fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szépség- és egészségápolás olcsón, vízzel

| Markovics Vera

A víz nagyon fontos bőrünk jó állapotának megőrzéséhez, de belső szerveink és idegrendszerünk működésére is pozitív hatással vannak a vizes „kezelések”.

 

 

 

 

 

Nem csak a tisztálkodáshoz, de a bőr feszességéhez, simaságához is elengedhetetlenül hozzátartozik a víz. A bőr legfelső részén található szarusejtek hidrofil tulajdonságúak, azaz víz hatására megduzzadnak, száraz környezetben kiszáradnak.

A páradús levegőjű területeken élők bőre általában jobban hidratált, azaz fiatalos és feszes. A száraz levegőjű vidékeken, vagy a fűtött szobában könnyen vizet veszíthet a bőrünk, ha nem védjük kellőképpen. A korral – már a húszas életévtől – a vízmegtartó anyagok csökkenése miatt zsugorodnak a sejtek.

A bőr feszessége szempontjából természetesen a mélyebb rétegek (az irha) víztartalma, a kollagén rostok vízmegtartó ereje, azon kívül a bőralja (a bőr legalsó rétege) zsírszövete sokkal meghatározóbb. Egyszerű vizezéssel nem tudjuk a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát növelni. Vízmegtartó anyagokat (foszfolipidet, lecitint) tartalmazó olajjal, növényi viasszal együtt már igen.

Az emulziókban (krémekben, testápolókban) ezért is szerepel az összetevők felsorolásában a víz legtöbbször az első helyen. A magas víztartalmú krémek érezhetően hűsítően hatnak. Hideg időben – 8 fok alatt – nem tanácsos a használatuk.

Testünk 55-70%-a víz. Naponta általában 2-3 liter folyadékot veszítünk. Intenzív sportoláskor, nagy melegben ennél lényegesen többet. Egészségünk és bőrünk szépsége miatt is az eltávozó folyadékmennyiséget rendszeresen pótolni kell.

 

A belső szervekre is pozitívan hat

A hő és mechanikai ingerekkel serkenteni lehet a bőr élettani folyamatait, így közvetetten a belső szervekre és az egész szervezetre is hathatunk. Több természetgyógyász szerint a hideg víz a megfiatalodás legrégebbi, legolcsóbb és legegészségesebb eszköze.

A hideg víz frissítő, gyulladáscsökkentő hatású, azon kívül összehúzza az ereket és a pórusokat. Hideg vizes borogatással csökkenthető a gyantázás okozta bőrpír, enyhíteni lehet vele az égési sérüléseket, a csípések duzzanatát. A hideg vizes borogatásokat legalább félpercenként tanácsos váltani.

A 30 Celsius foknál melegebb víznek viszont zsírtalanító, lazító, görcsoldó, keringésfokozó, pórusokat tágító hatása van. A melegvizes borogatások hatása gyógynövények, illóolajok hozzáadásával tovább fokozható. A borogatások ideális időtartama általában napi 3-6-szor 2 perc.

A hideg és meleg fürdők nagyon jól kiegészítik egymást. Zuhanyzáskor a tarkóra, és a gerincre irányuló meleg, majdnem forró vízsugárral az egész szervezetünket aktivizálhatjuk. A rendszeresen végzett hideg-meleg – többször váltott – tusolástól edzettebbé válik a keringési rendszer, bársonyosabb és feszesebb lesz a bőr.

Vízgőzzel megkönnyíthetjük a mitesszerek kitisztítását, és felfrissíthetjük a fáradt arcbőrt. A pakolás előtti arcgőzölés elősegíti a hatóanyagok jobb felszívódását.

A vízgőz jótékony hatásait a rendszeresen szaunázók is alátámaszthatják: edzettebb a szervezetük, kevésbé hajlamosak a meghűléses, a szív- és érrendszeri és mozgásszervi betegségekre. Az intenzív verejtékezéstől, az erek edzésétől a bőrük is tisztábbá, frissebbé és feszesebbé válik. A vízgőz ellazítja az izmokat, előnyösen hat a keringési rendszer mellett az idegrendszerre is.

 

Kép [cc] muin

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok