fbpx

| Domokos Kata

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szorongás, önbizalomhiány és elhízás

És ez csak néhány a gyerekeket célzó agresszív marketing következményeiből. Hol csapnak le a reklámok gyermekeinkre, és milyen nyomot hagynak bennük?

Az elmúlt évtizedek alatt észrevétlenül hálózta be a reklámipar a gyermekek mindennapjait. Számtalan kutatás és a mindennapi tapasztalat is azt bizonyítja, hogy a kicsiket hirdetésekkel bombázni rendkívül hatékony, kifizetődő befektetés.

 

A reklámozók mindenhol jelen akarnak lenni

Egy amerikai adat szerint, míg 30 évvel ezelőtt 100 millió dollárt költöttek gyermekeket célzó reklámokra csak a televízióban, ma ennek durván 150 szeresét költik ugyanerre, a legváltozatosabb formákban. „A nap minden percében jelen kell lennetek a gyerekek életében: az iskolában, amikor szüleikkel a bevásárlóközpontban vásárolnak, amikor moziba mennek. Be kell épülnötök az életük szövetébe” – idézi az amerikai Center for a New American Dream Kids unbranded címen tavaly kiadott kézikönyve Carol Herman, az egyik legnagyobb reklámügynökség, a Grey Advertising alelnökének munkatársaihoz intézett néhány évtizede elhangzott beszédét.

 

Reklámok a pelenkában

A reklámok ráadásul egyre kisebb gyerekeket céloznak meg, például a 9 és 12 év közötti kiskamaszokat, akik a piackutatók adatai szerint csak Amerikában évi 30 milliárd dollárt költenek el, önállóan, és további 150 milliárd dollárnyi mértékben befolyásolják szüleik vásárlását. A befolyásolás valójában már pelenkás korban elkezdődik, eredményesen: a felmérések azt mutatják, hogy hároméves korukra az amerikai gyerekek átlagosan száz márka logóját ismerik. Pszichológiai kutatások bizonyították, hogy 7 éves korukig a gyermekek nem érzékelik a különbséget a reklámok és a filmek, mesék között. Mára az is egyértelműen kimutatott, hogy minél kisebb korban találkozik egy gyermek egy márkával, annál biztosabb, hogy élete során később a szüleitől követeli ki vagy maga is vásárlója lesz.

Idegesítő, ha nincs internet

A vásárlás, a mozi és az iskola mellett pedig azóta hatalmas teret szerzett magának a televízió, és újabban megjelent a gyerekek életükében az internet. A magyar 8-14 éves korosztály médiahasználatát vizsgálva a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011 őszén készíttette el második reprezentatív felmérését. A Kid.Comm 2 néven közzétett kutatás részletes képet ad arról is, hol találkozhatnak reklámokkal a gyerekek. Az eredmények valószínűleg senkit nem lepnek meg: a magyar gyerekek 82%-a szokott valamilyen gyakorisággal, 60%-a napi rendszerességgel, internetezni, és minden tízedik kényelmetlenül érzi magát olyan helyen, ahol nem elérhető a net.

 

A barátkozás már a neten megy

Az előző, 2008-as eredményekhez képest megjelent a gyerekek egy olyan csoportja, akik már több időt töltenek barátaikkal a közösségi oldalakon, mint a valóságban, sőt, negyedük a barátai számára szóló üzeneteit is elsődlegesen a közösségi portálokon keresztül küldi el. A gyerekek hétköznap átlagosan egy, hétvégén két órát töltenek internetezéssel. A netezés intenzitásában hatalmas változás történt 2008 óta: akkor a gyerekeknek kétharmada használta heti rendszerességgel, s csak egyharmaduk napi rendszerességgel a világhálót. Az is kiderült, hogy mire: a leggyakrabban a közösségi oldalakat látogatják, a netező gyerekek csaknem fele szinte minden nap felkeres valamilyen közösségi oldalt.

 

 

A TVE szerint nem etikus a gyerekeknek reklámozni

 

Nem csak a gyerek netezik, a net is gyerekezik

A gyermekek internetezési szokásai azért rendkívül fontosak, mert tökéletes lehetőséget kínálnak a cégeknek, hogy direkt a gyerekeknek szánt, célzott reklámokkal bombázzák őket. És hogy honnan tudják, kit, mivel, hol kell megcélozni? Ugyanonnan: netezés közben nem csak a gyerekek látják a reklámokat, őket is „figyelik”. Böngészésük, letöltéseik, lájkolásaik, telefonhasználatuk során folyamatosan adatokat szolgáltatnak magukról. Így hízik az ún. Big Data, a cégeknek aranyat érő, a felhasználókról szóló, egyre dagadó globális adatbázis.

 

Napi 1,5 óra tévézés

Bár egyre növekvő szerepe van a marketingben az internetnek, a TV sem szorult teljesen a háttérbe. A hazai adatok szerint bár csak 16%-uk számára ez az elsődleges kikapcsolódási forrás és harmaduk csak akkor néz TV-t, ha tényleg nem tud kitalálni semmi jobbat, egy átlagos hétköznapon a 8-14 éves korosztály másfél órát ül a tévéképernyő előtt, hétvégén viszont már majdnem dupla ennyi időt, 10 perc híján 3 órát tévéznek.

 

Már a színes újságokat is kevésbé olvassák

2008-hoz képest látványosan visszaszorult a nyomtatott termékek szerepe: akkor a gyerekek majdnem fele jelentette ki egyértelműen, hogy szeret színes magazinokat olvasgatni, most ez csak harmadukra jellemző – közülük is elsősorban inkább a lányokra. Egy átlagos napon a gyerekek közel negyede egyáltalán nem olvas nyomtatva semmit, amely nem kapcsolódik szorosan a tanulmányaihoz.

 

Mi leszel, ha nagy leszel? „Sikeres”

A példaképek, a gyermekek önmagukról szőtt terveinek változására mutat rá a kézikönyvben dr. Allen Kanner, a Wright Institute (Berkeley, California) gyermekpszichológusa. A „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre néhány évtizede még a gyermekek hétköznapi vagy épp rendkívül izgalmasnak gondolt szakmákat soroltak: tanár, ápolónő, űrhajós. Ma már gyakrabban hangzik el ilyenkor, hogy „gazdag leszek”, „sikeres leszek”. A barátaikról beszélve is előtérbe kerültek az anyagi jellemzők: ki milyen márkájú ruhát hord, milyen telefonja van – teszi hozzá dr. Kanner.

 

Az legnagyobb európai édességgyártók közül sokan csatlakoztak az EU Pledge nevű kezdeményezéshez és önkorlátozásokat vezettek be a 12 éven aluliaknak szóló reklámjaikat illetően. Erről itt írtunk.

Szorongás és önbizalomhiány

A pszichológusok a járulékos hatások miatt aggódnak: az agresszív marketing kutatások sora szerint szélsőséges anyagiasságot, szorongást, alacsony önbizalmat, depressziót okozhat, és bizonyítottan hozzájárul ahhoz, hogy ma már globális probléma a gyerekkori elhízás. Ez utóbbin egy percig sem csodálkozhatunk, ha megnézzük, milyen márkákat említettek kedvencekként a Kid.Comm2 megkérdezettjei. A 8-11 éves magyar fiúk és lányok számára az első két helyen a Kinder és a Milka/Pöttyös áll, a Kinder helyét pedig 12 éves korban nem más veszi át, mint a Coca Cola.

 

8-11 ÉVES FIÚK

12-14 ÉVES FIÚK

8-11 ÉVES LÁNYOK

12-14 ÉVES LÁNYOK

Kinder

Coca Cola

Kinder

Coca Cola

Milka

Orbit, Snickers

Pöttyös, Milka

Milka, iPhone

Cartoon Network

Pepsi, iPhone

Samsung

Blackberry

htc

Blackberry

iPhone

VIVA

iPhone

RTL klub, Discovery Channel

Disney Channel, Minimax

Disney Channel

A legkedveltebb márkák (Forrás: Kid.Comm 2 tanulmány)

 

Több reklám, kevesebb környezetvédelem?

És jóllehet a legritkábban merül fel a szülőkben az összefüggés, friss kutatások a gyerekeket érő reklámáradat egy újabb hatására figyelmeztetnek. Minél fontosabb a gyermekek számára a pénz, az anyagi jólét, a szerzés, annál inkább háttérbe szorulnak életükben a környezetvédelmi szempontok. Minél erősebb egy családban az anyagiasság, tagjai kimutatottan annál kevésbé igyekeznek környezettudatosan élni: nem vásárolnak használt ruhát, rendkívül sok hulladékot termelnek, mindenhova autóval mennek, a bicikli, mint közlekedési eszköz szóba sem jöhet.

 

 

Sorozat a TudatosVásárló.hu-n
Mit tehetünk szülőként, hogy gyermekeink életében megmaradjon a reklámmentes tér, ahol potenciális fogyasztók helyett gyermekek tudnak maradni? Vagy ha már elkerülhetetlen, hogyan vértezhetjük fel őket a reklámokkal szemben? Ezt fogjuk körüljárni cikksorozatunk következő részeiben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A New American Dream „Kids undbranded” című kiadványa alapján

 

 

Fotó: Grigoroiu Eduard, Dreamstime

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás