fbpx
paradicsom palánta

Ismét kaphatók a tájfajta paradicsom palánták a Lidlben

Ismét elérhetőek a Lidl üzleteikben az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái. A bio körülmények között nevelt, különleges Cegléd, Fadd, Máriapócs, illetve Tolna tájfajták kitűnő alkalmazkodóképességűek és kiváló minőségűek. A palánták május 4-étől a készlet erejéig kaphatók.

A tájfajták természetes és emberi szelekció útján, hosszú idő alatt létrejött, változatos növényfajták. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai “táj” adottságaihoz, sokszínűségüknek köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezáltal ellenállóbbak is.

A változatos formában felhasználható hazai és bio tájfajta paradicsomok jól beilleszthetőek a tudatos és fenntarthatóbb táplálkozásba is. A Magyarország négy tájáról származó tájfajták egyedi ízvilágot kínálnak:

 • A Cegléd, Fadd és Máriapócs tájfajták júliusban érnek, édes zamatúak, főként friss fogyasztásra javasoltak, kiválóak salátákhoz.
 • A Tolna tájfajta paradicsom augusztus elején érik, kellemes ízű, magas létartalmú, így elsősorban befőzésre alkalmas.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2017-ben indította el a kutatások eredményeként legjobbnak tartott tájfajta paradicsomok népszerűsítését, melyhez két évvel később a Lidl Magyarország is csatlakozott, ezáltal is támogatva az akció országossá bővülését.

„A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt”

– mondta korábban az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence.

A hazai tájfajták termesztésével a mezőgazdasági sokféleség fokozásához és a biodiverzitás megóvásához is hozzájárulhatunk. A Lidl és az ÖMKi együttműködése keretében korábban alakor és tönke ősgabonalisztet, 2019 óta pedig szezonálisan tájfajta paradicsompalántákat kínál a vásárlóknak. A diszkontlánc 5 éve működik együtt a Kutatóintézettel, hogy hozzájáruljon a hazai tájfajták térnyeréséhez és a fenntartható gazdálkodás népszerűsítéséhez.

Közösségi gazdaságtól a tányérig: egy tájfajta óriás útja képekben

A tájfajta paradicsompalánták pontos elérhetőségéről bővebb információ az áruházlánc újságjaiban az apróbetűs résznél található.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Fotó: canva.com

ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás