fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Te melyik oldalon állsz a nedves törlőkendő vitában?

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

A nedves tisztító-és törlőkendő tipikusan kényelmi termékek: egészségkárosító, környezetszennyező, ráadásul valójában semmi szükség rájuk. A nedves törlőkendő egyszerű és praktikus termék, babáról gondoskodni lehetetlen, de takarítani is nehezebb lenne nélküle. Két olvasónkat kérdeztük meg, mik az érveik pro és kontra nedves törlőkendő ügyben. Ha takarítani kell, Te melyik típusba tartozol?

Egyre több márka hoz forgalomba különböző felülettisztításra alkalmas tisztítókendőket a higiéniai termékek mellett, és a piaci elemzések azt mutatják, egyre többet is veszünk belőlük. A legtöbbet általános tisztítószerekre költünk, de a takarítószerek közül kiemelkednek az eldobható háztartási tisztítókendők: 2017. március és 2018. február között több mint harmadával többet vettünk belőlük, mint az előző 12 hónapban – összesen 2 milliárd forintnál is többet költöttünk eldobható törlőkendőre.

A kerti székre is külön kendő kapható

A törlőkendő-választék egyre szélesebb. Míg néhány évvel ezelőtt a nedves popsitörlővel ki is merült a felhozatal, ma már nedves törlőkendős bútorápolót, antibakteriális és általános felülettisztítót, fertőtlenítő WC-tisztítókendőt is vehetünk többféle illatban. Egyes márkákból (pl. a CIF-ből) külön a konyhába, fürdőszobába, kerti bútorokra is kaphatók, ha netán a kerti széket ilyen speciális módon szeretnénk letörölni a víz-rongy kombó helyett. A legtöbb nagy márkának már van saját nedves felülettisztítója, de ezt a piacot a kereskedő cégek saját márkát termékei uralják.

Ami az ételek között a korinader vagy a kapor, az a takarítószerek közt minden bizonnyal a nedves törlőkendő – valaki vagy esküszik rá, vagy soha meg nem veszi. Két olvasónkat kéreztük ki arról, a vásárlók mely csapatát erősítik, miért használnak/nem használnak nedves törlőkendőt.

Erika, 33

„Szeretem a nedves termékeket, sok szempontból szerintem megkönnyítik az életet, itt elsősorban a nedves popsitörlőre gondolok. Elképzelni sem tudom, mit kezdtem volna nélküle mikor a lányom még baba volt. Utazás közben például fogalmam sincs, hogy mit csináltam volna, mondjuk a vonaton. Igyekeztem jobb minőségűt használni, és hát beismerem, hogy szerintem is van ezekben egy csomó vegyszer, akárhogy is reklámozzák, mégis használtam, mert kényelmes volt. Szerencsére a lányomnak sosem lett tőle baja.

A takarításhoz ritkán használok ilyesmit, de nedves WC-papír általában van otthon. Egyszerűen praktikusnak gondolom ezeket a termékeket, és nem hiszem, hogy ezzel több hulladékot termelnék, mint egyébként, és eddig senkinek sem lett baja tőle. A nedves WC-papírból körülbelül havi kétszer vásárolok egy 50 darabos kiszerelést, de szoktam venni 10 darabost is, ezt használom az otthonom kívül, de a gyerek kezét is ezzel törlöm a játszón vagy a sajátomat, ha nincs más. Hogy mit használtam előtte? Gondolom, papírzsepit.”

Ildi, 38

„Nem használok semmilyen előre nedvesített törlőkendőt, sem a kezem, sem a konyhai pult takarítására. Nem hiszek abban, hogy mindent fertőtleníteni kellene, ráadásul, ha jól tudom, egészségügyileg sem jó, mert ezek a szerek a hasznos baktériumokat is elpusztítják.

Pár hónapos a kisbabám, kézenfekvő lenne a nedves popsitörlő használata, de már a várandósságom alatt úgy döntöttem, megpróbálom elkerülni több okból is. Egyrészt azért, mert minimalista elveket képviselek, ami nálam azt jelenti, próbáljon meg az ember minél kevesebbet fogyasztani abból, amiből nem muszáj. A popsitörlőt például teljesen feleslegesnek tartom, amikor egyszerűen ki lehet váltani mással is.

Fogalmam sincs, mikor bomlik le és eldugíthatja a csatornát is. Másrészt azt gondolom, hogy a gyerekem bőrének az a legjobb, ha simán vízzel lemosom a popsiját. A várandósságom végén tudatosan készültem erre. Anyagdarabokból kis 10×10 centiméteres darabokat szabtam ki és szegtem be, a lényeg az volt, hogy pamut legyen. Ezeket a popsitörlőket egy műanyag dobozkába beletettem és használat előtt sima vízzel le szoktam spriccelni, erre egy régi pumpás virágspriccelőt vetek be, ha szükség van rá. Jó érzés számomra, hogy a babám bőre semmilyen vegyszerrel nem érintkezik.

Takarításhoz sem használok ilyesmit. Szódabikarbónával, ecettel oldom meg és két ronggyal, amiket általában ki szoktam mosni. Egyedül papírtörlőt szoktam venni, az ablakpucoláskor erre teszem az ecetes vizet. Szóval víz, ecet és egy kis kapirgálás a módszerem. Jó érzés vegyszerek nélkül élni.”

A TVE véleménye

 ! Drága

Nedves törlőkendővel takarítani nem éri meg: egy 40 darabos konyhai törlőkendő 700-800 Ft, ezzel, ha napi 2 kendőt használunk el, 20 napig takaríthatunk. Az egy literes kiszerelésű, hasonló minőségű általános tisztítószer ára is kb. 800 forint, ez vízzel hígítva akár 40-szer (felmosóvízbe egy kupak, felülettörlésre néhány csepp elég) ráadásul nemcsak felülettiszttításra, hanem felmosásra is használhatjuk ezeket a termékeket.

 ! Vegyszeres

Egy korábbi cikkben részletesen írtunk arról, miért nem jó az egészségünknek, ha otthon rendszeresen antibakteriális szerekkel takarítunk, a használati útmutatás szerint a találomra kiválasztott terméken a cég mégis kifejezetten otthoni takarításhoz ajánlja a baktérium és vírusölő szereket tartalmazó antibakteriális kendőt.

A bútorápolókat és a felülettisztítókat általában 25-50 darabos kiszerelésben árulják, ami mondjuk kb. 10 takarításhoz elég, bár attól is függ mekkora a lakás. Feleslegesen szemetelünk, és több vegyszerrel érintkezik a kezünk a használatuk közben, mintha egy rongyra cseppentettük volna bútorápolót, vagy ecetes szivaccsal töröltük volna át a konyhapultot.

Példaként itt egy fertőtlenítős tisztítókendő összetételi listája: <5% nem ionos felületaktív anyag, kationos felületaktív anyag, oxigén alapú fehérítőszer/fertőtlenítőszer (hidrogén-peroxid); Illatanyag; Limonene; Iodopropyl butylcarbamate; Fertőtlenítőszer: didecyl dimethyl ammonium chloride 0,75 g/100 g folyadékban, Hidrogén-peroxid 0,5 g/100 g folyadékban.

 ! Nem lebomló műanyag

Minden egyes használattal egy plusz vegyszeres hulladékot termelünk, ráadásul a tisztítókendők alapanyaga műszálas, vagyis műanyag, ami legalább száz év alatt bomlik le.

A csomagoláson a gyártók nem tüntetik fel, hogy milyen alapanyagból készülnek ezek a termékek, és a szabályok szerint a termékek biztonsági adatlapján sem kell feltüntetni ezt az információt. Kíváncsiságból megkérdeztünk egy magyar gyártót, akik babák számára és felület tisztításra is gyártanak ilyen termékeket. Túlnyomórészt 80% poliészter 20% viszkóz spunlace alapanyagot használnak, illetve természetes anyagokból készült bioflush alapanyagot.

Bár léteznek biológiailag lebomló kendők, a baba popsitörlők között, azokért jóval többet kell fizetni. Egy biológiailag lebomló biopamut baba popsitörlő darabonként 37 forintba, egy átlagos műanyag popsitörlő a Tesco kínálatából nagyjából 8 forintba kerül.


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok