| Sebestyén Éva
Tartósítás papírral
Becslések szerint a világ élelmiszerkészletének negyede a kukában végzi. A pazarlás csökkentéséhez járulhat hozzá egy találmány, amellyel meghosszabbítható a zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje. Egy egyszerű, gyógynövényekkel átitatott papírdarabról van szó.
Az amerikai Kavita Shukla gyerekként látogatott el először Indiába, nagymamájához. Itt ismerkedett meg egy tradicionális gyógynövénykeverékkel, melyet a nagymamája adott neki gyógyszerként, miután meggondolatlanul ivott a csapvízből.
Később, hosszas kutatás és fejlesztés után megszületett a FreshPaper, egy olyan papírdarab, melyet a nagymama gyógynövénykeverékének továbbfejlesztett verziójával itatnak át, és képes arra, hogy 2-4-szer tovább frissen tartsa a zöldségeket és gyümölcsöket.
Hatékonyságát annak köszönheti, hogy a gyógynövények távol tartják a penészgombákat és a baktériumokat, melyektől a növények bomlásnak indulnának. Ehhez mindössze a gyümölcs/zöldség alá kell tenni a papírt, amely három-négy hétig képes kifejteni hatását.
A FreshPaper abszolút környezetbarát: újrahasznosítható, könnyen lebomlik, komposztálható, és a tartósításon túl komoly missziója is van. A pazarlás elleni küzdelem mellett abban is segítséget próbál nyújtani, hogy a szegény, vagy katasztrófa sújtotta vidékeken is friss élelmiszerhez juthassanak a rászorulók.
Ezért amikor valaki megvásárol egy csomagot a termékből, a cég egy-egy kiemelt projekt keretében egy másik csomagot adományoz jótékony célokra, hogy olyan helyen használhassák a papírt, ahol az élelmiszer-szállítmányok frissen tartásában segítséget nyújthat.
A vállalkozás 2010-ben indult útjára, és egyelőre kiskereskedőként elsősorban az Egyesült Államokban értékesíti termékeit. Ma már nemcsak a háztartások, de a termelők is előszeretettel használják a frissen tartó papírt.
Hazánkban sajnos egyelőre nem forgalmazzák, legfeljebb közvetlen rendeléssel lehet hozzájutni. Remélhetőleg azonban az egyre nagyobb sikernek és a növekvő népszerűségnek köszönhetően a FreshPaper szélesebb körben is elterjed.
Forrás: Foodtank.com
Fotó: FreshPaper
A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült.