fbpx

| Tudatos Vásárló

Táplálkozzunk egészségesen: így főzzünk okosan

Hogyan tároljuk az élelmiszereket? Milyen főzési technikát használjunk, ha minél több vitamint és ásványi anyagot szeretnénk megtartani? Mennyi ideig tarthatjuk a fagyasztóban az ételeket? Elmondjuk.

Ha a konyhában betartjuk a megfelelő higiéniai szabályokat, csökkenthetjük az ételmérgezés veszélyét. A baktériumok felfedezése óta, és főképpen mióta van ivóvíz a konyhákban, az olyan gesztusok, mint hogy kezet mossunk, mielőtt hozzányúlunk az élelmiszerekhez, különválasszuk a nyers és a főtt ételeket egymástól, gyakran elmossuk a konyhai eszközöket, kicseréljük az elhasznált törlőkendőket, mára már teljesen megszokottá váltak.

Az ételek elkészítésénél olyan eljárásokat használjunk, amelyek kevesebb zsiradékot igényelnek. Ha lefedjük az ételt főzés közben, 1/5-nyi energiát takaríthatunk meg. Egy átlagos háztartásban így könnyen megspórolhatunk 50 kWh-nyi áramot évente. Ha kevés időnk van, használjuk inkább kuktát, amiben fele vagy harmadannyi idő alatt elkészülnek az ételek.

A zöldségek főzés közben elvesztik vitamintartalmuk egy részét (kivéve a sárgarépában található A vitamint); ezért inkább pároljuk vagy gőzöljük az ételeket, mintsem hogy vízben főzzük. Így több ásványi anyag is marad meg az ételben. Azonban még ha alacsonyabb is a főzött zöldségek vitamintartalma, mint a nyers zöldségeké, még mindig jobb olyan zöldséget enni, ami már elvesztette vitamintartalma egy részét, mint egyáltalán nem enni zöldséget. A főzés közbeni vitaminveszteség zöldségenként változó.

Nemcsak a főzési mód befolyásolja az ételek vitamintartalmát.

 • Hámozás: A vitaminok nagy része a gyümölcsök és zöldségek héjában vagy közvetlenül a héja alatt található.
 • Tisztítás: gyorsan öblítsük le a gyümölcsöket és zöldségeket, így kevesebb vitamint veszítünk, mintha hosszasan áztatnánk őket.
 • Melegítés és melegen tartás: a folyamatos melegen tartás vitaminvesztéshez vezet, ráadásul kedvező környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához. Ez nem csak az otthoni háztartásra igaz, hanem az éttermekre is. Válasszunk mindig frissen elkészített ételeket olyanok helyett, amelyek már C vitamin tartalmuk 90%-át elveszítették egy órányi melegen tartás következtében.

Az élelmiszerek tárolása

Az élelmiszerek megfelelő tárolása alapvető fontosságú. Tartsuk mindig megfelelő hőmérsékleten és fénytől védett helyen a termékeket, továbbá ellenőrizzük folyamatosan a lejárati dátumokat.

Tároljuk az élelmiszereket a lehető legtovább eredeti, zárt csomagolásukban, mivel a terméknek ez a legmegfelelőbb, és így tartható el a legtovább. Ha kinyitottuk a csomagolást, helyezzük tartalmukat lezárható műanyag-, üveg-, vagy porcelántartókba. A nem lezárható tartók esetében használjunk egy tányért vagy étkezési fóliát (folpack) a lezárásra. Az újrahasználható szilikonfedők minden edényhez használhatóak. Az alumínium használatát kerüljük, ha lehet, mivel egyrészt káros a környezetre, másrészt a savas ételek (paradicsom, olivabogyó, hal, stb.) kimarják az alumínumot, ami így bekerülhet az ételbe.

A legutolsó vizsgálatok szerint a műanyagedények és az étkezési fólia kémiai összetevői azonban nem kerülnek be az élelmiszerekbe. Mindenesetre az üveg és a porcelántárolók a legbiztonságosabbak.

 • Sajtok: A sajtokat műanyag dobozba saját eredeti csomagolásukban vagy zsírpapírba csomagolva több héten át eltarthatjuk a hűtő 7 fokra állított részében. Azonban a romlandóbb, friss sajtokat a csomagolás kibontása után célszerű gyorsan elfogyasztani.
 • Felvágottak: A felvágottakat műanyagdobozban tároljuk a hűtő leghidegebb részében. Figyeljünk arra, hogy a főtt felvágottak gyorsabban romlanak.
 • Húsok, halak: Étkezési fóliával lefedve, a hús több napig is eláll a hűtő leghidegebb részén. Minél nagyobb darabról van szó, annál tovább eláll (például egy egybensülthöz vásárolt egész darab tovább eláll, mint a pörköltnek felvágott hús, a pörkölt alapanyag pedig tovább eláll, mint a darált hús). A halat és a darált húst még a vásárlás napján el kell készíteni.
 • Tojás: A tojásokat a tojás napjától számított 28 napig lehet tárolni. Mindenesetre az olyan ételekhez, amihez nyers állapotban használjuk a tojást, jobb ha egy hétnél nem öregebb tojásokat választunk. Az ilyen készítményeket tároljuk a hűtő leghidegebb részében és a lehető leghamarabb fogyasszuk el.
 • Gyümölcsök, zöldségek: A zöldségeket nejlonzacskóban tároljuk a hűtőben, hagyjuk némi rést, hogy bejuthasson a levegő, így anélkül tudjuk frissen tartani a zöldségeinket, hogy megrohadnának a zacskóban kicsapódott nedvességtől. Mindaddig, amíg ránézésre frissek, fogyaszthatóak is, mindenesetre a legtöbb vitamint teljesen friss állapotukban tartalmazzák. Elég egy napig a hűtőben tárolni a salátát, és máris elveszíti C-vitamin tartalmának 25%-át. A gyümölcsöket tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Az almákat azonban válasszuk külön a kiwitől és a paradicsomtól, mivel az érett alma etilént választ ki, ami serkenti a többi gyümölcs érését és így növeli a romlandóságukat is.
 • Olaj: A többszörösen telítettlen zsírsavakban gazdag olajokat fénytől és hőségtől védett helyen tároljuk.
 • Maradékok: A maradékokat ajánlott gyorsan lehűteni, akár úgy, hogy hideg vízbe merítjük az edényt vagy úgy, hogy télen kitesszük a hidegre. Ahogy elérte az étel hőmérséklete a szobahőmérsékletet, rögtön tegyük hűtőbe, így megelőzzük a baktériumok kifejlődését.

Az élelmiszerek frissességének megőrzése érdekében, ahogy visszaértünk a bevásárlásból, rögtön tegyük őket a hűtőbe. A hűtőszekrény különböző részei más-más hőmérsékletűek, ahová az élelmiszereket romlandóságuk alapján helyezzük el:

 • A megfelelő hőmérséklet a hűtőszekrény középső polcán 5°C. Azonban nem egyenletes a hőmérséklet az egész belső térben. Figyelembe véve az eltérő hőmérsékletekből származó előnyöket, gondolkodhatunk az optimális tárolásról, minden élelmiszerünk esetében.
 • A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van, melyeket a zöldségeknek használjunk (2°C). Erre a helyre kerüljenek a friss húsok és halak is. Ha az alsó polcokra tesszük őket, az megelőzi azt is, hogy más élelmiszerekre csöpöghessenek.
 • A tojásokat, tejtermékeket, felvágottakat, a maradékokat, süteményeket és a ‘Hűtést igényelnek felbontást követően’ feliratú élelmiszereket tároljuk a középső polcokon (4-5°) és a felső polcon (8°C). Az alsó fiókok (10°C-ig) a zöldségek és gyümölcsök tárolására vannak, melyek az alacsonyabb hőmérsékleten károsodhatnak. A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek (10-15 °C) és ide olyan termékek kerülhetnek, amelyeknek nem kell nagy hűtés. Pl. italok, mustár vagy vaj. (forrás: EUFIC)

Fagyasztás

A fagyasztó révén mindig lehet kéznél jó minőségű tartalékélelmiszer. Tehetünk bele már lefagyasztva (lehetőleg akciók során) vásárolt gyümölcsöt és zöldséget. A rögtön a leszedés után lefagyasztott termékekben sokkal több a vitamin, mint a világ egy messzi tájáról behozott élelmiszerben, ami azután még hosszasan áll a polcokon, mielőtt eljut a konyhánkba. Azonban csakúgy, mint a fagyasztott halak és más már lefagyasztva vásárolt élelmiszerek esetében, a zöldségnél is kerüljük az ízesített termékeket, mert gyakran túl sok sót és zsiradékot tartalmaznak.

A 4 csillagos fagyasztókban saját magunk is fagyaszthatunk le élelmiszereket. A fagyasztandókat műanyagdobozba vagy fagyasztózacskóba csomagolva hermetikusan lezárva tegyük el, így megmarad az élelmiszerek nedvességtartama, anélkül, hogy dér formájában lerakódna a felszínükön. Könnyebben meg fogjuk később találni, amit keresünk, ha ráírjuk a csomagolásra, hogy mi van benne. Ugyanígy a dátumot is írjuk rá, így biztosan felhasználjuk, még a lejárati dátum előtt.

A megfelelően megérett gyümölcsök és zöldségek, amelyeket a leszedés után rögtön lefagyasztunk, jótékony változatosságot hoznak a téli napokra. A töltésre kész előre kivájt paradicsom, a desszertekhez és frappékhez eltett eperpüré, a torták díszítésére eltett, félbevágott sárgabarack, a málna vagy akár a lefagyasztott lecsó mind a nyarat idézik, amit a téli időszakokban nagy örömmel fogadunk.

Néhány olyan hagyományos és nem drága húsos ételből, mint a pörkölt, a pecsenye, a húsleves vagy a lasagne nem kerül sokkal több időbe dupla adagot készíteni. A felesleget fogyasztásra kész adagokra kiporciózva lefagyaszthatjuk.

Ugyanígy járhatunk el a maradékokkal vagy az olyan, nagyobb mennyiségben megvásárolt élelmiszerek esetén, aminek szavatossága hamarosan lejár (viszont sose fagyasszunk le már lejárt szavatosságú élelmiszert, mivel a fagyasztás nem javít az áru minőségén).

A házilag lefagyasztott élelmiszerek ugyan sokáig eltarthatók, de azért jobb, ha az alábbi időszakokat nem haladja meg a tárolás:

 • Gyümölcs és zöldség: 10 – 12 hónap
 • Fűszernövények: 12 hónap
 • Főtt/sült húsok (pl. pörkölt, sült, baromfi) : 5 hónap
 • Quiche vagy pizza : 2 hónap
 • Zöldségleves : 3 hónap
 • Kenyér : 3 hónap
 • Vaj : 6-8 hónap
 • Nyershús : 3-6 hónap a sovány húsok esetében

Annak érdekében, hogy folyamatosan használjuk a lefagyasztott ételeket és hogy még véletlenül se felejtsünk semmit a fagyasztó mélyén, írjunk egy listát arról, hogy mikor mit teszünk be és veszünk ki (esetleg csak a ritkán használt élelmiszerek esetén). De használhatunk akár öntapadós matricákat a fagyasztón belül annak jelölésére, hogy éppen mit hova tettünk.

A szisztematikusan elrendezett mélyhűtő segít abban, hogy átlássuk, mi is van otthon. Az újonnan lefagyasztott élelmiszereket tegyük alulra, a hamarosan elfogyasztandókat pedig tegyük jól látható helyre.

A maradékok felhasználása

Magyarországon háztartásonként évi 50 ezer forintnyi ételt dobunk ki. Amilyen súlyos a probléma, oly kevés szó esik róla. Pedig az ételhulladék kérdése nemcsak az esztelen pazarlás miatt égető téma, az érintetlenül kukába dobott élelmiszer-ipari termékek a környezet számára is súlyos és teljesen felesleges terhelést jelentenek.

Inkább használjuk fel a maradék tésztát valamilyen rakott ételhez, a megmaradt zöldségeket leveshez vagy palacsintatölteléknek, más maradékokat egy szufléhoz, salátához, lepényhez, kroketthez, leveles tésztához… hagyjunk szárnyalni a képzeletünket!

 

Forrás: FRC

Kép: FRC, dreamstime

A cikk a svájci Fédération Romande des Consommateurs (www.frc.ch) “Bien manger á petit prix” c. kiadványából készült, figyelembe véve a hazai étkezési szokásokat. A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás