fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tartósítás papírral

| Sebestyén Éva

Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi.  A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.

Az amerikai Kavita Shukla gyerekként látogatott el először Indiába, nagymamájához. Itt ismerkedett meg egy tradicionális gyógynövénykeverékkel, melyet a nagymamája adott neki gyógyszerként, miután meggondolatlanul ivott a csapvízből.

Később, hosszas kutatás és fejlesztés után megszületett a FreshPaper, egy olyan papírdarab, melyet a nagymama gyógynövénykeverékének továbbfejlesztett verziójával itatnak át, és képes arra, hogy 2-4-szer tovább frissen tartsa a zöldségeket és gyümölcsöket.

Hatékonyságát annak köszönheti, hogy a gyógynövények távol tartják a penészgombákat és a baktériumokat, melyektől a növények bomlásnak indulnának. Ehhez mindössze a gyümölcs/zöldség alá kell tenni a papírt, amely három-négy hétig képes kifejteni hatását.

A FreshPaper abszolút környezetbarát: újrahasznosítható, könnyen lebomlik, komposztálható, és a tartósításon túl komoly missziója is van. A pazarlás elleni küzdelem mellett abban is segítséget próbál nyújtani, hogy a szegény, vagy katasztrófa sújtotta vidékeken is friss élelmiszerhez juthassanak a rászorulók.

Ezért amikor valaki megvásárol egy csomagot a termékből, a cég egy-egy kiemelt projekt keretében egy másik csomagot adományoz jótékony célokra, hogy olyan helyen használhassák a papírt, ahol az élelmiszer-szállítmányok frissen tartásában segítséget nyújthat.

A vállalkozás 2010-ben indult útjára, és egyelőre kiskereskedőként elsősorban az Egyesült Államokban értékesíti termékeit. Ma már nemcsak a háztartások, de a termelők is előszeretettel használják a frissen tartó papírt.

Hazánkban sajnos egyelőre nem forgalmazzák, legfeljebb közvetlen rendeléssel lehet hozzájutni. Remélhetőleg azonban az egyre nagyobb sikernek és a növekvő népszerűségnek köszönhetően a FreshPaper szélesebb körben is elterjed.

Forrás: Foodtank.com

Fotó: FreshPaper

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok