fbpx

| Tudatos Vásárló

Szombattól ismét csökkennek a roamingdíjak

Az európai mobil szolgáltatónak szombattól ismét csökkenteniük kell roamingtarifáikat. A három hazai szolgáltató ügyfeleinek esetében a rendelkezés mintegy 10%-kal csökkenti a roamingköltségeket.

Az Unió területén barangolva így a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba, a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 Ft-ba kerülhet, jelentette be tegnap a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

2007-ben az Európai Parlament és a Tanács három lépésben határozta meg a beszédhívásokért felszámolt roamingdíjak csökkentésének, azaz az Eurotarifa maximális díjai alakulásának menetrendjét. Tavaly nyáron, az első lépésben a roamingolás maximális nagykereskedelmi ára 0,30 euróra, a hívásfogadás legmagasabb kiskereskedelmi ára nettó 0,24 euróra, a híváskezdeményezés nettó díja pedig 0,49 euróra csökkent, ami 20-40%-kal csökkentette az unión belül a roamingolás költségeit. Amellett, hogy a rendelet életbelépésével az Unió területén jelentősen csökkentek az árak, kiszámíthatóvá és áttekinthetővé váltak a külföldi mobiltelefon használat költségei, megszűnt az a korábbi igencsak áldatlan állapot is, amelyben csak nehezen lehetett megtudni, hogy kinek, hol, mikor mennyibe kerül egy-egy hívás indítása vagy fogadása.

A korábban meghatározott menetrend szerint a szolgáltatók 2008. augusztus 30-tól a barangolás kis- és nagykereskedelmi árait tovább csökkentik. Mostantól a hívásfogadás nettó ára nem lehet magasabb 22 eurócentnél, a hívásindításé pedig nettó 46 eurócentnél (a nagykereskedelmi ár legfeljebb 28 eurócent lehet). Vagyis az EU országokban tartózkodva mobiltelefonunkon a hívásfogadásért az eddigi bruttó 70,80 Ft, helyett legfeljebb 60,90 Ft-ot, míg az Unió területére irányuló hívásért pedig 144 Ft helyett maximum 127,40 Ft-ot kell fizetni percenként. A most életbe lépő tarifákat az Európai Unió hivatalos lapjában, 2008. július 30-án közzétett referencia átváltási árfolyam (1 euró=230,76 forint) alapján kellett meghatározni. A harmadik lépcsőben, 2009. augusztus 30-tól, további 3-3 eurócenttel csökkennek majd a maximális percdíjak

Amint azt Pataki Dániel az NHH és az európai szabályozó hatóságokat tömörítő szervezet (European Regulators Group) elnöke július végi, Viviane Reding EU biztossal közös brüsszeli sajtóértekezletén elmondta: az ERG szerint a roaming-rendelet hatályát a 2010-es lejárat után legalább újabb három évre meg kell hosszabbítani. Az ERG szerint a szabályozást ki kell terjeszteni a beszédhívások mellett az SMS-szolgáltatásra is, mert a korábbi várakozásokkal ellentétben az európai mobilpiacon ezen a területeken nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között.

Az ERG legfrissebb adatai szerint 2008 első negyedévében a magyar szolgáltatók ügyfeleinek uniós roaming környezetben átlagosan bruttó 87 Ft-ba (nettó 30 eurócentbe), került egy SMS küldése. Az Uniós átlag ugyanekkor 28,5 eurócent volt, az ERG álláspontja szerint az SMS küldés szabályozott kiskereskedelmi ára legfeljebb nettó 11-15 eurócent között lehetne.

A mobilinternet térnyerésével egyre fontosabb adat-roaming tarifája az ERG adatai szerint 2008 első negyedévében az Unióban átlagosan 3,6 euró/MB volt, míg a magyar szolgáltatók átlagosan nettó 5,8 eurót, azaz bruttó 1713 forintot számláztak 1MB adatért. Az ERG álláspontja szerint ennek, a még feltörekvő szolgáltatásnak az árát egyelőre nem kell szabályozni, ugyanakkor a hatóságok elvárják a szolgáltatóktól, hogy az árakat csökkentsék és tegyék átláthatóvá a számlázást.

A szolgáltatók továbbra sem számolhatnak fel külön díjat a díjszabások közötti váltásért, az eurotarifába történő átsorolásért, valamint kötelesek az ügyfeleket bármely uniós tagállamba való belépéskor ingyenes SMS-ben tájékoztatni a fogadott és indított hívásokra érvényes percdíjakról. Emellett a felhasználók számára ingyenes telefonszámon tájékoztatást kell nyújtaniuk az adott tagállam valamennyi mobilhálózatában érvényes díjakról. A díjcsökkenés az Európai Unió valamennyi országának, valamennyi mobilszolgáltatójára vonatkozik, de nem érinti az unión kívüli roamingolás költségeit. Az aktuális Uniós és Unión kívüli roamingtarifákról a www.tantusz.nhh.hu oldalon lehet tájékozódni, az ERG adataii pedig a http://www.erg.eu.int/documents/docs/index_en.htm oldalon érhetőek el.

 

A maximális Eurotarifa percdíjak 2008. augusztus 30-tól

Év

Nettó nagykereskedelmi ár [EUR]

Nettó fogyasztói ár [EUR]

Kezdeményezett hívások

Fogadott hívások

2007

0,30

0,49

0,24

2008

0,28

0,46

0,22

2009

0,26

0,43

0,19

 

Forrás: NHH

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás