fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A szilikon sütőformákból veszélyes anyagok kerülnek a süteményekbe

szilikon sütőformák veszélyes anyagok

A  szilikon sütőformák nem kívánt vegyi anyagokkal szennyezhetik a süteményeket, tortákat és más pékárukat, derült ki egy 10 fogyasztóvédelmi szervezet által készített vizsgálatból. A BEUC ezért sürgeti az EU-t, hogy a fogyasztók jobb védelme érdekében gondolja át az élelmiszercsomagolásra vonatkozó jogszabályait.

A szilikon sütőformák praktikusak, mivel könnyűek, hajlíthatók, és maga az anyag ellenáll a magas hőmérsékletnek, nem ragad. A szilikon azonban kémiai szennyeződéseket is hozzáadhat a süteményekhez, amint az egy új tesztből kiderült.

A teszt során 44 különböző szilikon sütőformát vizsgáltak, amelyeket boltokban, köztük diszkont áruházakban, webshopokban és olyan online piactereken vásároltak, mint az AliExpress, az Amazon és a Wish.

Amazon, AliExpress, eBay és Wish – nem biztonságos a termékek 2/3-a a legnagyobb online piactereken

A vizsgálat azért a szilikon sütőedényekre összpontosított, mert feltételezték, hogy azok ismételt, magas hőmérsékleten történő használata, gyakran zsíros és olajos élelmiszerekkel érintkezve várhatóan a kémiai szennyezőanyagok nagyobb mértékű kibocsátását eredményezi.

A 44 tesztelt szilikon sütőforma közel negyede (23%) vagy nagy mennyiségben bocsátott ki szennyező anyagokat, vagy a mennyiség a tesztek között megnőtt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a vizsgált termékek közel negyede nem alkalmas ismételt használatra.

Emellett 36 termékben (82%) a vizsgálat alacsony koncentrációban mutatott ki aggályos anyagokat, köztük olyanokat is, amelyeket az EU a vegyi anyagokról szóló kiemelt jogszabálya, a REACH értelmében “különösen nagy aggodalomra okot adó anyagokként” azonosított vagy amelyek feltehetően a hormonrendszert károsító anyagok.

A műanyagokkal ellentétben nem létezik külön uniós szabályozás annak biztosítására, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő szilikontermékek biztonságosak legyenek a fogyasztók számára.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

Bár a vizsgált termékek egyike sem veszélyezteti önmagában az emberi egészséget, az eredmények azt mutatják, hogy a gyártóknak bőven van lehetőségük a termékek javítására: összesen csak 7 minta (16%) bocsátott ki csak kis mennyiségű szennyező anyagot, és nem tartalmazott aggályos anyagot.

Az ünnepi időszakban sokkal több süteményt, tortát fogyasztunk, többen sütnek otthon kenyeret, kalácsot. A szilikon sütőformák népszerű, könnyen használható alternatívát jelentenek a fémformákkal szemben. A teszt eredményei azonban azt mutatják, hogy ilyenkor nem kívánt összetevők is kerülhetnek a szervezetünkbe.

Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy a fogyasztók védelmét szolgáló uniós jogszabályok nem elég szigorúak.

Legfőbb ideje, hogy az EU szigorú biztosítékokat dolgozzon ki a szilikonra és más anyagokra vonatkozóan, hogy megvédje a fogyasztókat a nem kívánt élelmiszer-szennyeződésektől – nyilatkozta az ereményekről Monique Goyens, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatója.

Nem az első eset

Négy fogyasztóvédelmi szervezet 2021-es tesztjében veszélyes vegyi anyagokat talált a népszerű műanyagmentes alternatívákból készült egyszer használatos étkészletekben, például az eldobható növényi rostból készült tányérokban, a papír szívószálakban vagy a pálmalevélből készült tányérokban. Ez az új bizonyíték most ismét azt bizonyítja, hogy az EU-nak újra kell gondolnia szabályozási megközelítését. A BEUC ezért felszólítja az EU-t, hogy szabályozza az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagot haladéktalanul.

138

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!


LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok