fbpx

| Simon Gergely, Vegyi Anyag Hírlevél

Szigorodik az élelmiszer-adalékok szabályozása

Az Európai Parlament olyan új jogszabályokat fogadott el, amelyek a fogyasztók egészségét és a környezetet is védeni hivatottak. Sajnos van olyan kérdés is, amiben nem történt előrelépés.

A REACH több vegyianyag-csoport, így többek között az élelmiszer adalékanyagok, a gyógyszerek és a növényvédő szerek felhasználását sem szabályozza. Az Európai Bizottság az élelmiszeriparban használt vegyi- és egyéb adalékanyagok szabályozásának egységesítése és egyszerűsítése érdekében négy rendeletet terjesztett elő. Az új rendeletek célja a korábbi bonyolult szabályozás egyszerűsítésén túl a fogyasztók egészségének fokozottabb biztosítása, az élelmiszerek összetételének pontosabb nyilvánosságra hozatala, illetve hogy az engedélyezés során vegyék figyelembe a legújabb tudományos információkat is.

Az Európai Parlament plenáris ülése július elején fogadta el a négy jogszabály végleges, az Európa Tanács által is jóváhagyott változatát. A svéd szociáldemokrata, Åsa Westlund volt a jelentéstevője az új, egységes engedélyezési rendeletnek (COD/2006/0143), valamint a hozzá kapcsolódó, már engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok felülvizsgálatáért (COD/2006/0145) felelős jogszabálynak. Emellett elfogadták az élelmiszer-enzimek, valamint a természetes és mesterséges aromák (COD/2006/0147) engedélyezésének új szabályozását.

Az EU új engedélyezési rendelete az adalékanyagok (például édesítőszerek, színezékek), az aromák és az élelmiszer-enzimek használatát és címkézését szabályozza. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által alkalmasnak javasolt anyagok egy, az Európai Bizottság által kezelt, úgynevezett pozitív listára kerülnének. A parlament el szeretné érni, hogy a listát változtatni csak az ő jóváhagyásával lehessen.

A parlament célja volt, hogy növelje az engedélyezés átláthatóságát, és hogy a jogszabály ösztönözze a biztonságosabb anyagok használatát. A jelentéstevő javaslatára az új jogszabály előírja az érzékeny csoportok (gyermekek, betegek stb.), különösen az allergiás emberek védelmét.

A környezetvédők sikere, hogy ezentúl az adalékanyagok környezetvédelmi hatásait is figyelembe veszik. Ezt indokolja például, hogy édesítőszerek gyakran kimutathatóak az élővizekben a csatornák közelében. A másik fontos eredmény, hogy a nanotechnológiával gyártott adalékanyagokat külön kell engedélyezetni, még ha már egy engedélyezett anyagból is készülnek, ugyanis eltérő tulajdonságokkal bírhatnak.

Az élelmiszer-adalékanyagok felülvizsgálatáról szóló rendelet szerint az új anyagok engedélyeztetésével párhuzamosan, a már piacon lévő anyagokat is újra kell vizsgálni. Az új rendelettervezet előírja, hogy csak azok az élelmiszer-adalékanyagok (édesítőszerek, színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, zselésítő anyagok, csomagolásnál alkalmazott gázok) engedélyezhetőek, amelyek nem károsak a fogyasztók egészségére. A rendelet betiltaná az adalékanyagok használatát bébiételekben és friss élelmiszereknél. A jogszabály kimondja, hogy az élelmiszerek csomagolása nem kelthet hamis benyomást a termékek frissességéről. Ízfokozókat csak akkor lehetne alkalmazni, ha a kívánt hatás nem érhető el természetes fűszerekkel. Előírják, hogy egyes azofestékeket tartalmazó élelmiszerszínezékeket ezentúl külön jelölni kell a termékeken, ugyanis ezek gyermekeknél hiperaktivitást okozhatnak.

Külön rendeletet terjesztettek elő az EU-ban használt mintegy 2600 természetes és mesterséges aroma szabályozásáról. A jogszabálytervezet szerint egy aromát csak akkor lehet természetes aromának hívni, ha az összetevőinek legalább 90 százaléka természetes eredetű.

A negyedik élelmiszer adalékokról szóló rendelet az élelmiszeripari enzimeket szabályozza. Enzimeket, mint például a különböző élesztők, vagy a sajtérleléshez használt penészgombák, az élelmiszergyártás számos területén használunk az élelmiszerek állagának, külalakjának és tápértékének javítására. Sajnos a Parlament javaslata ellenére ezután sem kell jelölni ha az adalékanyag, jellemzően az élelmiszeripari enzim GMO-t tartalmaz.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. júniusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás