fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szivatós páraelszívó

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kötelezettségvállalással zárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a páraelszívókat forgalmazó, s a fogyasztók megtévesztésével gyanúsított Teka elleni eljárása.

A Teka Hungary Kft. ellen azért indult versenyhatósági eljárás, mert fogyasztóknak szóló tájékoztatásaiban a páraelszívó készülékek motorteljesítmény értékének megjelölése mellett nem hívta fel a fogyasztók figyelmét arra a tényre, hogy a készülék teljesítménye a beépítés során jelentősen változhat. A páraelszívók egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy alapfunkcióját – a páraelszívást – milyen teljesítménnyel képes ellátni.

Míg az általános piaci gyakorlat szerint a motorteljesítmény értékét feltüntetik a fogyasztóknak szóló kommunikációs kampányok, terméktájékoztatók, azt már nem, vagy nem egyértelműen jelzik, hogy értéke jelentősen függhet a beépítés módjától, a főzőlaptól mért távolságtól, az elvezetésre szolgáló cső hosszától és számos egyéb, a beszerelés helyszínétől függő egyéb paramétertől. Az erről való tájékoztatás hiánya ezért alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

A GVH ezen előzetes álláspontjának megismerése után a Teka Hungary Kft. Vállalta, hogy minden új katalógusában termékeivel kapcsolatban megjelöli

  • a maximális légszállítás (m³/h),
  • a szabad kivezetéssel történő légszállítás (m³/h), valamint
  • az UNE EN 61591 szabvány szerinti légszállítás (m³/h)

adatait is, valamint tájékoztatja a fogyasztókat arról, hol találnak teljes körű tájékoztatást a páraelszívók technikai adataival kapcsolatban, s erre kereskedelmi partnereit is felkéri. A vállalkozás továbbá azt is vállalta, hogy 2008 júliusáig bezárólag egy alkalommal, egyoldalas tájékoztató közleményt tesz közzé a páraelszívókról a Lakáskultúra, az Otthon, a Szép Lak, valamint a Konyha és Fürdő című magazinokban az aggályos tájékoztatási gyakorlat piacról történő kiiktatása és az általános fogyasztói tájékozottság és tudatosság fejlesztése céljából, a termékjellemzők érdemi és informatív bemutatása valamint a fogyasztók teljesebb körű tájékoztatása érdekében.

A GVH megítélése szerint a versenyhez fűződő közérdek leghatásosabban a felkínált kötelezettségvállalások elfogadásával és kötelezővé tételével biztosítható, ami egyben iránymutató lehet a versenytársak részére is. Ezért nem szabott ki bírságot, de ha utóvizsgálatai nem igazolják a kötelezettségvállalás teljesülését, érdemi bírságot szab ki.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok