fbpx

| Török Katalin

Takarítás vegyszer nélkül – A mikroszálas tisztítókendőkről

A drogériák és szupermarketek polcai roskadoznak a különböző, erősebbnél erősebb tisztítószerektől. Mind azt ígéri, a másiknál tisztábbra takaríthatod vele a lakásod. Közben a sarokban, a felmosórongyok és súrolószivacsok között megbújik egy forradalmi, vegyszermentes takarítási eszköz: a mikroszálas tisztítókendő. Utánajártunk, mit is takar a fogalom, és hogy valóban forradalmasítja-e a takarítást.

A takarítás valójában egyszerű művelet: a lakás különböző felületein megtapadt szennyeződést valamilyen módszerrel el kell távolítani. Az uralkodó nézet szerint erre a legmegfelelőbb módszer, ha különböző erősségű vegyszerekkel feloldjuk, majd egy puha vagy épp „dörzsis” felületű szivaccsal, kendővel letöröljük a piszkot. Aki szeretné elkerülni a tisztítószer használatát, sima vizes ronggyal felszerelkezve indíthat támadást a kosz ellen. A makacs szennyeződések azonban rendszerint kifognak ezen a kissé fapados módszeren. Létezik azonban egy olyan módszer, amely felveszi a versenyt a vegyszeres takarítás eredményességével, ugyanakkor környezetkímélő, vegyszermentes és költséghatékony: a fizikai-mechanikai takarítás mikroszálas törlőkendővel.

Az első hallásra ijesztően high-tech kifejezés mögött egyszerű ötlet bújik meg. A fizikai-mechanikai takarítás annyit jelent, hogy a szennyeződést nem vegyszerrel lazítjuk fel, hanem a száraz vagy vizes takarítóeszköz segítségével, mechanikusan. A módszert egy német takarítási szakember fejlesztette ki és szabadalmaztatta, miután saját és alkalmazottai bőrén tapasztalta a vegyszerek allergiát kiváltó mellékhatásait – meséli Kántor Jánosné, a technológiát kifejlesztő német Ha-Ra cég termékeit forgalmazó Kántor Tisztítástechnikai Bt. vezetője. Olyan tisztítószövetet készített, amihez a takarítás során elegendő csak tiszta vizet használni. Az új szövet speciális, finom rostjainak milliói képesek arra, hogy a tisztítás során még a makacs szennyeződés- és zsírrészecskéket is fellazítsák, feldarabolják és magukba szívják, így a tisztítószerek több mint 95%-a megtakarítható. A mikroszálas textil ék alakú, igen finom poliamid, poliészter szálakból áll, amelyeket apró pici „hurkokká és horgokká” szőnek. A szennyeződés mértékétől és a tisztítandó felület fajtájától függően különböző szálkiképzésű textileket fejlesztettek ki, amelyek éppen a megfelelő feladathoz szükséges tulajdonságokkal, tisztító hatással rendelkeznek.

A mikroszálas eszközökhöz nem szükséges (sőt, sok esetben tilos) tisztítószert használni, elég a kendőt bevizezni. A víz fellazítja, a milliónyi kis „hurok és horog” éles éle feldarabolja és foglyul ejti a szennyeződést, amit az anyag magában tart. A parányi elektrosztatikus szálak elektromos töltésük révén mágnesként vonzzák magukhoz a port, a porszemeket az anyag magában tartja. Karc nélkül tisztít, így akár kényes felületeken (legyen az üveg, CD vagy kerámia) és szárazon is használható. A látható szennyeződések mellett a mikroszálas tisztítókendők a felületeken lévő baktériumokat is eltávolítják, ezt laboratóriumi tesztek is bizonyították.

A mikroszálas kendő több szempontból is környezetbarát takarítási eszköz. Megspórolhatod vele az agresszív és erősen környezetszennyező vegyszerek használatát, és kevés vízzel is látványos hatást érhetsz el. Ha minőségi, tartós takarítóeszközt használsz, nem kell minden alkalommal új kendőt, szivacsot, azaz hulladékot, csomagolóanyagot venned – és eldobnod. Nem utolsó sorban hosszú távon pénzt takaríthatsz meg. Nem elhanyagolható az egészségvédelmi hatás sem: a vegyszerhasználat minimalizálásával megkíméled a bőröd, a nyálkahártyád, a légzőszerveid és lakásod levegőminőségét is.

Praktikus tanácsok a mikroszálas takarításhoz:

 • A többféle szövési, hurkolási technikának köszönhetően a mikroszálas kendők szinte minden felületen használhatók, és minden vegyszert képesek kiváltani; egyedül azokat a szennyeződéseket nem képes eltávolítani, amelyekhez szerves oldószerre, hígítóra van szükség.
 • Makacs szennyeződések tisztítása esetén a kendőhöz használhatsz tisztító- és ápolószereket, de sose használj klórtartalmú fertőtlenítőszert vagy erős savakat! A tisztítószerek használatakor vedd figyelembe, hogy léteznek 100%-osan lebomló, környezetbarát szerek, és általában a szokásos mennyiség töredékével is elérheted a megfelelő tisztító hatást.
 • A textilek mosásakor ne használj öblítőszert, mert az gyengíti az anyag tisztító tulajdonságait.

 

A mikroszálas textilek sokféle méretben és formában kaphatók: kesztyű, kendő, felmosó, ablaktisztító, áruk pedig 1800 Ft és 7500 Ft között mozog mérettől, rendeltetéstől függően. Mindenható csodakendő nem létezik, ezért egy átlagos háztartásban ahhoz, hogy a sokféle felületen a sokféle szennyeződéssel megbirkózzunk, többfajta eszköz beszerzését ajánlja a szakember. A mikroszálas kendők 5-6 évig használhatóak, ha a használati utasítást betartod. Ha utánaszámolsz, mennyit költesz a sokféle tisztítószerre és egy-két használat után tönkremenő szivacsra és kendőre, könnyen beláthatod, hogy az egyszeri nagyobb beruházás körülbelül egy év alatt megtérül, ráadásul 5-6 évig nem kell takarítószerekre költened.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló 7. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás