fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Színes sárgarépa, csíkos padlizsán a Szegedi Zöldségkosártól

| Tudatos Vásárló

A Szegedi Zöldségkosár kistermelők szezonális, friss zöldségeit, gyümölcseit juttatja el a tudatos vásárlókhoz minden héten. Rácz Sándor, a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet elnöke mesél magáról és a Zöldségkosárról. 

 

Egy éve indult a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya programunk, amivel első sorban az a célunk, hogy a tudatos vásárlókat megismertessük az etikus, környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat nyújtó helyekkel. Most induló cikk sorozatunkban ezeket a vállalkozásokat szeretnénk bemutani.  Kik ők, mivel foglalkoznak és miben mások?

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Különböző szegmensekben mást-mást jelenthet a fenntarthatóság. A mindennapokban ez megnyilvánulhat először a legalapvetőbb szükségletnél, ami az egészségünk. A tényleges egészséghez mentálisan és fizikailag is tennünk kell. A fizikai egészség kiinduló pontja a lelki egészség, de amellett fontos a mozgás és a tiszta táplálkozás. Mindenki a saját alkatához, testtípusához mérten alakítsa ki a tudatos táplálkozási szokásait. Ennek alapja, hogy megismerjük a táplálék életútját, az előállítás hosszú és rövid távú következményeivel együtt.

Számomra a fenntarthatóság a táplálék előállításakor érvényesülő környezetvédelmet és a környezet „gyógyítását” jelenti. Ilyen például a biodinamikus gazdálkodás.

Ezen kívül a közlekedésből adódó környezetterhelés csökkentése nagyon nagy feladat a városi, rohanó üzemmódban élő emberek számára. Aki teheti, használjon kerékpárt, vagy tömegközlekedést, vagy igyekezzünk úgy szervezni a hétköznapokat, hogy ne kelljen feleslegesen autózni.

 

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj három konkrét példát!

Igyekszem odafigyelni a testi-lelki egészségemre, ezért tudatosan teszek is.
Felépítettünk egy közösségi alapon működő szervezetet, ami a szociális fenntarthatóság alapja.
A termékeim egyre nagyobb arányban kerülnek előállításra biodinamikus módon, ami a környezet védelmét és „gyógyítását” segíti.

Hogy járul hozzá ehhez a vállalkozásod a hétköznapok során?

Egyrészt a fent említett biodinamikus gazdálkodással, másrészt azzal a szemléletformáló tevékenységgel, amit az emberekhez próbálunk eljuttatni. Igyekszünk tiszta, vegyszermentes táplálékot adni a vásárlóinknak, elérhető áron. Másrészt pedig termelői és vásárlói közösségeket hozunk létre.

Mi a kedvenc terméked ( a saját árukínálaton belül). Miért?

A tojás. Nagyon szeretem a friss, tanyasi tojásból készült rántottát. 🙂

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglakozz?

Láttam kicsiben működő hasonló rendszereket és belelkesültem, hogy erre az egész országnak szüksége van, hiszen Nyugat-Európában ez már egy elterjedt modell. Mi itthon próbáljuk a köztudatba bevinni, hogy ezzel a választással a vásárlók az egészséget, a magyar bio termelőket és a hazai árut támogatják.

 

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

A bio, vegyszermentes vagy kíméletes gazdaságból származó termékeinket az átlagosnál olcsóbban juttatjuk el a vásárlókhoz, és igyekszünk minél jobban igazodni a vásárlók igényeihez.

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Hétről hétre az idénynek megfelelő szezonális zöldséget és gyümölcsöt tesszük a kosarakba,  amire egy átlagos háztartásban szükség lehet. Ezen kívül igyekszünk különlegességeket is „belopni” a kosarakba, mint például a színes sárgarépa, csíkos padlizsán vagy a különleges ősi sárgadinnye.

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Rendszeresen szervezünk a termelőknek képzéseket, előadásokat a biodinamikus gazdálkodással kapcsolatban, illetve olyan találkozókat, ahol megoszthatjuk a tapasztalatainkat egymással. A vásárlóink körében nemrég indítottunk egy egészség programot, ahol orvosok és természetgyógyászok segítségével az érdeklődőknek ingyenes előadásokat tartunk az egészségtudatos életmódról. Ehhez a programhoz az Egészség Kártya elfogadóhelyeink is csatlakoztak, ahol különböző egészségjavító szolgáltatásokat lehet kedvezményesen igénybe venni.

 

Köszönjük a fotókat Kristóf Juditnak, a TVE önkéntesének!

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok