fbpx

| Markovics Vera

Szépség- és egészségápolás olcsón, vízzel

A víz nagyon fontos bőrünk jó állapotának megőrzéséhez, de belső szerveink és idegrendszerünk működésére is pozitív hatással vannak a vizes „kezelések”.

 

 

 

 

 

Nem csak a tisztálkodáshoz, de a bőr feszességéhez, simaságához is elengedhetetlenül hozzátartozik a víz. A bőr legfelső részén található szarusejtek hidrofil tulajdonságúak, azaz víz hatására megduzzadnak, száraz környezetben kiszáradnak.

A páradús levegőjű területeken élők bőre általában jobban hidratált, azaz fiatalos és feszes. A száraz levegőjű vidékeken, vagy a fűtött szobában könnyen vizet veszíthet a bőrünk, ha nem védjük kellőképpen. A korral – már a húszas életévtől – a vízmegtartó anyagok csökkenése miatt zsugorodnak a sejtek.

A bőr feszessége szempontjából természetesen a mélyebb rétegek (az irha) víztartalma, a kollagén rostok vízmegtartó ereje, azon kívül a bőralja (a bőr legalsó rétege) zsírszövete sokkal meghatározóbb. Egyszerű vizezéssel nem tudjuk a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát növelni. Vízmegtartó anyagokat (foszfolipidet, lecitint) tartalmazó olajjal, növényi viasszal együtt már igen.

Az emulziókban (krémekben, testápolókban) ezért is szerepel az összetevők felsorolásában a víz legtöbbször az első helyen. A magas víztartalmú krémek érezhetően hűsítően hatnak. Hideg időben – 8 fok alatt – nem tanácsos a használatuk.

Testünk 55-70%-a víz. Naponta általában 2-3 liter folyadékot veszítünk. Intenzív sportoláskor, nagy melegben ennél lényegesen többet. Egészségünk és bőrünk szépsége miatt is az eltávozó folyadékmennyiséget rendszeresen pótolni kell.

 

A belső szervekre is pozitívan hat

A hő és mechanikai ingerekkel serkenteni lehet a bőr élettani folyamatait, így közvetetten a belső szervekre és az egész szervezetre is hathatunk. Több természetgyógyász szerint a hideg víz a megfiatalodás legrégebbi, legolcsóbb és legegészségesebb eszköze.

A hideg víz frissítő, gyulladáscsökkentő hatású, azon kívül összehúzza az ereket és a pórusokat. Hideg vizes borogatással csökkenthető a gyantázás okozta bőrpír, enyhíteni lehet vele az égési sérüléseket, a csípések duzzanatát. A hideg vizes borogatásokat legalább félpercenként tanácsos váltani.

A 30 Celsius foknál melegebb víznek viszont zsírtalanító, lazító, görcsoldó, keringésfokozó, pórusokat tágító hatása van. A melegvizes borogatások hatása gyógynövények, illóolajok hozzáadásával tovább fokozható. A borogatások ideális időtartama általában napi 3-6-szor 2 perc.

A hideg és meleg fürdők nagyon jól kiegészítik egymást. Zuhanyzáskor a tarkóra, és a gerincre irányuló meleg, majdnem forró vízsugárral az egész szervezetünket aktivizálhatjuk. A rendszeresen végzett hideg-meleg – többször váltott – tusolástól edzettebbé válik a keringési rendszer, bársonyosabb és feszesebb lesz a bőr.

Vízgőzzel megkönnyíthetjük a mitesszerek kitisztítását, és felfrissíthetjük a fáradt arcbőrt. A pakolás előtti arcgőzölés elősegíti a hatóanyagok jobb felszívódását.

A vízgőz jótékony hatásait a rendszeresen szaunázók is alátámaszthatják: edzettebb a szervezetük, kevésbé hajlamosak a meghűléses, a szív- és érrendszeri és mozgásszervi betegségekre. Az intenzív verejtékezéstől, az erek edzésétől a bőrük is tisztábbá, frissebbé és feszesebbé válik. A vízgőz ellazítja az izmokat, előnyösen hat a keringési rendszer mellett az idegrendszerre is.

 

Kép [cc] muin

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás