fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A tej élet, erő, egészség – vagy mégsem?

| Cziczelszky Judit

A tej alapélelmiszer, az utóbbi időben mégis nagyon sok ellentmondó információ kering vele kapcsolatban. Nem célunk letenni a garast egyik elmélet mellett sem, de összeszedtünk néhány pro és kontra érvet a tej és a tejtermékek fogyasztásával, és főként az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Kiváló kalciumforrás

Az iskolában is azt tanítják, hogy ha sok tejet iszunk, erősek lesznek a csontjaink. A magyarázat szerint a tejben sok kalcium és D-vitamin található, amelyek létfontosságúak a csontok egészségéhez.

Ez az álláspont még ma is szilárdan tartja magát: időről-időre találkozhatunk vele médiakampányokban, tévéreklámokban, és orvosi ajánlásokban. Gondoljunk csak a 90-es években indult és azóta is futó amerikai Got Milk reklámhadjáratra, amelyben sztárok pózolnak tejbajusszal a szájuk felett.

Egy 2011-es magyarországi sajtóközlemény, amelyet a Tetra Pak Hungária Zrt. „Tejkommandó az egészséges csontokért” nevű kampányával kapcsolatban adtak ki, szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy „megfelelő tejfogyasztással természetes módon biztosíthatnánk csontjaink kalciumellátását”.

Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet ajánlása szerint napi kb. fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejterméket kellene fogyasszunk.A csontritkulás elleni védekezést, ill. a betegség kialakulásának késleltetését megfelelő testmozgás és kalciumdús étrend biztosíthatja, amelyben a legfontosabb szerepet a tej és tejtermékek játsszák. A tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását és csonttömegünk megtartását.

 

… és D-vitamin forrás

A D-vitamin mostanában valóságos egészségügyi slágertéma. Évek óta számos természetgyógyász és egyre több orvos hangsúlyozza fontosságát – nem csupán a csontok egészsége (segíti a kalcium beépülését), de az immunrendszer, valamint a szív- és érrendszer működése szempontjából is. Az újabb kutatások szerint létfontosságú a fertőzések, autoimmun betegségek, és a rák megelőzésében.

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) 2011-es kongresszusán Geetha Raghuveer és kollégái például arra hívták fel a figyelmet, hogy a D-vitamin nemcsak felnőtteknél, de gyermekeknél és fiatal felnőtteknél is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy hozzájárul az ütőerek rugalmasságához és egészséges működéséhez.  

A D-vitamin (D3-vitamin) valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag (a D-hormon előanyaga), amely napfény – pontosabban UVB sugárzás – hatására termelődik az emberi szervezetben. Emellett táplálkozással is bevihető: gazdag forrásai a tej, a tengeri halak (lazac, tonhal, tőkehal), a tojás, és a máj. A teljes tejben több a D-vitamin, mint a zsírszegény változatban. 

2012 elején az új kutatási eredmények hatására a magyar orvosok példátlan összefogással álltak a D-vitamin mellé – tízszeresére emelték a márciustól novemberig tartó, természetes fényben szegény időszakra megállapított ajánlott napi bevitel (RDA) értékét.

 

„Savasít”

Az ellentábor szerint azonban a tej nem megfelelő a kalcium pótlására, magas zsírtartalmánál fogva inkább árt, mint használ a szív-és érrendszernek. Sőt a legújabb kutatások szerint rákkeltő és függőséget okozó anyagok is találhatók benne.  

Az egyik legismertebb elmélet a vér ph-szintjével kapcsolatos. A sav-bázis egyensúly és a „lúgosítás” ilyen értelemben vett fogalmát magyarul Peter Jentshura és Josef Lohkämper Teljes megtisztulás (Édesvíz Kiadó, 2004), illetve Dr. Robert O. Young és Shelley Redford Young A ph-csoda (Vitafreenet Kiadó, 2007) című könyvéből ismerhetjük.

Az elmélet lényege, hogy a vér ph-szintjét a test folyamatosan egyenletesen tartja, ez ugyanis elengedhetetlenül fontos az életben maradáshoz. Mivel a tej és a tejtermékek fogyasztása a bennük található túl sok fehérje és zsír miatt nagy mennyiségű savas anyagcsere-termék képződéséhez vezet, ezek közömbösítéséhez lúgos anyagra van szükség.

Az emberben a legkézenfekvőbb megoldás erre a célra a csontokban található kalcium – a test tehát a savas anyagcsere-termékek közömbösítéséhez kivonja a csontokból a kalciumot, hogy így tartsa fenn a vér ideális ph-értékét. A keletkező kálcium-foszfát és egyéb anyagok a vesén keresztül kiürülnek.

Ha sok tejet és tejterméket fogyasztunk, akkor a kiürülő kalcium mennyisége összességében nagyobb, mint az ezekkel bevitt kalcium. Vagyis, az elmélet szerint a nagyarányú tejfogyasztás épp ellenkező hatással van a csontjainkra, mint azt a hagyományos álláspont tartja. 

Sok kalcium található például a zöld leveles zöldségekben (spenót, sóska, kelkáposzta), a brokkoliban, a karfiolban és a tengeri algákban

Az említett szerzők azt ajánlják, hogy inkább a növényi kalciumforrásokat részesítsük előnyben csontjaink egészségének megőrzése érdekében. E táplálékok magas kalciumtartalmuk mellett lúgos irányba tolják el a vér ph-szintjét, hatásukra tehát nem vonódik és választódik ki a csontokban raktározott kalcium.

 

Rákkeltő hatású

Dr. T. Colin Campbell rákkutató stílszerűen egy tejfarmon nőtt fel, ma mégis a „növényi alapú étrend” egyik legelhivatottabb szószólója. Miután húsz évig kutatta az állati eredetű táplálkozás és főleg a tejtermékek fogyasztásának egészségügyi hatásait, 2006-ban fiával együtt megírta a The China Study című (magyar nyelven is megjelent), nagy visszhangot keltett könyvét.

Dr. Campbell tudományos munkásságának legjelentősebb eredménye szerint a tehéntej egyik fehérjéje, a kazein a valaha ismert legerősebb karcinogén anyagok egyike.

A rákkeltő hatású kazein mellett a tehéntejben található, morfiumhoz hasonló anyagokra, a kazomorfinokra is felhívja a figyelmet, amelyek arra szolgálnak, hogy a kis borjút a kötődés kialakulásának támogatásával az anyja közelében tartsák. Ezek az anyagok az emberben is függőséget okozhatnak, ami nagyban megnehezítheti a tejtermékekről való lemondást.

 

Időzített fehérje- és zsírbomba

Dr. Campbell 2011-ben számos más orvossal és kutatóval készítette el a Forks over Knives című dokumentumfilmet, amelyben tovább népszerűsíti a növényi alapú étrendet. A film alapján könyv is készült Dr. Campbell és Dr. Caldwell B. Esseltsyn, sebész és a szív- és érrendszeri betegségek kutatójának közreműködésével.

Ebben többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy az állati eredetű táplálékokban (hús, tejtermékek) túl sok fehérje és zsír található, ezért a civilizációs betegségek, többek között az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában ezek nagy mennyiségű fogyasztása kritikus szerepet játszik.

 

A szerző okleveles fitoterapeuta. 

Fotó: elelmiszer.hu

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok