fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tanulmányúton jártunk Csehországban

| Tudatos Vásárló

Júniusban a TVE két képviselője részt vett a „Tanuljunk a Szolidaritás Központú Élelmiszer-rendszerekről” Grundtvig Tanulási Kapcsolatok program csehországi tapasztalatcsere-programján. A 3 napos tanulmányúton nemzetközi partnereinkkel a tapasztalatok megosztása mellett új célokat is meghatároztunk.

Az első napot Prágában töltöttük, ahol megismerkedtünk egy szállásunkhoz közeli közösségi kerttel, amelynek egyik fő szervezője éppen a cseh koordinátorunk volt. Az elhagyatott prágai területen jelenleg 20 körüli a kertészkedők száma, de a szervezőknek nagy terveik vannak a következő évekre: teraszos kert kialakítása mellett kerti konyhát is építenének.

A valaha gyümölcsösként funkcionáló terület az utóbbi évtizedekben tulajdonos híján leginkább csak illegális szemétlerakóként és hajléktalanok szállásaként működött. Az elmúlt évben egy szerencsés helyzetnek köszönhetően a szervezők megkapták a jogot arra, hogy közösségi kertként használják a következő években. Megtisztították, földet hozattak, ágyásokat alakítottak ki, és egy részén már idén teremnek a zöldségek. A valaha volt kert tehát hamarosan visszanyerheti korábbi arcát.

Másnap korán indultunk a Prágától nem messze fekvő, közösségi mezőgazdasági rendszerben működő kertbe, a Kompotba.

A közös reggeli után segítettünk felkészülni a délutáni átadásra: epret és cukorborsót szedtünk, fűszernövényeket ültettünk. A gazda, Míla Kettnerová elmesélte a kert történetét, majd ehető vad növényeket gyűjtöttünk a horvát résztvevők segítségével.

A kertben mini méhészet is működik.

Természetesen kaptunk egy friss lépesméz-kóstolással megspékelt bemutatót.

Ezután jött a nap szakmai része: az itteni tagok osztották meg a tapasztalatikat 4 csoportbeszélgetésen (adminisztráció és a tagok bevonása, kommunikáció, pénzügyek, méhészkedés). Az esti órákban megérkeztük a következő szállásra, a Prágától kb. egy órányira található Ecocenterbe. Az esti ismerkedős beszélgetésen meséltünk az itthoni Háromkaptár közösségről és bemutattunk a TVE népszerűsítő tevékenységét. Másnap reggel egész napos szakmai beszélgetések vártak ránk CSA-témában, késő délután pedig nekiláttunk a közös főzésnek.

Többek között a következő területekről beszélgettünk: a CSA definíciója, idősek és fiatalok bevonásának lehetőségei, kommunikáció fejlesztése a CSA tagok között, nemzetközi CSA-hálózat, nemzetközi vetőmag hálózat létrehozása. Az Open Space technikával megtartott beszélgetések sokat segítettek abban, hogy a nemzetközi példák segítségével továbbfejleszthessük a TVE népszerűsítő tevékenységét, illetve utat tudjunk mutatni azoknak a hazai gazdáknak, akik elakadtak valamelyik területen.

Képek: Nagy Melinda

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok