
| Perényi Zsófia
Szociális mezőgazdaság a közösség szolgálatában
Helyi közösségek és tudatos vásárlók tartják fenn azt az olasz biogazdaságot, ahol hátrányos helyzetű fiatalokat igyekeznek bevezetni a munka világába.
Milánótól nem messze fekszik a 15 hektáros Cascina Bagaggera gazdaság, ahol gabonatermesztéssel és állattartással foglalkoznak. Az erdők és völgyek mellett meghúzódó területen kecskéket, csirkéket, sertéseket és szamarakat tartanak.
Fontosak a feldolgozott termékek
A gazdaság fenntartásában fontos szerepet játszik a feldolgozott termékek előállítása. A lisztből készült kenyeret, kecsketejből érlelt sajtokat vagy a különböző kolbászokat sokkal jobb áron tudják eladni, mint a nyersanyagokat.
Tudatos vásárlóknak adnak el a legtöbbet
2006 óta a Cascina Bagaggera legfőbb vásárlói a környék GAS csoportjai (olasz szolidáris bevásárló közösségek). A GAS-okat olyan családok alkotják, akiknek fontos az etikus és környezettudatos vásárlás, ezért igyekeznek minden élelmiszert vagy akár egyéb terméket olyan termelőktől beszerezni, akik kisléptékben működnek és figyelnek a környezetre. A Cascina Bagaggera 20 GAS csoportnak értékesít, így mintegy 500 családot lát el helyi termékekkel. A bevásárló közösségek tagjai közül van, aki szeret hetente kijárni a gazdaságba például kenyérért vagy tojásért, de vannak olyanok is, akik kis csoportokat szerveznek, és egymást váltva viszik el a hetente rendelt élelmiszereket.
A gazdaság üzemeltetői
Megfizetik az előállítás költségét a vásárlók
A GAS közösségek tagjai vállalják, hogy nem a nyomott piaci árakat várják el a termelőktől, hanem a gazdaság termékeiért annyit fizetnek, amennyi az előállítás költsége. A közösségi mezőgazdálkodáshoz hasonlóan ezek a közösségek is megosztják a kockázatot a gazdálkodóval. A tagok egy pénzalapot hoznak létre, amelyet a gazdálkodó akkor használ, ha valami előre nem látható probléma történik, egyébként nem nyúlnak hozzá.
Összefogásból tyúktojás
A GAS családok közösségi összefogásának köszönhető az is, hogy tyúkok kapirgálnak a gyümölcsösben. Harminc család szeretett volna tojást is rendelni az egyéb élelmiszerek mellé, ezért közösen összeszedték azt a pénzt, amiből a tyúkólakat felépítették a gazdaságban. Ma már 110 tyúk éldegél a baromfiudvarban. A tagok rendszeresen segítenek a gondozásukban, behajtják őket éjszakára vagy kitisztítják az ólakat. Ezért a munkáért cserébe olcsóbban juthatnak a tojáshoz (2 Euró/doboz), mint a „sima” vásárlók (2,20 Euró/doboz).
Friss kenyér és helyi termékek a kisboltban
A gazdaságnak van egy kis boltja is, ahol az arra járók a frissen sült kenyér mellett mindennap finomabbnál finomabb sajtokat, joghurtokat, kolbászokat, gyümölcslevet, lekvárt és mézet vásárolhatnak. A kis házikóban a nemzeti parkban termelő többi gazda helyben előállított termékei is megtalálhatóak.
Hátrányos helyzetű fiataloknak segítenek
Olaszországban nagyon kedvelt az agroturizmus: sokan járnak a városokhoz közeli gazdaságok éttermébe egy jót enni. A Cascina Bagaggera esetében sincs ez másképp, annyi különbséggel, hogy ebben a konyhában és étteremben 18-21 év közötti hátrányos helyzetű fiatalok dolgoznak, akik itt egy olyan szakmát tanulnak ki, amit később is jól tudnak majd használni. Mindemellett kiemelt része az oktatási programnak, hogy a gazdaságban töltött hónapok során a fiatalok megszokják azt is, hogy milyen időre dolgozni járni, feladatokra odafigyelni vagy akár beszélgetni a gazdaság vendégeivel.
Könnyebb a problémamegoldás, ha ismerik egymást
Persze, a Cascina Bagaggera esetében is felmerülnek nehézségek. A gazdaság vezetőjétől megtudtuk, hogy annak ellenére, hogy sok GAS csoportnak szállítanak, nehezen tudják kiszámolni, hogy mennyit rendelnek tőlük a közösségek tagjai. Sőt, azt tapasztalják, hogy a kezdeti lelkesedés után sok csoport rendelései visszaesnek, vagy a feldolgozott termékek helyett inkább alapanyagokat kérnek csak. Ezt a folyamatot minél több közösségi esemény szervezésével szeretnék majd visszafordítani, hisz ezeken az alkalmakon a GAS-ok tagjai személyesen ismerhetik meg a gazdaságot, és érthetik meg azt is, hogy milyen fontos a rendszeres és kiszámítható bevétel a mindennapi működés fenntartásához.
A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.