fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ha takarítasz, olyan, mintha cigiznél

| Tudatos Vásárló

Egy több évtizedes vizsgálat először mutatott határozott összefüggést a háztartási takarítószer-használat és a gyengébb légzésfunkció között.

Korábban megírtuk, hogy kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között, mint ahogy arról is beszámoltunk, a háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet. Egy amerikai kutatás nemrégiben arra is fényt derített, hogy a gépkocsihasználat mellett a levegőszennyezés egyik legjelentősebb oka a háztartásokban a levegőbe kerülő vegyi anyagok.

A háztartási vegyszerek használatának egészségügyi veszélyeiről egyre több információnk van, ehhez tesz hozzá a norvég Bergeni Egyetem tudósai által végzett 20 éves vizsgálat, amely megállapította, hogy a tisztítószerek használata ugyanolyan káros lehet, mintha napi 20 szál cigarettát szívunk el.

A vizsgálat 6230 résztvevője a világ 22 különböző pontjáról érkezett. A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, milyen gyakran használják a tisztítószereket, ezek után pedig megvizsgálták a légzésfunkciójukat.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


A tanulmány megállapította, azok a nők, akik otthon rendszeresen takarítanak, ill. akiknek a takarítás a munkájuk, légzésfunkciójukat tekintve gyengébbek, mint nem takarító társaik. Ugyanez a tendencia nem volt megfigyelhető a férfiaknál. A szerzők nem adtak magyarázatot erre a nemi különbségre, habár kevesebb férfi vett részt a vizsgálatban, és kisebb arányban voltak jelen azok a férfiak is, akik a munkájukkal kapcsolatosan takarítanak.

Az Európai Közösség Légzőszervi Felmérésének célja, hogy többet tudjunk meg a tisztítószerek használatának hosszú távú hatásairól. 

Az eredmények alapján a szerzők azt feltételezik, hogy a tisztítószereknek való kitettség hosszú távon káros lehet a nők egészségére. Tény, hogy 10-20 évnyi takarítás hatásai ugyanolyan károsak lehetnek, mintha ugyanezen időszak alatt naponta egy csomag cigarettát elszívnánk.

Napjainkban egyre tisztábban látjuk, hogy összefüggés van a tisztítószer-használat, valamint az asztma és más légzőszervi problémák között. Ez azonban az első tanulmány, amely a tisztítószerek hosszú távú használatának hatásait vizsgálta.

 

Mit tegyél?

Ha nincs erőd a részletekre figyelni, ezt az 5 tisztítószerfélét kerüld:

1. légfrissítők, 2. illatosított termékek, 3. rovarirtók, 4. klórtartalmú fertőtlenítőszerek, 5. vécé-fertőtlenítők. Hogy mi velük a baj, arról részletesen itt olvashatsz.

 

 


A TVE semmilyen formában nem fogad el cégektől támogatást, adományaitok segítségével tudunk utánajárni a termékek egészségi és környezeti hatásainak.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek