fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szigorodik az élelmiszer-adalékok szabályozása

| Simon Gergely, Vegyi Anyag Hírlevél

Az Európai Parlament olyan új jogszabályokat fogadott el, amelyek a fogyasztók egészségét és a környezetet is védeni hivatottak. Sajnos van olyan kérdés is, amiben nem történt előrelépés.

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

A REACH több vegyianyag-csoport, így többek között az élelmiszer adalékanyagok, a gyógyszerek és a növényvédő szerek felhasználását sem szabályozza. Az Európai Bizottság az élelmiszeriparban használt vegyi- és egyéb adalékanyagok szabályozásának egységesítése és egyszerűsítése érdekében négy rendeletet terjesztett elő. Az új rendeletek célja a korábbi bonyolult szabályozás egyszerűsítésén túl a fogyasztók egészségének fokozottabb biztosítása, az élelmiszerek összetételének pontosabb nyilvánosságra hozatala, illetve hogy az engedélyezés során vegyék figyelembe a legújabb tudományos információkat is.

Az Európai Parlament plenáris ülése július elején fogadta el a négy jogszabály végleges, az Európa Tanács által is jóváhagyott változatát. A svéd szociáldemokrata, Åsa Westlund volt a jelentéstevője az új, egységes engedélyezési rendeletnek (COD/2006/0143), valamint a hozzá kapcsolódó, már engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok felülvizsgálatáért (COD/2006/0145) felelős jogszabálynak. Emellett elfogadták az élelmiszer-enzimek, valamint a természetes és mesterséges aromák (COD/2006/0147) engedélyezésének új szabályozását.

Az EU új engedélyezési rendelete az adalékanyagok (például édesítőszerek, színezékek), az aromák és az élelmiszer-enzimek használatát és címkézését szabályozza. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által alkalmasnak javasolt anyagok egy, az Európai Bizottság által kezelt, úgynevezett pozitív listára kerülnének. A parlament el szeretné érni, hogy a listát változtatni csak az ő jóváhagyásával lehessen.

A parlament célja volt, hogy növelje az engedélyezés átláthatóságát, és hogy a jogszabály ösztönözze a biztonságosabb anyagok használatát. A jelentéstevő javaslatára az új jogszabály előírja az érzékeny csoportok (gyermekek, betegek stb.), különösen az allergiás emberek védelmét.

A környezetvédők sikere, hogy ezentúl az adalékanyagok környezetvédelmi hatásait is figyelembe veszik. Ezt indokolja például, hogy édesítőszerek gyakran kimutathatóak az élővizekben a csatornák közelében. A másik fontos eredmény, hogy a nanotechnológiával gyártott adalékanyagokat külön kell engedélyezetni, még ha már egy engedélyezett anyagból is készülnek, ugyanis eltérő tulajdonságokkal bírhatnak.

Az élelmiszer-adalékanyagok felülvizsgálatáról szóló rendelet szerint az új anyagok engedélyeztetésével párhuzamosan, a már piacon lévő anyagokat is újra kell vizsgálni. Az új rendelettervezet előírja, hogy csak azok az élelmiszer-adalékanyagok (édesítőszerek, színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, zselésítő anyagok, csomagolásnál alkalmazott gázok) engedélyezhetőek, amelyek nem károsak a fogyasztók egészségére. A rendelet betiltaná az adalékanyagok használatát bébiételekben és friss élelmiszereknél. A jogszabály kimondja, hogy az élelmiszerek csomagolása nem kelthet hamis benyomást a termékek frissességéről. Ízfokozókat csak akkor lehetne alkalmazni, ha a kívánt hatás nem érhető el természetes fűszerekkel. Előírják, hogy egyes azofestékeket tartalmazó élelmiszerszínezékeket ezentúl külön jelölni kell a termékeken, ugyanis ezek gyermekeknél hiperaktivitást okozhatnak.

Külön rendeletet terjesztettek elő az EU-ban használt mintegy 2600 természetes és mesterséges aroma szabályozásáról. A jogszabálytervezet szerint egy aromát csak akkor lehet természetes aromának hívni, ha az összetevőinek legalább 90 százaléka természetes eredetű.

A negyedik élelmiszer adalékokról szóló rendelet az élelmiszeripari enzimeket szabályozza. Enzimeket, mint például a különböző élesztők, vagy a sajtérleléshez használt penészgombák, az élelmiszergyártás számos területén használunk az élelmiszerek állagának, külalakjának és tápértékének javítására. Sajnos a Parlament javaslata ellenére ezután sem kell jelölni ha az adalékanyag, jellemzően az élelmiszeripari enzim GMO-t tartalmaz.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. júniusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok