fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

T-Mobile: 100 millió a fogyasztók megtévesztéséért

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Újra bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal: ezúttal a T-Mobile jogsértő magatartásáért.

A T-Mobile 2005 őszén és 2006 tavaszán a legkülönbözőbb reklámeszközökkel és -csatornákon hirdette „Dominó Aktív” díjcsomagját. A reklámozott 15 Ft/perc hívásdíj, illetve a 15 Ft/darab SMS-díj azonban félrevezető volt, mert csak meghatározott hívás-, illetve SMS-küldés irányokra vonatkozott A 15 Ft/perc hívásdíj csak csúcsidőn kívül, csak hálózaton belül és vezetékes irányban volt érvényes, az SMS-díj pedig csak belföldi előfizetőknek történő üzenetküldésnél érvényesült. Az SMS-díj korlátozását a T-Mobile egyik reklámeszközén keresztül sem közölte, míg a hívásdíj érvényesülésének feltételeiről a fogyasztó számára nehezen észlelhető (*-gal jelzett, igen kisméretű, illetve rövid ideig látható) módon informált.

A T-Mobile álláspontja szerint a fogyasztók mielőtt előfizetnének a díjcsomagra a fő üzenetben foglalt díjak érvényesíthetőségének feltételeit több forrásból is tisztázhatják, ezt azonban a GVH nem fogadta el. A GVH szerint a T-Mobile tájékoztatása akkor felelt volna meg a versenytörvény rendelkezéseinek, ha a díjcsomag kedvező árai érvényesíthetőségének feltételeit és/vagy korlátait (időszaki díjak megfizetése, percdíjaknál a csúcsidőn kívüliségre, valamint a korlátozott hívásirányokra történő utalás, az SMS-kedvezménynél a belföldi előfizetőkre történő utalás) minden esetben jól láthatóan és/vagy érzékelhetően jelenítették volna meg. A reklámokban kiemelt előnyös tulajdonságokhoz szorosan kapcsolódó, az azokat korlátozó vagy kiegészítő lényeges információk megjelenítésének hiánya ugyanis megtévesztésre alkalmassá teszi az egyébként igaz információkat közzé tevő tájékoztatást is.

A GVH Versenytanácsa 2006. augusztus 29-én tartott tárgyalásán a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásért 100 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a T-Mobile-ra. A bírság összegének meghatározása során a GVH – többek között – azt is súlyosító tényezőként vette figyelembe, hogy a T-Mobile hasonló jogsértés miatt egyszer már elmarasztalásra került.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok