fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Erre figyelj hidratáló krém vásárlásnál

| Markovics Vera

Az évek múlásával a bőr víztartalma fokozatosan csökken. Egyszerű praktikákkal és megfelelő krémekkel javíthatjuk a bőr állapotát. Kozmetikus szakértőnk tanácsa hidratáló krém vásárláshoz. 

Míg normál esetben a bőr felszíni rétegei akár 25% vizet tartalmaznak, bőrszárazság esetén és idős korban ez az érték 10% alá is süllyedhet. A bőr természetes vízmegkötő-, és zsíranyagainak az összetétele meghatározza a  bőr víztartalmát.

Amikor a bőr legfelső szarurétegének természetes vízmegkötő rétege ( =NMF) és lipidköpenye a korral, vagy bizonyos okok miatt (betegség, pajzsmrigy-probléma, hormonzavar, mosóanyagok túlzott használata, napimádat…) lassan, vagy hiányosan termelődnek újjá a bőr vízhiányossá (dehidrálttá) válik.

Az elveszített nedvességet nem csak a ráncok és a száraz bőrérzet miatt érdemes pótolni. A tapasztalat szerint a megfelelő víztartalmú bőr jobban befogadja egy krém hatóanyagait, mint a száraz.

 

A nyúlós, petyhüdt bőr mélyrétegű vízhiányt jelez

Ez leginkább alkati tulajdonság, azonban kifejlődését külső tényezők is elősegítik:

·         higroszkópos anyagokkal (10% feletti glicerin tartalom) készült kozmetikumok rendszeres használata,

·         túlzott szoláriumozás,

·         napimádat.

·         folyadékfogyasztás

·         a levegő nedvességtartalma

Ilyen esetekben olyan kozmetikumokat kell vásárolni, amelyekben mélyen ható vízmegtartó anyagok vannak.

Ez a cikk is érdekelhet: 

– 10 hidratáló krémet ajánlunk

 

Mi kell a száraz bőrnek?

·         víz,

·         vízmegtartó anyagok,

·         növényi olajok

·         zsírok

·         viasz  

A száraz bőrnek zsírosabb (V/O = víz az olajban) krémekre van szüksége  

A korral jelentkező felszíni vízhiány (például normál bőr, a száraz érzetű tisztátalan bőr) magas víztartalmú, hidratálókrémekkel (O/V=olaj a vízben emulziók) pótolható.

 

 

Mit keressünk a hidratálókrémek címkéjén?

A hidratáló krémekben a víz (aqua) áll az első helyen az összetevők felsorolásában (O/V emulziók). Egy-egy nappali krém, akár 70% vizet is tartalmazhat. A hidratálás valódi értékét a vízmegkötő anyagok minősége biztosítja, ugyanis a víz pillanatok alatt elpárolog, ha nincs, ami megkösse.

A glikolok, a szorbitok és a glicerin hagyományos nedvesítőszerek. Hatásuk azonban inkább csak a bőrfelszínre korlátozódik és a krémek beszáradásának megakadályozására alkalmasak.

Az aminosavak, a polipeptidek, a karbamid, a nátriumlaktát  a  mélyebb rétegekre is hatnak – mivel a bőr NMF-je is ilyen anyagokból áll -, ezért tartósabb és intenzívebb hidratálást biztosítanak az ezeket tartalmazó emulziók.

 
 

A leggyakoribb nedvességmegkötő, nedvesítő anyagok

Nemzetközi besorolás szerinti nevükön (INCI)

Agar – agar: növényi nyákanyag (vörösmoszat) – pakolásban használják, rengeteg vizet vesz fel ezért a bőr nedvesítésében van szerepe.

Fucus Vesiculosus, Algae extract: természetes anyag, gazdag proteinekben, ásványi anyagokban és vitaminokban, kiváló bőrnedvesítő, és antioxidáns.

Aloe vera Extract/Gel:  mintegy 160 biológiailag fontos anyagot analizáltak benne: ásványi anyagok, fermentek, vitaminok, aminosavak. Hidratálja a szöveteket, védőréteget alkot a bőr öngyógyuló-képességét is növeli, véd az UV-sugarak ellen.

Chitosan: a tengeri rákok kitinpáncáljából állítják elő, a hialuronsavhoz hasonló tulajdonságú, nagyon drága anyag.

Collagen: vágóhídi hulladékokból (porc, inak, bőrök) nyert nagymolekulájú szerves anyag, ezért nem tud a bőr mélyebb rétegeibe bejutni, allergizálhat. Kontrollált bio és natúr kozmetikumokban nem használható fel.

Elastin: állati eredetű – nagymolekulájú fehérje, allergizálhat. Bio és natúr kozmetikumokban nem szerepelhet. Az állati eredetű elasztin és kollagén helyettesítésére növényi eredetű (rizs, szója) proteineket és aminosavakat is felhasználnak.

Glycerin: növényi és állati zsírokból nyerik, stabilizálja a bőr barrier-funkcióját, kiváló felszíni nedvesítő (10%-ig)

Hyaluronic Acid – hialuronsav: nagy molekulájú anyag, ezért nem juthat a kötőszövetbe, a bőrön filmet képezve megköti a vizet, nagyon drága készítmény, ezért általában kis mennyiségben szerepel a krémekben. A natúr és biokozmetikumokban lévő hialuronsavat biotechnológiai eljárással állítják elő.

Lactic Acid – tejsav: bőrrokon anyag, természetes eredetű, jó vízmegkötő

Linoleic Acid – linolsav:  Növényi olajok (például argánolaj, búzacsíraolaj, csipkebogyó olaj, szőllőmagolaj) értékes anyaga, csökkenti a transzdermális vízveszteséget.

Sorbitol – cukoralkohol: növényi anyag (pl.berkenyéből)

Sucrose – növényi cukor

Urea – karbamid: szintetikusan állítják elő, bőrrokon anyag. A száraz bőr karbamid tartalma 50 %-kal kevesebb is lehet, mint a normál bőré, intenzíven befolyásolja a szaruréteg vízmegtartását, ugyanakkor nem drága anyag. A tanúsított natúr kozmetikumokban nem engedélyezik a használatát.

 

A bőr számára jelentős zsírok, olajok

Az olajok (jojobaolaj, szójaolaj…) is védik a bőrt a kiszáradástól.

A jelentősebb zsírok:

Adaps Lanae (Lanolin anhydrid) – lanolin: legalább 200% vizet is képes megkötni.

Ceramid 3 – Glycolipids +Phospholipids+Sphingolipids: ezek a hámréteg nagyon fontos nedvesség megőrző építőanyagának számítanak.

Butyrospermum Parkii / Sheabutter: más néven sheavaj kiváló hidratáló, anyagcsere-fokozó tulajdonságú növényi zsír, jobbára az igényes kozmetikumokban található.

Lecithin: javítja a bőr vízmegtartó-képeségét

Soybean Phospholipid – liposzóma: hidratál, segítségével a vízben és a zsírban oldódó anyagok a bőr mélyebb rétegeibe juttathatóak.

Equisetum arvense – zsurló: magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően növeli a bőr vízfelvevő képességét

 

Amit inkább kerüljünk

Ha

·         paraffin,

·         petrolatum,

·         vazelin,

·         mineral oil,

·         ceresin,

·         microkristalline wax,

·         polyisobutane,

·         polydecence

nevek valamelyike elől szerepel a felsorolásban, akkor jó, ha tudjuk, hogy a termék nagy mennyiségben tartalmaz ásványi zsírokat, olajokat. Ezek az olcsó kőolajszármazékok nem szívódnak fel a bőrbe.

Idősebbek nagyon száraz bőrére megfelelően emulgálva, pár százalékban egyes szakértők még megengedhetőnek vélik, nedvességet megtartó tulajdonsága miatt. A szárazérzetű, ugyanakkor pattanásos, mitesszeres bőrűek (korpás szeboreás), az érzékeny bőrűek számára azonban pórusokat eltömő, bőrlégzést, izzadást gátló hatásuk miatt meggondolandó a velük készült kozmetikumok tartós használata.

 

A szerző kozmetikus, szakújságíró. A kencefice blog szerzője. 

Kép: dreamstime.com,

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében frissült 2015-ben.  

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek