fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szobanövények: melyiket válasszam?

Talán meglepő, de a szobanövényeknél is vannak divathullámok. Amikor a virágboltban a szobanövények között válogatunk, igencsak meghatározza döntésünket az éppen aktuális divat. Viszont nem árt néhány praktikus dolgot is figyelembe venni.

Kaktusz (Cactaceae)

Nagyon sok fajtája van, ezért nehéz általános tanácsot adni, de többnyire sok fényt, és nagyon kevés locsolást igényelnek, ezért cserepük inkább legyen száraz, a sok víz csak kárt tesz bennük.

 

 

Sárkányfa (Dracaena marginata, D. fragrans)

Igénytelen, jól bírja a kevesebb fényt, de az öntézés időnkénti elmaradását is.

Mérsékelt öntözést igényel, különösen télen. Közepes. 15 fok felett. Közepes.

kép forrása: City Green

 

Páfrány (Nephrolepis)

A párás és fényes helyeket szereti, ezért fürdőszobába – ahová sokan tenni szeretnék – csak akkor ajánlható, ha az nem északi fekvésű, és nagy ablaka van.

Világos, párás helyen szeret élni, de tűző nap ne érje. Gyakori locsolást igényel, de nem állhat vízben, mert attól tönkremegy. Érdemes a cserepének aljába kavicsot, összetört cserépdarabokat, vagy granulátumot tenni, esetleg a cserepet ilyen rétegre állítani, hogy a fölösleges víz el tudjon folyni. Inkább a hűvöset kedveli, télen se tegyük fűtőtest közelébe. A huzatra érzékeny. Szereti, ha gyakran permetezik a leveleit.

 

Gyompálma (Chamaedorea)

Egyszerűen kezelhető, különösebben sok fényt sem igényel, viszont rosszul tűri, ha állandóan vízben áll.

Fényigénye közepes.Mérsékelten öntözzük, a pangó vizet mindig öntsük ki.Szereti a rendszeres permetezést. Ezzel fő ellenségének, az atkáknak az elszaporodását is megakadályozhatjuk.

 

Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Sokat tűrő, viszont mérgező növény: nedve irritálja a nyálkahártyát, szembe jutva gyulladást okozhat. Ennek ellenére azonban sajnos még óvodák folyosóján is előfordul, valószínűleg egyszerűen azért, mert foltos levele mutatós, és könnyű szaporítani. Tartsuk gyerekek számára elérhetetlen helyen, ápolása közben pedig soha ne nyúljunk a szemünkbe, utána alaposan mossunk kezet.

Sok fényt, akár közvetlen napfényt igényel. Növekedési időszakban bővebb, téli, fényszegény időszakban kevesebb locsolást igényel. Átlagos. Magas páraigényű, érdemes permetezni.

 

 

Zammia (Zammioculcas zamiofolia)

Strapabíró és igen divatos szobanövény. Vastag, húsos leveleiben és gyökereiben rengeteg vizet képes tárolni, úgyhogy jól tűri, ha néha elfelejtjük meglocsolni. Sárguló, elfonnyadó leveleit ollóval vágjuk le. Ez legtöbbször a természetes elöregedés velejárója, de a túllocsolásra is így reagál.

Növekedési időszakban (tavasz-ősz) bővebb, téli, fényszegény időszakban kevesebb locsolást igényel. A túlöntözést kerüljük, a cserép alján pangó víztől tönkremehet. Lehetőleg világos helyre, de ne tűző napra tegyük. A szobahőmérsékletet kedveli, a huzat kárt tehet benne. Nem nagyon kedveli, ha átültetik, úgyhogy csak akkor tegyünk ilyet, ha már végképp nagyon kilógnak a gyökerei a cserépből.

 

Pletyka (Tradescantia)

A sok fényt szereti, ám viszonylag hamar elöregszik és felkopaszodik. Helyette inkább ajánlható a kicsit strapabíróbb szobai futóka (Syndapsus). Gondozásuk hasonló. Amikor felkopaszodnak, mindkét fajtát érdemes visszavágni, majd a levágott részt kb. 15 centis darabokra szeletelni: vízbe dugva ezek a levágott részek is gyökeret eresztenek.

Növekedési időszakban bővebb, téli, fényszegény időszakban kevesebb locsolást igényelnek. Fényben gazdag helyen fejlődnek a legjobban, de a tűző nap kárt tehet bennük. Kedvelik az egyenletes meleget, lehetőleg huzatba ne tegyük. Szeretik a bőséges permetezést.

 

Képek forrása: Pixaby, City Green

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás