fbpx
gyorskor_eredmeny_milyen_szunyogirtot_használunk

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mit használjunk a szúnyogok ellen? – a tudatos vásárlók megmondták

A Facebookon időről időre szavazással kérdezünk meg Benneteket egy-egy fenntarthatósági dilemmáról. Legutóbbi, júniusi #gyorskörben arra voltunk kíváncsiak, milyen szúnyogriasztó szert használnak a tudatos vásárlók. A kommentekből úgy tűnik, szúnyog ügyben lazák és még lazábbak vagyunk.

Az idei nyár tagadhatatlanul legolvasottabb tartalma a tudatosvasarlo.hu-n szúnyog- és kullancsriasztókról szóló tesztünk. Eddig több mint 11 ezren voltatok kíváncsiak arra, melyek a legbiztonságosabb riasztószerek kertbe, parkba, rövidebb-hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz, mit érdemes használni, ha gyermeknek szánod, babát vársz vagy allergiás vagy.

Teszt: szúnyogriasztó és kullancsriasztó szerek

Júniusi #gyorskörünkben arról kérdeztük Facebook és Insta oldalunk követőit, milyen szúnyogriasztót használtok: boltit vagy esetleg házilag készítetek magatoknak illóolajos keveréket?

Mi derült ki Rólatok?

Azt kértünk, nyomjatok egy emotikon facebook like mosópor mosógél-t, ha boltit, egy emotikon facebook szív mosópor mosógél-t, ha házi keveréket. A két közösségi csatornán összesen közel 500-an mondtatok véleményt, és már a többség a boltira kattintott, a hozzászólások erősen árnyalják a képet.

gyorskor_eredmeny_milyen_szunyogirtot_használunk

A 75 hozzászólásból úgy tűnik, mintha a szúnyogok két csoportra osztották volna maguk között az emberiséget, de legalábbis a mi olvasóink táborát.

A. csoport, avagy akiket a szúnyogok is szeretnek. Ők szinte buddhai nyugalommal tűrik a csípéseket, nekik nem használ semmi:

Nekem mindegy, bármivel fújhatom magam kenhetem, megzabálnak. Ha egy van, tuti megtalál.

“Nekem mindegy, bármilyen csípő, szúró, harapó, vérszivó rovar van azonnal megtalál… függetlenül, hogy be vagyok e fújva vagy sem.”

Semmi, minden hatástalan. Ami max 10 percig távol tartja, az már jó cucc“.

“Jó fejek. Csípnek engem.” 😉

B. csoport, a szerencsésebbek, bár ők mintha némiképp kirekesztve éreznék magukat a “jóból”:

Semmilyet. Engem nem csipáznak.

“Engem nem szeretnek a szúnyogok.”

“Engem a szùnyogok sem szeretnek. 🙁

Tényleg sokan írtátok, hogy semmilyen szert nem használtok – ez (és általában a 3. opció) valóban hiányzott a hagyományosan két feleletből választós gyorskör-sorozatunkból. Nagyon örültünk, hogy erre okként többen is írtátok, hogy nem bánjátok, ha csíp, a szúnyog is élőlény.

A titokzatos kereszt

A legtöbb reakciót kiváltó hozzászólás egy olyan “megoldást” említ, amit nagyjából mindannyian már gyermekkorunkban megtanulunk, és azóta is használunk, sőt, továbbadjuk a tudást gyermekeinknek: “Szúnyoghálót itthon, így 1 se jön be. Kint pedig, ha megcsípnek, “keresztet”: ez azonnal elmulasztja a csípést 🙂“. Rákerestünk angolul, hogyan működik a szúnyogcsípés-kereszt, és 8,5 millió találatot dobott föl, de első böngészésre ezek között egyetlen tudományos magyarázatot sem találtunk. (Amíg fáj, addig se viszket?) Ha valaki ismeri az ésszerű magyarázatát, kérjük, küldje el nekünk!

Viszket? Természetes megoldások szúnyogcsípésre

Miért viszket?

A szúnyogok csípéskor vért szívnak az emberből, egyúttal nyálat fecskendeznek a bőrbe. A nyáluk proteineket és véralvadásgátló anyagot tartalmaz, ami hisztamin termelésére készteti a szervezetünket.

A hisztamin segíti a fehérvérsejtjeinket, hogy az érintett területre jussanak, kitágítja a hajszálereket. Mindezen reakciók hatására a megcsípett bőr viszketni kezd, gyulladási tüneteket produkál, duzzadttá, vörössé válik. Akik veleszületett toleranciával rendelkeznek, azoknál ezek a tünetek kevésbé jelentkeznek, akár el is maradhatnak.

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

Ha környezeti szempontból rangsorolni kéne a különböző védekezési formákat, ez lehetne a sorrend:

 1. Fizikai védelem a lakásba: szúnyogháló, függöny, a megfelelő időbent zárt ablak.
 2. Fizikai védelem kültéren: jól záródó, karokat, lábszárakat fedő ruházat, nadrágszárra ráhúzott zokni.
 3. Növényi védelem: szúnyogriasztó növények az ablakok elé.
 4. Természetes összetevőjű permetek.
 5. Bolti, mesterséges hatóanyagú permetek.

Kullancs ellen készíts kullancsriasztót illóolajokkal, pofon egyszerűen!

Mi derült ki tesztünkből?

A bolti permetekről friss tesztünk alapján elmondhatjuk, hogy

mind biztonságosnak mondható termékek, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartjuk.

Az öt legfontosabb szempont, amelyekre odafigyelve kiválaszthatod és használhatod a legkevésbé kockázatos riasztószert:

 • életkor: felnőtt vagy gyerek használja a szert?
 • egészségi szempontok: várandósság, allergia vagy érzékenység a hatóanyagokra?
 • mennyi ideig leszel szúnyogos vagy kullancsos területen?
 • mennyire szúnyogos vagy kullancsos területre mész (mikor mész – éjjel vagy nappal, eső után)?
 • tudomásod szerint van-e ott fertőzésveszély?

Mire kell figyelni házi szer keverésekor az illóolajokkal?

 !  Ha érzékeny a szemünk, ne használjuk a citronella és a menta olajat, ha a bőrünk érzékeny, kerüljük a szegfűszeget!

 !  A menták magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlottak. A citromos eukaliptusz és a majoránna alacsony vérnyomást csökkentő hatású. A bergamott olaj fényérzékenyítő hatású, napfényes időben fedetlen bőrterületen ne használjuk!

!  Lényeges, hogy a fenti illóolajokat maximum 3%-os hígításban kenhetjük a bőrre, soha ne használjuk töményen. Sajnos a kullancsokkal szemben 100 százalékos megoldás, tökéletes védelem nem létezik. Nem biztos, hogy az a szer, amelyik az egyik kullancsfajjal szemben hatásos, a másikkal szemben is védelmet nyújt. Részletesebben:

Az illóolajok veszélyesek is lehetnek – ezekre figyelj

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás