fbpx

| Tudatos Vásárló

Tanulmányúton jártunk Csehországban

Júniusban a TVE két képviselője részt vett a „Tanuljunk a Szolidaritás Központú Élelmiszer-rendszerekről” Grundtvig Tanulási Kapcsolatok program csehországi tapasztalatcsere-programján. A 3 napos tanulmányúton nemzetközi partnereinkkel a tapasztalatok megosztása mellett új célokat is meghatároztunk.

Az első napot Prágában töltöttük, ahol megismerkedtünk egy szállásunkhoz közeli közösségi kerttel, amelynek egyik fő szervezője éppen a cseh koordinátorunk volt. Az elhagyatott prágai területen jelenleg 20 körüli a kertészkedők száma, de a szervezőknek nagy terveik vannak a következő évekre: teraszos kert kialakítása mellett kerti konyhát is építenének.

A valaha gyümölcsösként funkcionáló terület az utóbbi évtizedekben tulajdonos híján leginkább csak illegális szemétlerakóként és hajléktalanok szállásaként működött. Az elmúlt évben egy szerencsés helyzetnek köszönhetően a szervezők megkapták a jogot arra, hogy közösségi kertként használják a következő években. Megtisztították, földet hozattak, ágyásokat alakítottak ki, és egy részén már idén teremnek a zöldségek. A valaha volt kert tehát hamarosan visszanyerheti korábbi arcát.

Másnap korán indultunk a Prágától nem messze fekvő, közösségi mezőgazdasági rendszerben működő kertbe, a Kompotba.

A közös reggeli után segítettünk felkészülni a délutáni átadásra: epret és cukorborsót szedtünk, fűszernövényeket ültettünk. A gazda, Míla Kettnerová elmesélte a kert történetét, majd ehető vad növényeket gyűjtöttünk a horvát résztvevők segítségével.

A kertben mini méhészet is működik.

Természetesen kaptunk egy friss lépesméz-kóstolással megspékelt bemutatót.

Ezután jött a nap szakmai része: az itteni tagok osztották meg a tapasztalatikat 4 csoportbeszélgetésen (adminisztráció és a tagok bevonása, kommunikáció, pénzügyek, méhészkedés). Az esti órákban megérkeztük a következő szállásra, a Prágától kb. egy órányira található Ecocenterbe. Az esti ismerkedős beszélgetésen meséltünk az itthoni Háromkaptár közösségről és bemutattunk a TVE népszerűsítő tevékenységét. Másnap reggel egész napos szakmai beszélgetések vártak ránk CSA-témában, késő délután pedig nekiláttunk a közös főzésnek.

Többek között a következő területekről beszélgettünk: a CSA definíciója, idősek és fiatalok bevonásának lehetőségei, kommunikáció fejlesztése a CSA tagok között, nemzetközi CSA-hálózat, nemzetközi vetőmag hálózat létrehozása. Az Open Space technikával megtartott beszélgetések sokat segítettek abban, hogy a nemzetközi példák segítségével továbbfejleszthessük a TVE népszerűsítő tevékenységét, illetve utat tudjunk mutatni azoknak a hazai gazdáknak, akik elakadtak valamelyik területen.

Képek: Nagy Melinda

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok