fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tavaszi nagytakarítás – 6 tipp, hogy hatékony legyen

tavaszi nagytakarítás tippek

A lakás alapos kitakarítása, a tavaszi nagytakarítás óriási feladat. Az alábbiakban azokra a gyakori hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyeket érdemes elkerülni a zökkenőmentes és hatékony munka érdekében, a Which? brit fogyasztói oldal ajánlása alapján.

Az alapos tavaszi nagytakarítás rengeteg teendővel jár, és valószínűleg nem ezek a legizgalmasabb feladatok a tennivaló listádon. De ha a hozzáállásodon változtatsz egy picit, és az egészséged és boldogságod érdekében a környezetedre is jobban odafigyelsz, meglátod, repül majd az idő takarításkor. Összeraktunk nektek egy listát azokból a – nagytakarításkor elkövetett – leggyakoribb hibákból, amelyeket, ha sikerül elkerülni, nem lesz akadály a nagytakarítás.

tavaszi nagytakarítás tippek

1. Kell egy terv!

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy terv nélkül vágnak bele a tavaszi nagytakarításnak. Készíts egy tennivaló listát: a legfontosabb és legidőigényesebb tennivalók kerüljenek a lista elejére, és a kisebb, könnyebb munkák a lista végére. Miután a fejedben összeállt, hogy milyen feladatokat kell megcsinálnod, csináld végig őket szisztematikusan, szobáról szobára haladva. Haladj a szoba egyik végétől a másikig, a plafontól a padlóig. A logikusan kialakított módszer biztosítja, hogy alapos legyél, vagyis hogy ne hagyj ki semmilyen területet.

1% szja

Mielőtt a tavaszi nagytakarítás alapvető feladatainak – a portörlésnek és a porszívózásnak – nekiállnál, rakj rendet minden szobában! Pakolj el mindent, amit tudsz. Így mindenhol tudsz majd portalanítani, és biztosan nem fogsz poros, piszkos részeket találni a szobában, miután helyükre teszed a tárgyakat, bútorokat. Ha az eldobált szennyes ruhák mindennapos részei a lakásnak, mert nincs hol gyűjteni őket, gondold át, szükséged van-e esetleg valamilyen ruhatároló helyiségre, gardróbszekrényre.

A nagytakarítás gyorsabb, ha minden családtag vállal valamilyen feladatot. A gyerekeknek is adj feladatot, így megtanulhatják a takarítás legfontosabb lépéseit, és a felelősségvállalást. Hidd el, egyszerűbb lesz minden, ha van egy rendesen kidolgozott terved, teendő listád, és ha első lépésként rendet raksz a szobákban.

tavaszi nagytakarítás tippek

2. Készítsd elő gondosan a takarítóeszközöket!

Egy alapos tavaszi nagytakarításhoz a rongyoktól kezdve a porolókon át, a porszívóig, kisseprűig és lapátig sokféle eszközre lesz szükséged. Győződj meg róla takarítás előtt, hogy a takarítóeszközeid tiszták, és működőképes állapotban vannak! Ez segíteni fog a lehető legjobb eredmény elérésében.

A porszívó különösen fontos eleme a tavaszi nagytakarításnak – ellenőrizd le, hogy megfelelő állapotban van-e, Tisztítsd ki a porszívódat: ürítsd ki a porzsákot, és nézd meg, hogy minden rendben van-e. Ha nem szív rendesen, nézd meg az útmutatónkat, mit lehet tenni ilyenkor. Remélhetőleg meg tudod oldani a problémát, és nem kell új porszívót venned. Az eszközök mellett természetesen az sem mindegy, milyen takarítószereket választasz.

Nemrégiben a leguniverzálisabb terméket, általános felülettisztítókat teszteltünk, hogy kiderítsük, jók-e bármire is. Az eredményekről itt olvashatsz részletesen.

Általános tisztítók helyett használj inkább speciális szereket, zöld alternatívákat, illetve vegyszermentes eszközöket a háztartási feladatokhoz:

  • ablakra ablaktisztítót / zöld tipp: ecetet
  • konyhában konyhait tisztítószert vagy hideg zsíroldót / zöld tipp: szódabikarbónát
  • fürdőszobában vízkőoldót / zöld tipp: ecetet vagy citromsavat
  • porhoz tollseprűt, törlőrongyot, porszívót felmosáshoz meleg vizet

Háztartási vegyszerek vásárlásához  segítséget nyújt a Tudatos Vásárló Applikáció, további háztartászöldítő tippekért pedig csatlakozz a Tiszta Otthon Ökokör programunkhoz!

3. Nézz fel!

Könnyű abba a hibába esni, hogy csak azokra a területekre és tárgyakra koncentrálunk, amiket látunk, és a szemmagasság fölötti, illetve látótávolságból kieső szobarészekről és bútorokról megfeledkezünk. Pedig a plafont, és a magasan lévő berendezési tárgyakat (például a lámpákat, csillárokat, mennyezeti ventillátorokat), polcokat és ajtókereteket is portalanítani kell. Ha ezt elfelejted, és csak a legvégén kerítesz rá sort, összekoszolod a frissen portalanított szobát. Ne ess ebbe a csapdába: haladj minden szobában szisztematikusan fentről lefelé. Nézd meg, hogy van-e penészes felület a plafonon, és a szemmagasság feletti területeken! Ha segítségre van szükséged, hogyan tudod eltüntetni a penész, itt leírtuk, hogyan vedd fel a harcot környezetbarát házi szerekkel a penész ellen.

tavaszi nagytakarítás tippek matrac

4. Gondolj a matracodra is!

Valószínűleg csak akkor jut eszedbe a matracod, amikor aludni mész, ugye? Vagy talán még akkor sem. Még ha nincs is érzékelhető szaga, és nem látszanak foltok rajta, attól még a matrac a testnedveket és az elszáradt bőrdarabokat magába szívja. Ez pedig ideális terep a poratkák számára; fontos, hogy ápold a matracodat, hiszen a poratka sokaknál allergiás reakciót okozhat, illetve válthat ki. Ha úgy döntesz, hogy új matracra van szükséged, vásárlás előtt, nézd meg matractesztünk eredményét.

tavaszi nagytakarítás tippek ablak

5. Ne feledkezz meg a beltéri levegőminőségről!

Gondolj otthonod levegőminőségére is! Mivel a probléma nem látványos, eszünkbe sem jut. Pedig egy csomó mindent tudsz tenni a tavaszi nagytakarítás közben a beltéri levegő minőségének javításáért. Légy tudatában annak, milyen vegyszereket használsz a takarításhoz, és hogy ezek mennyire légszennyezőek. Nyisd ki az ablakokat, szellőztess gyakran. Olvasd el útmutatónkat arról, mit tudsz tenni a beltéri levegő minőségének javításáért!

tavaszi nagytakarítás tippek

6. A negatív hozzáállás nem segít

A tavaszi nagytakarítás sokak számára unalmas, monoton feladatokból álló kemény munka: hatalmas felületek, rég látott sarkok, végeláthatatlan tisztítás, súrolás, rendrakás. De ha egy picit megváltoztatod a hozzáállásod, pozitívan állsz a dologhoz, és úgy fogod fel a nagytakarítást, hogy végre alakíthatod az otthonod kedved szerint és közben még mozogni is tudsz egy kicsit – az egész folyamat kellemesebb lesz, meglátod!

A tavaszi nagytakarítás a testi és szellemi jóllétedről is szól, különösen akkor, ha (penész, vagy egyéb) allergiával küszködsz. Most, hogy a koronavírus-intézkedéseken lazítani kezdenek, itt az idő, hogy megszabaduljunk a pókhálóktól, hogy otthonunkban újra vendégeket fogadhassunk akkor, amikor ezt a biztonsági intézkedések már lehetővé teszik.

Valószínű, hogy a karantén utáni korszakban általánosságban több időt fogunk otthon tölteni ahhoz képest, hogy mennyit tartózkodtunk otthon a járvány kitörése előtt. Ha rendben tartod a teret, amelyben napi szinten dolgozol, az segíteni fog, hogy pozitív és produktív maradj!  

 

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok