fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szociális mezőgazdaság a közösség szolgálatában

| Perényi Zsófia

Helyi közösségek és tudatos vásárlók tartják fenn azt az olasz biogazdaságot, ahol hátrányos helyzetű fiatalokat igyekeznek bevezetni a munka világába.

Milánótól nem messze fekszik a 15 hektáros Cascina Bagaggera gazdaság, ahol gabonatermesztéssel és állattartással foglalkoznak. Az erdők és völgyek mellett meghúzódó területen kecskéket, csirkéket, sertéseket és szamarakat tartanak.

 

Fontosak a feldolgozott termékek

A gazdaság fenntartásában fontos szerepet játszik a feldolgozott termékek előállítása. A lisztből készült kenyeret, kecsketejből érlelt sajtokat vagy a különböző kolbászokat sokkal jobb áron tudják eladni, mint a nyersanyagokat.

 

 

 

Tudatos vásárlóknak adnak el a legtöbbet

2006 óta a Cascina Bagaggera legfőbb vásárlói a környék GAS csoportjai (olasz szolidáris bevásárló közösségek). A GAS-okat olyan családok alkotják, akiknek fontos az etikus és környezettudatos vásárlás, ezért igyekeznek minden élelmiszert vagy akár egyéb terméket olyan termelőktől beszerezni, akik kisléptékben működnek és figyelnek a környezetre. A Cascina Bagaggera 20 GAS csoportnak értékesít, így mintegy 500 családot lát el helyi termékekkel. A bevásárló közösségek tagjai közül van, aki szeret hetente kijárni a gazdaságba például kenyérért vagy tojásért, de vannak olyanok is, akik kis csoportokat szerveznek, és egymást váltva viszik el a hetente rendelt élelmiszereket.

 

A gazdaság üzemeltetői

 

Megfizetik az előállítás költségét a vásárlók

A GAS közösségek tagjai vállalják, hogy nem a nyomott piaci árakat várják el a termelőktől, hanem a gazdaság termékeiért annyit fizetnek, amennyi az előállítás költsége. A közösségi mezőgazdálkodáshoz hasonlóan ezek a közösségek is megosztják a kockázatot a gazdálkodóval. A tagok egy pénzalapot hoznak létre, amelyet a gazdálkodó akkor használ, ha valami előre nem látható probléma történik, egyébként nem nyúlnak hozzá.

 

Összefogásból tyúktojás

A GAS családok közösségi összefogásának köszönhető az is, hogy tyúkok kapirgálnak a gyümölcsösben. Harminc család szeretett volna tojást is rendelni az egyéb élelmiszerek mellé, ezért közösen összeszedték azt a pénzt, amiből a tyúkólakat felépítették a gazdaságban. Ma már 110 tyúk éldegél a baromfiudvarban. A tagok rendszeresen segítenek a gondozásukban, behajtják őket éjszakára vagy kitisztítják az ólakat. Ezért a munkáért cserébe olcsóbban juthatnak a tojáshoz (2 Euró/doboz), mint a „sima” vásárlók (2,20 Euró/doboz).

 

 

Friss kenyér és helyi termékek a kisboltban

A gazdaságnak van egy kis boltja is, ahol az arra járók a frissen sült kenyér mellett mindennap finomabbnál finomabb sajtokat, joghurtokat, kolbászokat, gyümölcslevet, lekvárt és mézet vásárolhatnak. A kis házikóban a nemzeti parkban termelő többi gazda helyben előállított termékei is megtalálhatóak.

 

 

 

Hátrányos helyzetű fiataloknak segítenek

Olaszországban nagyon kedvelt az agroturizmus: sokan járnak a városokhoz közeli gazdaságok éttermébe egy jót enni. A Cascina Bagaggera esetében sincs ez másképp, annyi különbséggel, hogy ebben a konyhában és étteremben 18-21 év közötti hátrányos helyzetű fiatalok dolgoznak, akik itt egy olyan szakmát tanulnak ki, amit később is jól tudnak majd használni. Mindemellett kiemelt része az oktatási programnak, hogy a gazdaságban töltött hónapok során a fiatalok megszokják azt is, hogy milyen időre dolgozni járni, feladatokra odafigyelni vagy akár beszélgetni a gazdaság vendégeivel.

 

 

Könnyebb a problémamegoldás, ha ismerik egymást

Persze, a Cascina Bagaggera esetében is felmerülnek nehézségek. A gazdaság vezetőjétől megtudtuk, hogy annak ellenére, hogy sok GAS csoportnak szállítanak, nehezen tudják kiszámolni, hogy mennyit rendelnek tőlük a közösségek tagjai. Sőt, azt tapasztalják, hogy a kezdeti lelkesedés után sok csoport rendelései visszaesnek, vagy a feldolgozott termékek helyett inkább alapanyagokat kérnek csak. Ezt a folyamatot minél több közösségi esemény szervezésével szeretnék majd visszafordítani, hisz ezeken az alkalmakon a GAS-ok tagjai személyesen ismerhetik meg a gazdaságot, és érthetik meg azt is, hogy milyen fontos a rendszeres és kiszámítható bevétel a mindennapi működés fenntartásához.

 

     

 

     

A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok