fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szobanövények: melyiket válasszam?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Talán meglepő, de a szobanövényeknél is vannak divathullámok. Amikor a virágboltban a szobanövények között válogatunk, igencsak meghatározza döntésünket az éppen aktuális divat. Viszont nem árt néhány praktikus dolgot is figyelembe venni.

Kaktusz (Cactaceae)

Nagyon sok fajtája van, ezért nehéz általános tanácsot adni, de többnyire sok fényt, és nagyon kevés locsolást igényelnek, ezért cserepük inkább legyen száraz, a sok víz csak kárt tesz bennük.

 

 

Sárkányfa (Dracaena marginata, D. fragrans)

Igénytelen, jól bírja a kevesebb fényt, de az öntézés időnkénti elmaradását is.

Mérsékelt öntözést igényel, különösen télen. Közepes. 15 fok felett. Közepes.

kép forrása: City Green

 

Páfrány (Nephrolepis)

A párás és fényes helyeket szereti, ezért fürdőszobába – ahová sokan tenni szeretnék – csak akkor ajánlható, ha az nem északi fekvésű, és nagy ablaka van.

Világos, párás helyen szeret élni, de tűző nap ne érje. Gyakori locsolást igényel, de nem állhat vízben, mert attól tönkremegy. Érdemes a cserepének aljába kavicsot, összetört cserépdarabokat, vagy granulátumot tenni, esetleg a cserepet ilyen rétegre állítani, hogy a fölösleges víz el tudjon folyni. Inkább a hűvöset kedveli, télen se tegyük fűtőtest közelébe. A huzatra érzékeny. Szereti, ha gyakran permetezik a leveleit.

 

Gyompálma (Chamaedorea)

Egyszerűen kezelhető, különösebben sok fényt sem igényel, viszont rosszul tűri, ha állandóan vízben áll.

Fényigénye közepes.Mérsékelten öntözzük, a pangó vizet mindig öntsük ki.Szereti a rendszeres permetezést. Ezzel fő ellenségének, az atkáknak az elszaporodását is megakadályozhatjuk.

 

Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Sokat tűrő, viszont mérgező növény: nedve irritálja a nyálkahártyát, szembe jutva gyulladást okozhat. Ennek ellenére azonban sajnos még óvodák folyosóján is előfordul, valószínűleg egyszerűen azért, mert foltos levele mutatós, és könnyű szaporítani. Tartsuk gyerekek számára elérhetetlen helyen, ápolása közben pedig soha ne nyúljunk a szemünkbe, utána alaposan mossunk kezet.

Sok fényt, akár közvetlen napfényt igényel. Növekedési időszakban bővebb, téli, fényszegény időszakban kevesebb locsolást igényel. Átlagos. Magas páraigényű, érdemes permetezni.

 

 

Zammia (Zammioculcas zamiofolia)

Strapabíró és igen divatos szobanövény. Vastag, húsos leveleiben és gyökereiben rengeteg vizet képes tárolni, úgyhogy jól tűri, ha néha elfelejtjük meglocsolni. Sárguló, elfonnyadó leveleit ollóval vágjuk le. Ez legtöbbször a természetes elöregedés velejárója, de a túllocsolásra is így reagál.

Növekedési időszakban (tavasz-ősz) bővebb, téli, fényszegény időszakban kevesebb locsolást igényel. A túlöntözést kerüljük, a cserép alján pangó víztől tönkremehet. Lehetőleg világos helyre, de ne tűző napra tegyük. A szobahőmérsékletet kedveli, a huzat kárt tehet benne. Nem nagyon kedveli, ha átültetik, úgyhogy csak akkor tegyünk ilyet, ha már végképp nagyon kilógnak a gyökerei a cserépből.

 

Pletyka (Tradescantia)

A sok fényt szereti, ám viszonylag hamar elöregszik és felkopaszodik. Helyette inkább ajánlható a kicsit strapabíróbb szobai futóka (Syndapsus). Gondozásuk hasonló. Amikor felkopaszodnak, mindkét fajtát érdemes visszavágni, majd a levágott részt kb. 15 centis darabokra szeletelni: vízbe dugva ezek a levágott részek is gyökeret eresztenek.

Növekedési időszakban bővebb, téli, fényszegény időszakban kevesebb locsolást igényelnek. Fényben gazdag helyen fejlődnek a legjobban, de a tűző nap kárt tehet bennük. Kedvelik az egyenletes meleget, lehetőleg huzatba ne tegyük. Szeretik a bőséges permetezést.

 

Képek forrása: Pixaby, City Green

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok