojások sárgáját keverjük össze a mézzel, sárgarépával, liszttel, mogyoróval és fűszerekkel. Ezután óvatosan keverjük bele a tojások felvert habját. Körülbelül 35-40 percig süssük előmelegített sütőben, 200 fokon.
Almás céklasaláta
Hozzávalók: alma, cékla, citrom, méz
Elkészítés: Mossunk meg alaposan ugyanannyi céklát és almát, majd reszeljük le őket, lehetőleg hámozatlanul. Az elkevert reszelékhez adjunk ízlés szerint citromlevet és mézet, de arra ügyeljünk, hogy ne ezek íze domináljon. Érdemes hűtve is megkóstolni.
Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.
***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!